Betrokken

Betrokken

zaterdag 24 april 2010

André Rouvoet: “Ik blijf in de Kamer”

Theo Krins definitief op plek 18


André R
ouvoet blijft na de Tweede Kamerverkiezingen van juni in de Kamer zitten en zal niet opnieuw in het kabinet gaan zitten als de ChristenUnie weer tot een kabinet mag toetreden. Dat heeft hij zaterdag gezegd in een toespraak tot het ChristenUniecongres in Lunteren.

Andre heeft er "geen spijt" van heeft dat hij destijds toch tot het kabinet is toegetreden. "Maar de komende vier jaar zit deze jongen in de Kamer", beloofde hij zijn partijgenoten.

De peilingen maken volgens Rouvoet "duidelijk dat er in Nederland ruimte en groeiende steun is voor een uitgesproken christelijke politieke partij." Bij de komende verkiezingen gaat het er niet om welke partij de grootste wordt, aldus André, maar "misschien is de vraag wie de derde coalitiepartij wordt, wel veel interessanter." Verder gaf hij aan dat de verkiezingen heel belangrijk gaan worden, omdat de kiezer dan kan aangeven hoe ze wil dat Nederland er uit zal komen te zien....

Het was een bijzonder congres, omdat niet alleen André opnieuw tot lijsttrekker werd gekozen, maar ook de gehele kandidatenlijst moest worden vastgesteld en er was nogal wat rumoer over het feit dat een drietal ervaren kamerleden (Ed Anker, Cynthia Ortega-Martijn en Ernst Cramer) achter twee nieuwkomers Carola Schouten (5e plek) en Martine Vonk (6e plek) op de plekken 7 t/m 9 waren geplaatst door het bestuur, op advies van de selectiecommissie.

Het werd al snel duidelijk dat de afgevaardigden een andere volgorde wilden, omdat de huidige kamerleden meer tijd werd gegund om hun werk uit te bouwen en ze ook goed hadden gepresteerd.

Op plek 5 werd na enkele stemrondes Cynthia Ortega gekozen, wat de eerste verrassing zou worden.

De lijst is uiteindelijk als volgt geworden:

1. André Rouvoet

2. Arie Slob

3. Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink

4. Joël Voordewind

5. Cynthia Ortega-Martijn (nr. 8 op advieslijst)

6. Carola Schouten (nr. 5 op advieslijst)

7. Ernst Cramer (nr. 9 op advieslijst)

8. Martine Vonk (nr. 6 op advieslijst)

9. Ed Anker (nr. 7 op advieslijst)

18. Theo Krins

Met name voor zittend 2e Kamerlid Ed Anker waren de druiven erg zuur. We gaan nu extra hard knokken in het land om op 9 zetels uit te komen, zodat uiteindelijk de hele top negen, ondanks wat verschuivingen, hopelijk toch in de Kamer mag komen.

De rest van de lijst werd in één keer vastgesteld en het is dan toch wel bijzonder als je voor het eerst definitief (op een eervolle plaats) op de kandidatenlijst staat en met een prachtig stel mensen op het podium in de bloemetjes wordt gezet.

Het bleef een hectische, maar leuke dag. We gingen met alle kandidaten op de groepsfoto, er werden individuele foto's gemaakt en we kregen een campagne instructie, waarbij het verheugend is dat er ruimte is voor het voeren van een (bescheiden) eigen campagne voor de kandidaten. Dat biedt voor mij mogelijkheden om in Gouda extra aandacht voor de ChristenUnie te vragen.

Geen opmerkingen: