vrijdag 3 april 2009

Spectaculaire burgemeestersbenoeming in zusterstad Gloucester (GB)

"nieuwe burgemeester" van Gloucester

Met een flinke delegatie zijn we van dinsdagavond t/m donderdag op bezoek geweest in onze zusterstad Gloucester.


We vertrokken met ruim een uur vertraging vanuit Rotterdam, omdat het luchtruim werd afgesloten vanwege het vertrek van president Karzai. Een spectaculaire optocht met limousines bracht hem en zijn gevolg naar het vliegtuig en dat vergoedde veel en ik kon wat unieke plaatjes schieten.


In Gloucester werden we woensdag rondgeleid door The Docks. Een prachtige herontwikkeling van een binnenhavengebied met mooie pakhuizen en nieuwe woningen. De panden worden voor allerlei activiteiten gebruikt en ook de gemeente is erin gehuisvest.

Er wordt enorm geïnvesteerd in het centrum van Gloucester. Ze hebben de zgn. “The Magnificent Seven” Zeven grote projecten die de stad op een hoger plan moeten tillen.

Onverwachte opsteker voor CDA en ChristenUnie: alcoholverbod


Ook Gloucester heeft te maken met aandachtswijken

Interessante uitdaging daarbij is dat ze alle deze gebieden met elkaar willen verbinden en daarbij ook proberen de toeristen voor meerdere dagen te laten blijven, waarbij Gloucester als uitvalsbasis dient voor uitstapjes in de regio.
We kunnen bij dit “dossier” van elkaar leren, omdat veel ambities vergelijkbaar zijn.De tarieven kunnen in Gouda nog best wat stijgen

‘s- Middags hebben we met Gloslinks (Gloucester Overseas Links Association) nagedacht hoe we de samenwerking, die tot nu niet erg helder is ingevuld en wat lauw is, op een goede manier kunnen uitbouwen, waarbij meer aandacht dient te komen voor het betrekken van de Goudse burgers en het bedrijfsleven. Het is mooi dat we met diverse zustersteden samenwerken, maar het gebeurt nog veel te onzichtbaar. We zullen daarin echt verandering moeten brengen, zij het met beperkte budgetten, want we moeten wel - zeker in deze tijd - zorgvuldig met ons geld omgaan.

We hebben ook een uitvoerige presentatie gekregen over de grote overstroming op 20 juli 2007, waarbij het water zo enorm snel steeg door langdurige regen, dat o.a. de riolen het water niet konden verwerken. Interessant was dat de aanpak daarna tweeledig is: het aanbrengen van verbeteringen en het bevorderen van zelfredzaamheid van de burgers in deze omstandigheden.

Aan het einde van de middag hadden we even wat vrije tijd en ik heb toen de schitterende Kathedraal bekeken en met enkele anderen de Evenprayer bijgewoond.'s-Avonds was er een “Civic Reception”, waarbij o.a. diverse raadsleden van Gloucester, the Mayor (burgemeester) en zijn vrouw en de Sheriff (plaatsvervangend-burgemeester) en zijn vrouw aanwezig waren. Er werden diverse toespraken gehouden en er werd meerdere malen de intentie uitgesproken om de samenwerking te gaan intensiveren.


Op donderdag kregen we een tamelijk gedetailleerde presentatie over het “Docks Regeneration Programme” en waren er twee vertegenwoordigers van de Engelse variant van Vluchtelingenwerk. Ze vertelden ons hoe het daar is gesteld met de integratie van diverse bevolkingsgroepen en dat naar hun beleving het probleem vooral bij de Engelsen zelf ligt. Een nogal eenzijdige benadering, maar dat zie je wel vaker bij Vluchtelingenwerk.


Na de lunch hebben we nog een korte vaartocht gemaakt en toen was het al weer tijd voor de terugreis. Met de bus naar London Luton Airport en dan vliegen naar Rotterdam Airport. Rond middernacht was ik weer thuis, met veel nieuwe ervaringen en huiswerk voor de toekomst. Daarnaast nog een aantal interessante contacten opgedaan.


Jammer dat Jan van Dijk (Gouda’s 50+ Partij) heeft besloten dat zijn fractie vanwege de kredietcrisis niet mee mocht gaan en dat ook nadrukkelijk naar buiten toe ventileert. Het was een verantwoord en leerzaam werkbezoek en het eventueel annuleren vanwege de kredietcrisis was wegsmijten van geld, daar alles al was geboekt en betaald.

2 opmerkingen:

Hilde Niezen zei

Hoi Theo, leuk om je verslagje van de reis te lezen. Zo zie je maar weer wat de toegevoegde waarde van weblogs is. Ik schrik wel van je opmerking: "Een nogal eenzijdige benadering, maar dat zie je wel vaker bij Vluchtelingenwerk." Als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Gouda herken ik dat echt helemaal niet! Hier moeten we het nog maar eens over hebben.

Ben van Bommel zei

Wat een leuk en informatief verslag. Jammer dat je Engeland niet in mag tijdens een kredietcrisis van Jan. Zou dat ook de rweden geweest zijn dat Wilders niet naar binnen mocht?
Zeg, ook wel eens het verschil vernomen tussen ecoomische asielzoekers echte vluchtelingen?
Ben van Bommel