Betrokken

Betrokken

donderdag 10 juni 2010

ChristenUnie verliest - VVD nipt winnaar
Ondanks zetelverlies applaus voor André Rouvoet

Het was een lange en spannende dag en het was teleurstellend dat direct bij de eerste exit-polls bleek dat de ChristenUnie op verlies stond. Al tijden stond de ChristenUnie op winst, maar de laatste weken kwam er een kentering en uiteindelijk dus zelfs een verlies en hebben we nu 5 zetels, een verlies van één.
In Gouda hebben we 15% verloren, wat beter is dan het landelijk gemiddelde van 17,5% verlies.

Het is een behoorlijk contrast met wat ik in de campagne heb meegemaakt. De afgelopen weken heb ik veel enthousiaste reacties gehad en velen gaven aan op de ChristenUnie te gaan stemmen. De partij zal goed moeten gaan evalueren om te zien waarom er kiezers zijn afgehaakt en daar lering uit moeten trekken.

Woensdagavond heeft fractievoorzitter Arie Slob duidelijk aangegeven dat we het volste vertrouwen houden in André Rouvoet en hij kreeg in "ons" café in Den Haag een warm applaus.
André gaf echter terecht wel aan dat we als partij op meer hadden gerekend en dat hij dus teleurgesteld is.

In ieder geval wil ik iedereen die op de ChristenUnie heeft gestemd, bedanken voor hun steun en vertrouwen in de ChristenUnie!Daarnaast is het voor het CDA op een drama uitgelopen door maar liefst een verlies van 20 zetels (van 41 naar 21) en voor premier Balkenende persoonlijk, waren de druiven daarmee ook heel zuur. Hij heeft de politieke consequenties uit het grote verlies getrokken en stapt per direct op als politiek leider van het CDA en neemt ook niet plaats in de Tweede Kamer. Een moedig besluit, maar wel heel pijnlijk.
De PvdA en VVD voerden vannacht lange tijd een een nek-aan-nek race, die uiteindelijk nipt werd gewonnen door de VVD (31 versus 30 zetels).
De PVV boekte een historische overwinning en stijgt van 9 naar maar liefst 24 zetels.
GroenLinks boekte een mooie overwinning en stijgt van 7 naar 10, D66 stijgt van 3 naar 10, SP daalt van 25 naar 15, SGP en Partij voor de Dieren houden hun 2 zetels. Trots op Nederland verdwijnt uit de Kamer.

Mark Rutte mag nu waarschijnlijk een kabinet gaan proberen te formeren en dat zal een heel lastige klus worden. Over links met de PvdA lijkt onwaarschijnlijk, maar over rechts met de PVV is ook geen eenvoudige opgave.
Het meest logische kabinet lijkt op basis van de uitslagen: VVD - PVV - CDA (76 zetels), maar het zal me niet verbazen als er uiteindelijk een kabinet komt van VVD - PvdA - CDA (82 zetels).

Geen opmerkingen: