dinsdag 29 maart 2011

Strippenkaart voor raadsleden




Sinds we in Gouda in 2010 een nieuwe samenstelling van de Raad hebben is er een nieuw fenomeen ontstaan: het bestoken van het college met vragen!

Dat gebeurt dan vooral door middel van zgn. Artikel 38 vragen. Raadsleden hebben het recht om schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Deze vragen kunnen gesteld worden om verduidelijking van feiten of om een waardeoordeel van het college over een bepaald onderwerp te krijgen. Schriftelijke vragen en de antwoorden hierop worden openbaar gemaakt en krijgen hierdoor een politiek gewicht. Juist omdat die vragen een politiek gewicht hebben en daarnaast ook vaak de media halen is het verleidelijk om (veelvuldig) van dit middel gebruik te maken.

Nu valt het mij – en anderen, waaronder Marianka Peters (Goudse Post), op dat er niet alleen vaak vragen worden gesteld, maar ook dat er regelmatig rond een onderwerp ook heel veel vragen worden gesteld, met name door Trots op Nederland. Daarbij is het opvallend dat je er na beantwoording zelden nog iets in politieke zin over hoort, behalve een vriendelijk “dank u wel voor de beantwoording van de vragen” richting de wethouder tijdens een raadsvergadering. Overigens maakt onze fractie ook gebruik van dit middel, maar we doen het beperkt, overwogen en als we ervan overtuigd zijn dat we de gevraagde informatie willen benutten. Marianka Peters vindt overigens dat ook wij ons schuldig maken aan overbodige vragen, maar haar zienswijze deel ik niet.

Vorige week maakte Trots het wel heel erg bont door Artikel 38 vragen te gaan stellen over de bereikbaarheid van de Kadebuurt, terwijl we daar nota bene aanstaande woensdag in de Raad over komen te spreken! Als ze perse niet met die vragen tot woensdag willen wachten, dan hadden ze die gewoon als technische vragen kunnen indienen. Nadeel is wel dat je dan zeker geen publiciteit krijgt…..

We staan in Gouda aan de vooravond van immense bezuinigingen, laten we als fracties in de Raad daarbij het goede voorbeeld geven, door ambtenaren alleen aan het werk te zetten voor beantwoording van vragen als het echt (politiek) noodzakelijk is. Dat scheelt heel veel tijd en geld. Als dit niet spontaan lukt stel ik voor om een Artikel 38 Strippenkaart te gaan invoeren, waarmee je in een raadsperiode een gelimiteerd aantal keren vragen kunt stellen. Dan word je vanzelf selectief.

4 opmerkingen:

Gert Mallegrom zei

Je kunt het ook nog oplossen door de fracties te voorzien van een overload aan informatie, die alle vragen overbodig maakt :-)

HansuitGouda zei

Men maakt gebruik van een democraties recht, een limiet hier op zetten lijkt me geen goed idee. Uiteendelijk maakt de kiezer in 2013/14 weer uit wie het goed gedaan heeft.

Groet Hans

Ben van Bommel zei

Leuk idee die srippenkaart. Ook voor de stadbus naar Korte Akkeren. Nee Theo, het is een leuke grap, die srippenkaart, maar laat de democratie zijn werk maar doen. En zeker niet meer regeltjes, die zijn er al genoeg.
Ben van Bommel

Michel zei

Ik mis eigenlijk de zin "en vrijdag geeft Theo hierover een persconferentie"

Maar kijk maar uit, straks hebben we ook ineens een twitterstrippenkaart en blogstrippenkaart...