Betrokken

Betrokken

vrijdag 4 juni 2010

Daktuinen in Gouda


Deze week was het weer een hectische week door de combinatie van werk, campagne voeren en het reguliere raadswerk.

Belangrijk onderwerp op de raadsvergadering deze week was de jaarrekening 2009.
Onverwacht is het jaar met een miljoenen tekort afgesloten en dat heeft in de raad de nodige commotie veroorzaakt. Het tekort kwam doordat we flink hebben moeten afboeken op de grondexploitaties in deze economisch barre tijden. Hopelijk komt het laten nog (deels) goed, maar de markt is nu gewoon niet goed. Het financiële plaatje van Gouda is zwak en we zullen de komende jaren flink moeten bezuinigen om het hoofd boven water te houden.

In schril contrast met dit onderwerp was de presentatie door Multi Vastgoed over de voortgang van de plannen in het Zuidelijk stationsgebied. Multi Vastgoed heeft samen met T+T Design een fantastisch plan gepresenteerd!
Het is ook een erg ambitieus plan: de huidige bebouwing aan de Spoorstraat, Vredebest en Crabethpark verdwijnt, de kerk zal een prominente blikvanger worden, het gebouw van de Goudse Verzekeringen wordt aangepast en geïntegreerd in het plan, er komt een plein met paviljoen en er komen winkels met daarboven woningen met daktuinen.
De huidige Vredebest wordt wandelgebied en sluit prachtig aan op de Kleiwegbrug en Kleiweg.

Er zijn wel belangrijke aandachtspunten, vooral v.w.b. het parkeren en de doorstroming van het verkeer. Het is maar zeer de vraag of de Kattensingel het verkeer kan verwerken vanuit de nieuwe opzet en de afsluiting van de Noothoven van Goorstraat voor doorgaand verkeer is ook wel erg drastisch. Dit onderdeel zal nog heel goed moeten worden afgewogen, maar het is een heel mooi plan dat Gouda absoluut een nog mooiere uitstraling zal geven! Ik ben benieuwd in hoeverre dit plan uiteindelijk zal worden gerealiseerd.


Illustraties afkomstig van Multi Vastgoed / T+T Design

2 opmerkingen:

Gert Mallegrom zei

Hoi Theo,
Inderdaad een mooi plan. Wel jammer dat er weer eens, zoals zo vaak in Gouda weinig historisch besef is. Aan de spoorstraat staat best nog wat aardige oude geveltjes die met de nodige renovatie behouden zouden kunnen blijven. Jammer dat alles zo makkelijk tegen de vlakte gaat.

Sia Windig zei

Hallo Theo,

Er zijn een aantal gemeenten die subsidie geven op daktuinen voor particulieren. Zie: http://www.subsidiegroenedaken.nl/

Wat vindt GL daarvan en hoe staat de gemeente Gouda daarin?

Sia