Betrokken

Betrokken

maandag 19 april 2010

ChristenUnie stapt uit coalitie besprekingen

De onderhandelaars van de ChristenUnie hebben vandaag aan de formateur laten weten verdere deelname aan de coalitiebesprekingen niet zinvol te vinden. In de afgelopen weken heeft de ChristenUnie met volle inzet deelgenomen aan de college-onderhandelingen. Er ligt inmiddels een concept-bestuursakkoord waarin de ChristenUnie veel van haar standpunten terugvindt.
De ChristenUnie is echter teleurgesteld dat ze in de komende periode niet opnieuw een wethouder mag leveren, zoals dat in de afgelopen acht jaar wel het geval was.

Voor wethouder Harro Janssen is het een bittere pil. Hij heeft zich de afgelopen jaren met veel enthousiasme en overtuiging ingezet voor de stad. “Ik heb deel uit mogen maken van een college waarin we prima samenwerkten. Allemaal gingen we voor onze stad. De stad die de laatste twee jaar veel over zich heen heeft gekregen. Ik had graag opnieuw namens de ChristenUnie mijn bijdrage willen leveren.”

De ChristenUnie fractie heeft besloten om geen gebruik te maken van het aanbod om tot het college toe te treden zonder eigen wethouder. Dat besluit is geen gemakkelijke stap geweest. De fractie denkt echter dat zij de komende jaren het ChristenUnie geluid het beste vanuit de oppositie kan laten horen.

Gezien de ontwikkelingen heeft Harro Janssen besloten om als raadslid plaats te maken voor Gerard Schotanus. Harro Janssen: “Gerard wil graag verder in de raad. Ik denk dat het voor de stad, de partij en mijzelf beter is dat ik niet plaats ga nemen in de gemeenteraad. Ik heb voor mijn wethouderschap het raadswerk 4,5 jaar met veel plezier gedaan maar door de recente ontwikkelingen kan ik niet vol aan de slag als raadslid. Vandaar dat ik besloten heb de voorzitter van de gemeenteraad te melden dat ik mijn raadslidmaatschap opzeg.”

De fractie heeft inmiddels Anke Huisman-Mak gekozen tot fractievoorzitter. Anke Huisman: “De stad en de ChristenUnie zullen Harro Janssen gaan missen. Het is flink slikken. Gelukkig hebben we bij de verkiezingen onze drie raadszetels behouden en we kunnen die ook weer bezetten met ervaren mensen. De fractie gaat nu opnieuw, zij het vanuit een andere positie dan voorheen, op een positieve manier aan de slag voor onze stad.”

4 opmerkingen:

Marianka Peters zei

Theo, ik had van alles verwacht, maar dit nooit. Ik vind het heel jammer, zeker voor Harro. Ik had hem altijd hoog zitten en daarin stond ik niet alleen. Sterkte met alles

Martin zei

Pittig besluit hoor!

Martin

Mart zei

Het beste met de heroriëntatie!

Ben van Bommel zei

Buitengewoon jammer.
Als niet christelijke criticus weet ik de partij en zijn wethouder te waarderen door de actieve houding, zorgvuldigheid, bedachtzaamheid en oprechte aandacht. Ik vind dit een gemis.
Overigens raak ik mijn buddy kwijt maar dat is in het licht van dit politieke verlies .......
Ben van Bommel