Betrokken

Betrokken

zaterdag 3 april 2010

Ambitie voor de Tweede Kamer


Deze week is bekend geworden dat ik door het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie ben voorgedragen voor de kandidatenlijst van de Tweede Kamer.

Ofschoon ik het raadswerk met heel veel plezier doe, heb ik bij financiën en veiligheid gemerkt dat je op plaatselijk niveau soms wat beperkt bent, daar belangrijke regelgeving uit Den Haag komt. Daarnaast komen in Den Haag bij deze onderwerpen veel meer zaken aan de orde.

Financiën
Op financieel gebied heb ik in mijn dagelijks werk veel te maken met de gevolgen van verscherpt toezicht op de financiële branche door de komst van de AFM en o.a. de Wet Financieel Toezicht. De branche is door diverse schandalen en het failliet gaan van banken behoorlijk in opspraak en ik zou graag in de Kamer mijn ervaring en kennis willen inzetten voor een beleid dat recht doet aan de branche. Op dit moment dreigt men door te slaan naar een veel te strenge regelgeving en er is een te groot wantrouwen.

Veiligheid
Wanneer misdaad en criminaliteit niet effectief wordt bestreden ondermijnt dit het vertrouwen in de overheid en het vertrouwen in de samenleving. Veiligheid, tegengaan van criminaliteit, en ook het voorkomen van misdrijven zie ik als een zaak van zowel de overheid, als van de samenleving, van de burgers in de buurten, van mensen die bereid zijn om elkaar te helpen, denk daarbij bijvoorbeeld aan Burgernet, wat een initiatief is geweest van de ChristenUnie.
Er zijn heel wat successen op het gebied van veiligheid, maar er is nog een lange weg te gaan. Het oplossingspercentage van geregistreerde misdrijven is veel te laag en ook is de recidive verontrustend.

Op het gebied van veiligheid zou graag een bijdrage willen leveren aan o.a. de regelgeving, waarbij, er een juiste strafmaat bij ernstige delicten komt (bijvoorbeeld: levenslange gevangenisstraf bij zedendelicten), het optimaal benutten van bevoegdheden, preventie en betere hulpverlening aan slachtoffers van misdrijven.

Het bestuur heeft besloten mij op een eervolle 18e plaats van de kandidatenlijst te plaatsen. Ik ben daar tevreden mee -al is de plek nog niet definitief, daar beslist op 24 april april het Uniecongres over - en kijk tevreden naar de nieuwe lijst die heel veel kwaliteit bevat. We mogen als partij blij zijn dat er zoveel talent binnen de ChristenUnie aanwezig is.

Wellicht dat ik bij de volgende verkiezingen op een nog hogere (verkiesbare) plaats van de ChristenUnie terecht kom, maar ik richt me de komende jaren vooral op het lokale beleid, waar ik op het gebied van financiën en veiligheid nog heel veel werk te doen heb.

9 opmerkingen:

blindganger zei

Van harte gefeliciteerd Theo! gebrek aan eigenwaarde heb je in elk geval niet (...dat er zoveel talent binnen de ChristenUnie aanwezig is) ;-)
Hoop dat je de komende jaren hier in Gouda nog je ei kwijt zult kunnen (om even in paassferen te blijven). Nogmaals, gefeliciteerd.

Anoniem zei

Theo gefeliciteerd. Misschien kun je ook wat aan het landelijk partijprogramma doen... Lees even `We kunnen het´ van Spruyt in de Elsevier van deze week. Je kunt het!
GJG

Anoniem zei

Ha Theo, gefeliciteerd ! Goed om zo je talenten in te zetten. Groet, Mieke

Anoniem zei

Theo, gefeliciteerd! Ik stel voor om meteen voor een ministerspost te gaan. Daar hoort namelijk een auto met chauffeur bij. Mag jij (jouw chauffeur dan) voortaan de Bob zijn richting het Zuiden......
een hartelijke groet uit de rotste stad van nederland

Adrianus zei

Theofilus,

Van harte gefeliciteerd! Mijn eerdere voorspellingen gaan dus versneld uitkomen: 'Theo for (vice)president, time for CHANGE'. De strenge regelgeving vanuit de AFM gaat inderdaad te veel doorslaan en ook het terugwinnen van het vertrouwen in de overheid is bij jou in goede handen.

Ik sluit me graag bij mijn voorganger Arie aan. Hier moet op getoast worden onder het genot van een echte onvervalste en net zo'n integere C.....d..k

We zien uit naar je uitnodiging.

Adrianus

bertwiltink zei

Ha die Theo,
Zal het je dan toch een keer lukken van je persoonlijke hobby je beroep te maken? Misschien moet je toch eerst nog even wethouder in Gouda zijn geweest om definitief hoger te komen op de landelijke lijst. Maar wie weet, wat er in Gouda nog in het vat zit?
Overigens lijkt het me een mooie sprong voorwaarts: Van het hondenpoepbeleid naar Uruzgan-beleid.In elk geval zijn de debatten in Tweede Kamer wat sterker identiteitsbetrokken dan in de gemeenteraad. We zullen je volgen, lokaal en nationaal. Maar bovenalles: Blijf dicht bij jezelf en bij het Woord van God.

Groeten
Broeder Bert

Anoniem zei

Hoi Theo,

Ik wens je wijsheid toe en succes.

Ben wel wat verbaasd over je motivatie bij je 2 expertisegebieden. "beleid dat recht doet aan de branche????" Volgens mij moeten we ondertussen tot voldoende inzicht zijn gekomen dat "de branche" onvoldoende in staat is geweest om de maatschappelijke rol die ze zou moeten vervullen serieus uit te voeren. Hiervoor zijn ingrijpende wijzigingen nodig. Ik weet niet of verscherpt toezicht de enige oplossing is, maar ik hoop dat je je vooral in zet voor beleid dat "de branche" recht laat doen aan de samenleving!

Verder is de fixatie op veiligheidsmaatregelen heel erg in, maar juist van de christenunie hoop en verwacht ik dat ze in haar politiek mensen centraal laat staan.

Waar financien gaat om organisaties en veiligheid over mensen zou ik de nadruk op inzet instrumenten die je noemt(verscherpt toezicht, sancties etc) precies omdraaien op deze expertisevelden.

Ronald

fred de wit (SGP/Gouda) zei

Beste Theo


Van harte gelukgewenst...Zowel lokaal als nationaal geldt dat Gods Zegen steeds weer nodig blijft..

Fred de Wit ( SGP/Gouda)

Ben van Bommel zei

Gefeliciteerd Theo.
Ik voeg er de wens aan toe, dat je voor d gemeentepolitiek in Gouda behouden mag blijven. Het schijnt dat een 2de kamer zetel te combineren is met een raadszetel. Leuke combinatie straks. Gouda en Den Haag.
Ben van Bommel