Betrokken

Betrokken

maandag 31 augustus 2009

Heaters op terrassen weer hot news


Vandaag meldt De Telegraaf dat in Amsterdam er 31 cafés in het centrum van Amsterdam a.s. dinsdag beginnen aan een proef met terrasverwarming. Het wordt een proef van twee jaar, waarbij de overlast voor de omgeving en schadelijke gevolgen voor het milieu worden onderzocht. Verder is het alleen toegestaan om gevelverwarmers op gas te gebruiken.

Vorig jaar hebben we hierover in Gouda ook verhitte discussies gehad en Groen Links en de ChristenUnie hebben zich toen erg ingezet op beperking van het gebruik van heaters in Gouda.

Bij evenementen worden ze in Gouda al gebruikt en onze fractie ziet nog steeds niet in waarom
we die nu ook op terrassen moeten toestaan.
We willen absoluut de horeca ondernemers niet dwars zitten, maar binnen is het toch ook heel gezellig en als je wilt roken doe je toch gewoon je jas even aan.

Het is voor mij nog steeds een raadsel waarom zo op die heaters wordt ingezet, terwijl:
- we ons in Nederland op allerlei terreinen enorm inzetten voor het milieu
- het Europees Parlement in februari 2008 een motie heeft aangenomen om terrasverwarming in Europa te verbieden

Omdat een verbod niet haalbaar is in Gouda hebben we vervolgens een motie in april 2008 voorgelegd om wel vinger aan de pols te kunnen houden.

We verzochten het college in die motie het volgende:
1. Belasting van het milieu door het gebruik van heaters zoveel mogelijk te beperken
2. daartoe met de horeca het aantal toegestane heaters af te stemmen op basis van specifieke vergunningseisen
3. de horeca te stimuleren om de minst milieu belastende heaters aan te schaffen
4. met de horeca iedere vijf jaar het gebruik van heaters te evalueren en op basis daarvan de bereidheid te hebben om bij overschrijding van tevoren vastgestelde milieu criteria alsnog tot een verbod of instructie tot gebruik van andere types heaters over te gaan

Er was voor deze motie destijds helaas geen raadsmeerderheid.

In Amsterdam gaan ze nu een nieuwe proef doen, maar inclusief een evaluatie! Precies wat we in Gouda ook wilden bereiken.
Laat het dienen als stimulans voor het college om kritisch te blijven in haar beleid rond het toestaan van heaters.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4722089/__Nieuwe_proef_terrasverwarming__.html?p=18,2

9 opmerkingen:

M. Klijmij zei

Ik blijf het toch teleurstellend vinden dat de CU niet meestemde (al was het een verloren zaak) met het voorstel van GroenLinks en zelf Gemeentebelangen om die dingen gewoon niet toe te staan. Je kan nu wel mooi zeggen dat jullie ze wilden beperken, maar als je jullie motie leest blijft het wel erg lief. Dat mag - iedere partij z'n mening - maar doe dan niet alsof je zo tegen bent. Als je "niet inziet waarom je heaters moet toestaan op terrassen", dan moet je ze gewoon verbieden. Dat kan, en dat gaat niet ten koste van de inkomsten van terraseigenaren.

Ik reken dus op jullie steun om van de terrasheaters af te komen, niet door "beperken" maar gewoon door te zeggen "deze dingen willen we niet". :)

Anoniem zei

Volgens mij zijn er belangrijke zaken in Gouda om mee bezig te houden dan met heaters op terrassen. Nog even en er zijn helemaal geen terrassem meer in Gouda.

Ben zei

Ondernemers betalen ook indirect belasting door gebruik van meer energie. Neem dat WERKwoord ondernemen nu maar gewoon letterlijk: iets ondernemen. daar zijn ondernemers voor.
Ben van Bommel

PS Waarom plaats jij anonieme reacties?

Theo Krins zei

Hoi Michel, zoals je weet zijn we bepaald niet gelukkig met heaters, maar poogde ik met onze motie nog iets binnen te halen, aangezien jullie motie al direct kansloos bleek te zijn.
Het ideaal blijft overeind staan, maar dat realiseer je niet altijd via de kortste route.

Gert zei

Ik ben radicaal tegen terras verwarmers en ik als CU lid zou dan niet al te lief tegen de horca willen zijn en gewoon "nee" tegen de milieubelasters.

M. Klijmij zei

@Anoniem: het barst van de belangrijke zaken om ons mee bezig te houden, en als de gemiddelde reaguurder die anoniem begint over "zijn er geen belangrijkere zaken..." nou eens ging volgen wat de Raad zoal doet hoefde die vraag een stuk minder gesteld te worden. Dat de meeste mensen geen tijd steken in de politiek en dat de media er nauwelijks over berichten betekent niet dat het niet gebeurt.

Anoniem zei

Johan
Ga toch eens politiek bedrijven!

geenverstandvanzaken! zei

Geachte dames en heren,
als jullie zo druk bezig zijn met het schadelijke effect van terrasverwarmers dan vraag ik me af hoe gek men kan zijn om een proef te starten met gas gestookte stralers. De electrische stralers werkend op korte golf infrarood behalen een rendement van ca 90% procent en veroorzaken dan ook geen schadelijke stoffen zoals C02.
Dit is dus juist wel het geval bij gasheaters. Laag rendement en tal van verbrandingsgassen. Niet voor niets dat in de UK gas gestookte heaters verboden zijn en juist elekrische heaters gepromoot worden.
Maar dat zien wij Nederlanders natuurlijk weer anders.
Ps.: we hebben een elekticiteitsoverschot in Nederland!Geef onze politici allemaal een 3L auto als zakenauto en je hebt meer voor het milieu gedaan als dit soort lachwekkende acties!

Peter zei

Waarom gaan ze niet gewoon voor iets meer simpel zoals een windscherm rond de terrassen. De wind speelt namelijk ook een factor bij hoe koud we ons ergens voelen. Natuurlijk als je het echt warm wilt hebben, moeten we wel met andere oplossingen komen.