Betrokken

Betrokken

dinsdag 2 maart 2010

Kleur bekennen

foto: Esther Lammers-Pille

De campagne zit erop. We zijn de afgelopen dagen nog op allerlei plaatsen actief geweest met flyers en bloembollen uitdelen en hebben ook nog meegedaan met debatten bij So What en Raad van Kerken.

Iedere keer is het weer boeiend om de reacties van de mensen tot je te nemen. Toen ik iemand zaterdag een folder aanreikte reageerde hij even aarzelend, zie toen: “Je bent mijn kleur niet.” Vervolgens legde ik hem uit dat het niet om de kleur ging, maar om de inhoud en hij nam toen alsnog de informatie mee….

Anderen waren juist heel belangstellend en uitten hun waardering voor de ChristenUnie. We blijken met André Rouvoet (vice-premier) een goed ambassadeur in huis te hebben, want door zijn solide optreden de oogst hij respect en waardering.
Zoals viel te verwachten is veiligheid in de gesprekken en debatten een veel besproken onderwerp geweest.

Het AD kopte maandag met: “Kloof tussen raadsleden en kiezers; stemmers vinden veiligheid belangrijkste thema, maar politici kiezen voor wonen en economie.”
Het AD schrijft verder: De meest lokale politici voeren campagne op thema’s die hun kiezer helemaal niet boeien. Waar volksvertegenwoordigers vooral aandacht vragen voor de zwakkeren in de samenleving, werkgelegenheid en wonen, hebben hun kiezers vooral belangstelling voor de aanpak van criminaliteit en veiligheid.” Ook staat er dat 56% van de stemgerechtigden vindt dat de komende vier jaar voorrang moet worden gegeven aan o.a. bestrijding van misdaad en het in toom houden van de lokale lasten.

Gelukkig dat dit laatste punt toch iets met de economie te maken heeft, want in Gouda zijn de bezuinigingen ook een belangrijk onderdeel van de gesprekken geweest. Daarnaast is de ChristenUnie absoluut niet om het onderwerp veiligheid heengelopen. De ChristenUnie heeft breed ingezet en allerlei thema’s naar voren laten komen. Bij het debat met de Raad van Kerken bleek overigens dat onderwerpen als duurzaamheid, zorg en armoedebeleid ook behoorlijk leven.

En nu is het bijna zover: morgen mag u uw stem gaan uitbrengen voor een kandidaat van één van de partijen in Gouda. U heeft dit jaar de keuze uit maar liefst 12 partijen.

Als die 12 partijen allemaal een plekje in de nieuwe gemeenteraad gaan krijgen, dan worden het straks lange vergaderavonden en als de nieuwe partijen zetels afsnoepen van de grote(re) fracties, dan is het maar de vraag of vier partijen genoeg zijn voor een (stevige) meerderheid in het nieuw te vormen college.

Verder zullen de ontwikkelingen in de landelijke politiek absoluut ook een rol gaan spelen in de stemkeuze van de kiezers. Ik vind het overigens markant dat de landelijke politiek en de landelijke politici zo’n dominante rol spelen bij de lokale verkiezingen.

Maar goed, het laatste woord is nu aan u!
U bepaalt welke kandidaten er straks daadwerkelijk in de gemeenteraad komen. U kiest namelijk niet voor een partij van uw voorkeur, maar voor een specifieke kandidaat van de partij van uw voorkeur.

Een kandidaat kan zelfs met voorkeurstemmen in de raad komen als zij of hij 25% van de kiesdeler heeft gehaald. De kiesdeler is het aantal geldige stemmen gedeeld door het aantal zetels in de raad. En daar neem je dus 25% van.

Voor mij persoonlijk is het ook afwachten hoe alles gaat verlopen, maar ik zie in ieder geval terug op een prachtige periode in de raad en ben graag bereid om me nog een raadsperiode in te zetten op het gebied van financíën en veiligheid.

Weet in ieder geval dat de ChristenUnie er weer klaar is voor om, met naar we hopen 4 mensen in de raad, als een stabiele en betrokken partij haar steentje bij te dragen aan het besturen van de stad Gouda.

4 opmerkingen:

J.Krins zei

Ik wens je veel sterkte toe Theo!!

Je oom Johan.

Gert zei

Theo,

Sterkte morgen! Ik hoop voor je dat je nog 4 mooie jaren mag doorgaan in de raad.
Succes!

fred de wit (sgp/gouda) zei

Beste Theo

Van harte hoop ik dat het christelijke blok in Gouda zetelwinst boekt. Daarnaast gun ik jou persoonlijk nog 4 gezegende politieke jaren.....

Fred de Wit ( SGP/Gouda )

M. Klijmij zei

Ik hoop je gedegen en gezellige aanwezigheid in de Raad ook de komende 4 jaar weer te zien. Ik stem natuurlijk niet op jou of jouw partij, maar de samenwerking de afgelopen jaren was uitstekend.