Betrokken

Betrokken

woensdag 20 mei 2009

“Ik ram elke Hollandse agent op z’n smoel”

Dinsdag stond er weer een pittig stukje over Gouda in de krant, ditmaal in De Telegraaf: “Goudse beleidsmakers zwijgen over agressie”. Diverse fracties waren te laat om input te leveren, omdat daarvoor maar heel weinig tijd beschikbaar was gesteld. Dat leverde dus een wat zwijgend beeld op, maar degenen die ons volgen weten dat o.a. de ChristenUnie zich enorm inzet voor de leefbaarheid en veiligheid in onze stad. Mede daarom organiseren we ook op 25 mei in het Stadhuis een Thema-avond over hangjongeren (20.00 uur met o.a. Ed Anker (2e Kamerlid voor de ChristenUnie).


Op woensdag stond stilzwijgend alsnog een bijdrage in dezelfde krant onder de kop “Rellen dreigen een keer uit de hand te lopen, Marokkanen te soft aangepakt”. http://www.telegraaf.nl/binnenland/3968018/___Marokkanen_te_soft_aangepakt___.html?p=4,1

Met name GBG spreekt in dit artikel ferme woorden, maar gelukkig wordt ook opgemerkt dat ChristenUnie en SGP een positiever beeld schetsen. Beide partijen hebben veel waardering voor de inzet van de burgemeester en de politie.

"Wij zitten er inderdaad ongelofelijk bovenop", zegt Dick van Gooswilligen, chef persvoorlichting van politie Hollands Midden. "Wij zijn keihard met deze problematiek bezig. Geweld en overlast pikken wij niet. Dat blijkt ook uit de cijfers. Van januari tot nu zijn alleen in Gouda al 539 arrestaties verricht en ongeveer 300 bekeuringen uitgeschreven voor vernielingen en overlast." (bron: De Telegraaf)

Opvallend blijft dat ieder artikel over Gouda felle reacties van lezers oproept en in de kop van dit bericht staat een citaat van één van hen. Dit soort uitspraken laat ik geheel voor rekening van die persoon en het doet geen recht aan velen die niets van dit soort uitingen en gedragingen moeten hebben. Ik wil daarom ook niet meedoen aan allerlei negatieve berichten, maar een leuk initiatief voor het voetlicht brengen.: Streetlive.

(Burgemeester bedankt de spelers - foto: Pim Mul)

Op 14 mei is de filmpremière geweest van de film “Streetlive”. De film is gemaakt door vijftien jongens en meiden uit Gouda, onder begeleiding van professionele televisiemakers. De film laat in een half uur groepen jongeren zien uit Korte Akkeren, Goverwelle, Gouda Oost, Oosterwei en Gouda Centrum. In de film is veel aandacht voor respect en de leefwereld van de jongeren. Wat mij het meeste aansprak was een rapportage over een paar Nederlands Marokkaanse meiden die heel open vertellen over hun (beperkte) leefwereld. Ik vond het dapper dat ze daarover durfden te vertellen.

De film is een goed middel om met jongeren in gesprek te raken en met elkaar te streven naar (meer) respect en begrip naar elkaar toe, maar ook om meer mogelijkheden te zoeken om (muziek)talent handen en voeten te geven en op een goede manier energie kwijt te raken (bijvoorbeeld door het aanbieden van sportfaciliteiten).
Laten we (jongeren, ouderen, kerken, moskeeën en scholen) in Gouda met elkaar de schouders er onderzetten om een positief beeld van onze stad neer te zetten. Want: Gouda is Goud!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Daar gaan we weer... Omdat er goed nieuws is, doet het slechte nieuws minder zeer...? Vertel dat maar eens aan iemand die in elkaar is geslagen door een groep Marokkanen en vervolgens zijn recht probeert te halen... Dat kan niet in Gouda hoor!
Het gaat niet om positieve of negatieve berichtgeving. De pers loopt samen met de overheid al twintig jaar achter de feiten aan in Gouda. Er is een serieuze lacune in het gezag, die door een wegkijkende en ongelovige overheid zelf is geschapen en nu wordt getolereerd. Ik woon niet eens in Gouda en kan vele voorbeelden opsommen uit eerste hand van mensen die te maken hebben gehad met straatgeweld door Marokkanen, en overheid en politie die daarbij schitteren door afwezigheid of onwil. De Goudse problemen zag ik al in de jaren '80 aankomen, toen ik er nog vaak kwam. Het gezag in Gouda is niet legitiem: mensen geloven er niet in, omdat de gezagdragers het gezag niet handhaven. Alle mooie woorden ten spijt. Meisjes worden op straat betast, jongens in elkaar geslagen als ze een patatje gaan halen. Natuurlijk zijn er ook genoeg hoopvolle signalen van jongeren die níet meegaan in de misère. Maar de normen op straat worden nu eenmaal vastgesteld door wie zich juist níét aan de regels houdt. Slapen jullie maar verder, ik mijd Gouda. En dat spijt mij enorm.

ria jansen zei

Nou,nou Theo ferme taal jouw kopstuk,klinkt agressief, lijkt op echte sreetlive 2009, daar is geen film voor nodig.
Ogen en oren open en de kunst verstaan op een vasthoudende respectvolle manier zonder gedogen
een betere samenleving te organiseren.
Of daar een debat aan helpt , we debatteren al 30 jaar en zie het resultaat.
Oppakken en straffen waar nodig!
Hoe zat het ook al weer?
O, ja
Gouda heeft geen goud maar gouden stadsregels, pas die dan ook toe.

Ria Jansen

ria jansen zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Johan Weeber zei

Ben wel benieuwd wat ria jansen nog meer zei. En vooral wat de raad hieraan doet ipv onderling een beetje incrowd discussieren.
Overigens is het gebrek aan handhaving overal in Gouda een probleem, zie parkeeroverlast, hondenpoep, foutief de binnenstad inrijdende vrachtwagens,etcetera. Het lijkt wel of niet optreden cq niets doen hier in de genen zit van politie en politici !

Roelie zei

Heel goed dat de ChristenUnie een Thema-avond over 'Hangjongeren' organiseert en dat ook een Kamerlid naar Gouda komt om zich te overtuigen van de problematiek in Gouda. De stad heeft problemen, veroorzaakt door een kleine groep jeugdigen, maar deze problematiek komt in veel steden voor.
Er wordt al hard gewerkt om de problematiek aan te pakken, maar de overheid en de hulpverlening kan niet alles zo maar even oplossen! Opvoedingsondersteuning en vroegtijdige hulpverlening in probleemgezinnen blijken meer dan ooit noodzakelijk.
Laten we we vooral trots op Gouda blijven, waar het merendeel van de jeugd het wel goed doet en het goed wonen is.

klaasjekat zei

Het blijft makkelijk om een groep de schuld van problemen te geven, dat leidt de aandacht van je zelf af. Laten we onze energie stoppen in het opvoeden van onze eigen kinderen tot burgers die de samenleving op het oog hebben. Dus leer ze spelen met vriendjes die er op school 'uit' liggen. Leer ze doorzien dat er achter negatief gedrag vaak een roep om aandacht en duidelijke grenzen schuilt. Dan worden ze daar niet bang voor. En leer ze ook dat een nieuwsbericht maar een deel van de waarheid vertelt.
Kritisch en probleemoplossend leren denken dus ipv kritiekloos en problematiserend...!
Ik woon sinds 12 jaar in dit oostelijk deel van Gouda en de stad wordt voor mij in toenemende mate goud...