dinsdag 17 februari 2009

Winkeliers: verwarming omlaag én deuren dicht!


Op 13 februari was de Landelijke Truiendag. De bedoeling van deze dag is dat de verwarming één graad lager gaat en er een dikke trui wordt aangetrokken. Door de verwarming één graad lager te zetten wordt er zo’n 7% minder brandstof verbruikt en dat levert ook nog eens zo’n 7% minder CO2 uitstoot op. Wethouder Kastelein (die o.a. milieu in zijn portefeuille heeft) riep bedrijven en instellingen op om aan deze actie mee te doen. Een sympathiek gebaar en nuttig. Gouda wil als millennium gemeente graag investeren in het milieu.
De gemeente Gouda is bijvoorbeeld al sinds 1991 lid van het klimaatverbond, met als ambitie een fors lagere uitstoot van CO2. Dat doet de gemeente door slim en efficiënt om te gaan met energie en materialen, duurzaam te bouwen en duurzame energie toe te passen.


Allemaal zaken waar ik erg positief over ben, maar ik constateer tegelijkertijd dat veel winkeliers in de binnenstad tijdens de winterperiode ook op koude dagen hun winkeldeuren wagenwijd open hebben staan en zo heel veel energie verkwisten. Als we nu werkelijk met elkaar in Gouda milieu bewust willen zijn, betekent dat ook dat de winkeliers op koude dagen gewoon hun deuren moeten sluiten. Ik kan me niet voorstellen dat dit klanten kost en het bespaart ongetwijfeld een heleboel energie. Dat laatste is in de huidige economische crisis ook financieel een aantrekkelijk punt!

Reacties uit een andere stad, waar ook een dergelijk initiatief aan de orde is geweest:
“Het overgrote deel van het winkelende publiek lijkt dichte deuren niet vervelend te vinden. “Ik kijk niet naar deuren, ik winkel waar ik wil.” De shoppers denken niet dat ze een winkel om een dichte deur links laten liggen. “Ik heb geen problemen met een dichte deur. Voor mensen met een rollator is een open deur wel makkelijker.”

We zullen als fractie dit punt de komende tijd in ieder geval bespreken met de SOG (Samenwerkende ondernemers Gouda) en RHID (Raad voor Hand, Industrie en Dienstverlening) en we zullen ons inspannen om de winkeliers ervan te overtuigen om op dit punt concreet actie te ondernemen.
Overigens heeft de lokale overheid wettelijke mogelijkheden op dit gebied vanuit de Wet Milieubeheer. Voor winkels die onder de Wet milieubeheer vallen, geldt dat indien zij een energieverbruik groter dan 50.000 kWh of groter dan 25.000 m³ aardgas, alle bekende energiebesparende maatregelen moeten nemen met een terugverdientijd kleiner dan 5 jaar of die een positieve netto contante waarde hebben bij een interne rentevoet van 15%. (Technisch verhaal, dat nog wel wat nader onderzoek vraagt).

Er zijn dus mogelijkheden, maar er moet dan in Gouda per winkel worden nagegaan of aan de genoemde criteria wordt voldaan en of een winkel boven de drempel van het energieverbruik uitkomt. Dat zal waarschijnlijk nogal bewerkelijk zijn en het spreekt me so wie so meer aan als de winkeliers – zonder druk vanuit de lokale overheid – uit eigen beweging tot een meer milieu vriendelijk gedrag overgaan.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

He, he eindelijk iemand met visie !

Ik erger me al jaren aan die zinloze verspilling. Vandaag zat ik in een winkel, waar het ronduit koud was en tochtte, want de deur moet zo nodig gastvrij open. Ik kom daar niet meer terug, dus het effect werkt averechts. Je vraagt je af waarom het personeel niet gaat klagen om in zo'n omgeving te werken....

Anoniem zei

Beste Theo,

Ik denk als je de middenstand nu vraagt om zich aan de Wet milieubeheheer te houden, ze vooral de deuren gaan sluiten, maar dan gaan ze ook niet meer open. Dus ik zal daar nu, hoe goed ik de actie ook vind, zeker in deze economische crisis geen probleem van maken. Ik vind het te belastend. In tegenstelling tot de koster waarbij ik me afvraag hoe vaak hij zijn kerk warm houdt (hehe).

Anoniem zei

Kom op Theo,
is die open winkeldeur de druppel????
Dacht het niet, natuurlijk is er een hand vol winkeliers die uitnodigend de deur open hebben staan en ja alle beetjes helpen maar dit beetje gaat te ver.
De SOG heeft gelijk er zijn belangrijker zaken te regelen, bijvoorbeeld op een democratische wijze ondernemers bij elkaar brengen en met elkaar de juiste afspraken maken om een goed Gouds ondernemersklimaat neer te zetten en dat is hard nodig voor Gouda.
Ik ben blij dat de SOG niet mee gaat in het dichten van winkeldeuren tijdens openingstijden en die verantwoording overlaat aan de ondernemer.
Het wordt tijd dat we de ondernemers gaan koesteren en niet steeds achtervolgen met de meest kinderachtige regeltjes die te pas en te onpas gehandhaafd worden.

Energiebesparen , minder uitstoot?????
Maak eens een avondwandeling door de stad, Kijk ook eens goed naar de evenementen die onnodig teveel energieslurpen met uitstoot, sportvelden die te lang onnodig belicht worden en wat te denken bij de plezierbootjes die Gouda aandoen, het water maar ook de lucht vervuilen direct of indirect, rijen auto's die met draaiende motoren voor de bruggen staan tot het plezierbootje voorbij vaart.
Ik ben opgegroeid met : ,Ben je in de kerk geboren? Doe die deur dicht.
Dat werdt toen al niet zomaar gezegd.
Theo er is veel meer te winnen dan die winkeldeur.

Ria Jansen
Gemeente raadslid GBG

Anoniem zei

Je hebt helemaal gelijk Theo. Maar uit de krant blijkt al dat praten met winkeliers geen zin heeft. Laat je het er dan bij of niet?

Herman zei

De beste oplossing is een automatische deur. Dit betaald zichzelf terug en behoud comfort voor klanten die (hopelijk) met volle handen de winkel verlaten.
Voor meer informatie: Herman Bosch (Gouda)06 - 22 24 61 29.

Bokkie zei

Volgens mij is het slechts een gevoel dat minder klanten komen. Er zijn andere manieren om te laten zien dat men open is, bijv. een bord "OPEN" ophangen. Meeste winkels hebben ook glas in de deur.

Eventueel gemiste omzet wordt weer gecompenseerd door lagere energierekening. Personeel is ook minder aan het blauwbekken.