maandag 2 februari 2009

Dorre Maagden

“Het moet nu maar eens afgelopen zijn met al die vergooide zondagen van lamlendige zelfkastijding, zonder enig bevredigend geestelijk resultaat. Daarom verzorgen De Bloeiende Maagden voor u de Hoogmis waarnaar u al uw hele leven verlangt, maar nooit heeft gekregen. In deze nieuwe tempel van allesomvattende helderheid wordt u door de Bloeiende Maagden ingewijd in een rotsvast geloof. Dat doen zij door middel van ongelooflijke voorspellingen, hallucinerend gezang en een rituele wassing door knappe vrouwen met zachte handen en lange benen. Ook kunt u hardop biechten door middel van brulpsalmen en u deelt gezamenlijk het brood en de wijn. Samen dronken worden en vergeving is een eitje."

Met deze introductie kondigt de cabaret groep Bloeiende Maagden haar stuk "Donkey God en het bonus-sacrament" aan. Dit stuk is vorige week ook in de Goudse Schouwburg opgevoerd.
Enige tijd geleden kwam onze fractie dit ter ore en we stonden toen voor een lastig dilemma. Op basis van de ons beschikbare informatie waren we erg geschrokken van het provocerende karakter van dit stuk. Moeten we hier nu tegen ageren? In het verleden hebben we dat een keer gedaan i.v.m. een voorstelling, zonder het stuk zelf te hebben gezien. Diverse personen vonden toen dat we alleen iets hadden mogen roepen als we het stuk tenminste een keer hadden gezien. Dat vonden we een wat vreemd standpunt, maar goed, zo werkt dat blijkbaar. Daarnaast hebben we als politiek geen directe bemoeienis met de programmering van de Schouwburg.
We besloten samen met de SGP een gesprek aan te gaan met de directie en we hebben uitgelegd dat een belangrijk deel van de Goudse bevolking grote moeite heeft met dit soort voorstellingen en of daar niet meer rekening mee kon worden gehouden. Het was een constructief gesprek en we webben er waardering voor dat er geen billboards en aanplakbiljetten in Gouda zijn verschenen, om niet te provoceren. De voorstelling zelf wilde de directie niet tegenhouden.


In diverse andere plaatsen heeft de ChristenUnie zich overigens ook ingespannen om de voorstelling tegen te houden, o.a. in Stadskanaal (http://player.omroep.nl/?aflID=8386314&start=0:13:54&end=0:20:9)

In Gouda hebben de Hervormde en Gereformeerde Kerk gezamenlijk een protest ingediend bij de directie van de Schouwburg.

Ik vind het jammer dat als je bezwaren uit tegen dit soort voorstellingen, waarin in dit geval o.a. de kerkelijke liturgie en kerkelijke sacramenten worden misbruikt, je zo snel als betuttelend wordt afgeschilderd, of als iemand die anderen hun wil tracht op te leggen of als iemand die zonder iets te zien anderen veroordeelt enz. Dat is m.i. niet terecht en doet tekort aan de degene die zich in zijn geloofsopvatting gekrenkt voelt. Vrijheid van meningsuiting betekent niet, zoals de heer Rutte (VVD) dat beweert, dat je alles maar moet kunnen zeggen, maar dat betekent naar mijn mening dat je met respect omgaat met iemand geloofsopvattingen. Ik vind het overigens frappant dat het christelijk geloof zo vaak mikpunt is, terwijl maar heel weinig de spot wordt gedreven met de Islam. Het zou een goede zaak zijn, dat als we ons bezinnen op een leefbare samenleving, we dan ook wat meer respect tonen voor alle levensovertuigingen.

1 opmerking:

Anoniem zei

hah, eindelijk weer eens iets waar we heerlijk van mening over kunnen verschillen :)

Prima dat jullie een gesprek hebben gehouden met de Schouwburg hoor, en ik snap wel waarom. Maar het komt op mij altijd een beetje over als het opzoeken van ergernissen. Iets wat je niet hoeft te zien (hooguit de poster bij de schouwbur), waar je niet van af hoeft te weten, daar hoef je je ook niet aan te ergeren.

Als je het er niet mee eens bent helpt het negeren sowieso beter dan ertegen ageren. Je vestigt er alleen maar de aandacht op. Dat is net zoiets als de Sooreh Hera foto's in het Catharina Gasthuis.

De andere wang toekeren was het toch?