Betrokken

Betrokken

donderdag 10 maart 2011

Passie voor "The Passion"


Op donderdag 21 april 2011 vindt onder de titel The Passion in Gouda een groot muzikaal evenement plaats, waarin het Paasverhaal wordt gebracht. Het betreft een unieke samenwerking tussen de omroepen EO en RKK, Protestantse Kerk en Rooms Katholieke Kerk, het Nederlands Bijbelgenootschap en de gemeente Gouda.
Deze uitvoering van The Passion is gebaseerd op de Manchester Passion, in 2006 live uitgezonden door de BBC, waarin miljoenen kijkers het verhaal van Jezus lijden en opstanding konden volgen.
Missionair doel

“Jezus had een onmenselijke, maar Goddelijke opdracht”

Bijna 75% van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 28 jaar weet niet wat de betekenis van Pasen is.
Vooral christenen zijn bekend met de boodschap van Pasen. Maar buiten de kerken zijn steeds minder mensen op de hoogte van de inhoud van het paasverhaal. Dat is de reden dat omroepen en kerken besloten hebben om samen vanuit missionair oogpunt dit grote paasevenement te organiseren.

Crossmediaal project
The Passion speelt zich niet alleen af op de markt in Gouda. Ook via internet en televisie kan alles gevolgd worden.
Op diverse podia op de Markt in Gouda wordt het bijbelverhaal verbeeld en bezongen aan de hand van bekende Nederlandstalige popsongs.
Alles krijgt een eigentijds jasje: Pilatus is te zien als gehaaid politicus en ME’ers arresteren Jezus. Een verteller maakt met behulp van bijbelteksten verbindingen tussen toen en nu.

“Het is een verhaal dat tweeduizend jaar geleden plaatsvond, maar tegelijk past het heel erg in onze tijd. Ik denk dat het wel het een en ander los zal maken”

Hoofdrolspelers
Zanger Syb van der Ploeg en zangeres Do vertolken de rollen van respectievelijk Jezus en Maria.

Persconferentie
Op de drukbezochte persconferentie onderstreepte burgemeester Cornelis dat het om een fantastisch evenement gaat en dat hij blij is dat Gouda als middelgrote historische stad is uitgekozen.

De organisatoren geven aan dat het paasverhaal het fundament vormt van velen in hun leven en dat het een verbinding legt met de samenleving. Het gaat over verdriet, verlangen, hoop…

Dit verhaal wil je met anderen delen en het is daarmee voor zowel gelovigen als ongelovigen bedoeld. Pasen geeft aan dat de dood niet het laatste woord heeft.

Bezwaren
Het zal u niet ontgaan zijn dat ik erg enthousiast ben over dit evenement.
Toch is niet iedereen enthousiast. De Goudse SGP-fractie en enkele Goudse kerken hebben gevraagd de vergunning voor uitvoering van The Passion in te trekken. De ChristenUnie heeft zich bewust niet aangesloten bij deze vraag omdat de fractie blij is met deze missionaire activiteit en daarnaast kán de vergunning niet geweigerd worden. Er wordt getoetst op veiligheid en “goede zeden” en er vindt geen inhoudelijke toetsing plaats. De officiële reactie staat op de website van de ChristenUnie.
Inmiddels heeft de burgemeester ook aangegeven de vergunning absoluut niet te gaan intrekken.

De komende weken zal er door velen hard gewerkt worden om dit evenement tot een onvergetelijke gebeurtenis voor Gouda en alle bezoekers en kijkers te laten worden.
Ik zie ernaar uit!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarom Syb? Als er een een egoistisch mens is dan betreft hij het wel. Hij overtreed werkelijk alles wat er in de bijbel staat. Drank, drugs, niet monogaam, laat zieke vrouw in de steek. Neemt maar een 20 jaar jongere vriendin. Dit is werkelijk de meest ongelovige jezus. Zonde dat men daar niet beter naar heeft gekeken. Was er ook veel minder negatief op gereageerd. Heb nog geen positieve reactie gelezen over het mee doen van Syb van der Ploeg.

Anoniem zei

Ik dacht dat de week voor Pasen een "stille week" genoemd wordt.
En dan zo'n mediaspektakel waarin de boodschap van het evangelie volkomen verloren gaat.

Anoniem zei

Prima Theo om hier aandacht aan te besteden. Zo kan dit belangrijke verhaal ook voor minder rechtlijnigen in de leer op hun door hen te verstane populaire wijze opnder de aandacht worden gebracht.
En dat die acteeur niet deugt is niet erg. Jezusd vergaf zondaars en was trouwens zelf ook geen llieverdje. Ben van Bommel

Chris Bellekom zei

Dag Theo, toch leuk dat je overal voor openstaat. Ik zie hiernaast een Quote over ervaring van Aldous Huxley... Huxley had grote belangstelling voor de effecten van geestverruimende middelen als LSD en mescaline en de godsdienstige mystiek (vooral die van het hindoeïsme en boeddhisme). Zijn ervaringen hiermee beschreef hij in The Doors of Perception (1954) en Heaven and Hell (1956)

Anoniem zei

Ik ben het helemaal met een van de vorige schrijvers eens, de week voor pasen is "STILLE WEEK" !!!
De boodschap van het evangelie gaat hiermee echt totaal verloren.