Betrokken

Betrokken

maandag 17 augustus 2009

Toscane


Siena

De afgelopen twee weken ben ik met mijn gezin naar Toscane geweest. Na vier jaar in de bergen te hebben gewandeld wilden we eens wat heel anders. Toscane is een prachtig gebied en we hebben genoten van het landschap, de steden (Florence, Pisa, Lucca, Sienna, Volterra enz.), de wijn en niet te vergeten de pizza's en de ijsjes.

Je blijft altijd een politicus en er vielen me deze weken een aantal zaken op:

- de steden zijn enorm schoon, je ziet nauwelijks iets op straat liggen. In een dorpje waar we 's-morgens brood haalden was iedere morgen een straatveger in de weer om alles er weer keurig uit te laten zien.

- De politie is in de grote steden nadrukkelijk in beeld, maar treed niet echt handhavend op. Met name de zwarte handel speelde voortdurend een kat en muis spel met de politie. Eenmaal zagen we iemand die wat van hen had gekocht door de politie werd aangesproken.

- In Pisa is het verboden om op het grasveld bij de toren van Pisa te lopen. Dat staat overigens nergen aangegeven en om de zoveel tijd werd het grasveld door de politie schoongeveegd, maar binnen de kortste keren was het opnieuw vol met toeristen. Een paar borden langs de randen van het grasveld zou beter werken.


- Er wordt veel gewerkt met combinatie tickets, waardoor je enerzijds veel geld kan besparen en anderzijds je meer musea en kerken bezoekt dan je wellicht van plan was.

- In de binnensteden is autoverkeer verboden en aan de randen zijn allerlei parkeerplaatsen en garages gerealiseerd. Daarnaast mocht je er ook meestal niet fietsen.

- IJs en pizza wordt overal aangeboden, je kunt het niet missen.

Florence

Ofschoon je uit moet kijken om ervaringen en aanpak in een ander land zomaar toe te passen in Gouda en er ook daar vast wel zaken niet goed zijn geregeld, was het toch even "afkicken" toen ik zondag uit de kerk bij de St.-Janskerk zowel in het water bij het Willem Vroesenplantsoen, als in het park zelf veel troep zag liggen. Dat doet echt afbreuk aan onze uitstraling.

Politie op straat (surveillance) moet als het nodig is handhavend optreden en niet wegkijken. Volgens mijn waarneming is dat in Gouda gelukkig op orde al is de politie in Italië (lopend) wel meer zichtbaar aanwezig. Maar ja, meer aanwezig zijn zonder daadkracht haalt ook niet veel uit. Hier kan Italië nog wel wat aan verbeteren.

Daarnaast zou het misschien iets zijn om in Gouda voor al onze musea een combinatie ticket te maken, waardoor deze musea nog meer aandacht krijgen. Je zou kunnen opteren voor een ticket voor twee of drie musea, waarbij je een eigen keuze bij het verkooppunt kunt laten aankruisen. Op dit moment hebben we hiervoor in Gouda maar een beperkte mogelijkheid.

Parkeren in het centrum van de stad of meer aan de rand? In Italië zie je vaak het laatste en het zijn vaak de Nederlanders die daar er alles voor doen om toch zo dicht mogelijk bij het hartje van de stad te kunnen parkeren. Stof tot nadenken!

Positieve aandacht voor je handelsmerk: Goudse Kaas, spreekt de bezoekers enorm aan. Ook in Italië merkte ik dat Gouda direct met kaas wordt geassocieerd. Het is een goede zaak dat de Kaaswaag extra aandacht hieraan gaat besteden.

Al met al was het een mooie, maar ook inspirerende vakantie.

Zonsopkomst


Colle di Val d'Elsa

Volterra

San Gimignano

Pisa

Pagani autofabriek

Monteriggioni
Lucca

Zonsondergang

5 opmerkingen:

co zei

Theo,

Ik deel je mening volledig (na de afgelopen drie weken ook in dezelfde streek te zijn geweest).

Co van der Horst
St. Buurtschap Stolwijkersluis (wijkteam)

Michel zei

Mooie foto's hoor!

Vond Italië trouwens niet bepaald een schoolvoorbeeld van schone steden. Misschien iets teveel in Rome en Napels rondgehangen.

Over combinatietickets gesproken: ging een keer met vrienden naar het Catharina Gasthuis, daar werd nota bene aangeraden om in de St Jan een kaartje te kopen, dat was ook in het museum geldig en goedkoper. Andersom gold dat blijkbaar anders. Een soort van combiticket dus...

Autovrije binnensteden zijn wel een verademing. Wordt tijd dat Gouda wat dat betreft ook eens de 21e eeuw in wordt gesleurd.

Anoniem zei

Lees op dit moment in Singapore je blog. Het is hier extreem schoon. Politie niet echt zichtbaar, maar de mentaliteit is dat je niets op straat gooit (boete begint bij 500 euro, bij herhaling 4 dagen gevangenis). Openbaar vervoer fantastisch met chipcard al 10 jaar!
Musea tegen 2.5 euro voor senioren en kinderen gratis.
In de grootste boekhandel bij reisgidsen naar Gouda gezocht. Ondanks het gote aanbod maar in 2 gidsen 2 blz over Gouda, terwijl leiden en delft minstens twee keer zoveel aandacht kregen. OP twee gidsen stonden wel foto's van Gouda op de kaft.
Als jij voor het schoonmaken van Gouda gaat zorgen en Marketing Gouda eens aan marketing gaat doen dan komen we er wel.
Hans Suijs

Maurits zei

We hebben geprobeerd om combikaarten te verkopen in Gouda, maar het museum is dicht op maandag en dinsdag, zaterdag- en zondagmorgen. De kerk is wel de hele week open, behalve zondag.
Toen van vakantie uit Egypte terug kwam, vond ik Gouda natuurlijk wonderschoon !

Maurits Tompot

Michel zei

Maar Maurits, in Italië was mijn ervaring dat musea op min of meer willekeurige tijdstippen open waren. Dan kan je nog wel een combi-kaart verkopen, als de openingstijden maar duidelijk worden vermeld.

(en het Catharina Gasthuis zou natuurlijk gewoon elke dag open moeten zijn, zeker in het hoogseizoen)