Het lijkt er regelmatig op dat journalisten steeds minder belangrijk worden.
De bekendste foto van de dode Theo van Gogh werd genomen door een amateur.
Twitteraars behoorden tot de eersten die een paar weken terug, melding maakten van de Schipholramp.
Theo Krins schreef een verslag van een bijeenkomst van het Ondernemersfonds op zijn weblog, waardoor het verslag enkele dagen later in de krant een beetje mosterd na de maaltijd was.
Is elke burger dus ook journalist?
‘Nee, burgerjournalistiek is dépassé’, zegt Hans Berkhout, ‘baas’ en initiatiefnemer van ‘Dorpspleinen’ (Twentsche Courant Tubantia). ‘Om het nieuws te checken, uit te werken en te analyseren, heb je professionals nodig.’
Ludo de Boo (Reed Business, ex-Veronica), gaat nog verder: ‘Burgerjournalistiek bestaat niet!’
‘Nou en of’, vindt Irene Costera Meijer, hoogleraar journalistiek aan de VU, ‘Burgerjournalistiek of participerende journalistiek is een aanvulling op de ‘gewone’ journalistiek’
De Journalist organiseert op 20 april samen met het Parool binnenkort een debat, dat ongetwijfeld een levendig debat zal worden.
Ik verwacht echter op die avond geen opzienbarende conclusies, maar het is goed dat dit onderwerp eens op deze wijze aan de orde komt.
Ik vind dat zowel de "burgerjournalist" als de professional nuttig zijn: ze vullen elkaar aan en houden elkaar ook scherp.
Overigens aardig om nog te vermelden dat het verschijnsel "weblog" helemaal niet nieuw is!
Francisco van Jole (columnist van De leugen regeert) is de eerste bekende weblogger van Nederland. Hij publiceerde al in 1994 (!) De Internet Sensatie, een verslag van zijn reizen door cyberspace. Zijn nieuwsbrief de Daily Planet, was in de jaren negentig de populairste Nederlandse online publicatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten