Betrokken

Betrokken

vrijdag 2 januari 2009

'Rustig' oud en nieuw in Nederland: 800 arrestaties


Volgens de politie is de jaarwisseling in Nederland 'rustig verlopen'. Maar het aantal delicten van geweldpleging, mishandeling, brandstichting of vernieling is tot nu toe 2.753.
Ook dit jaar is oud en nieuw in Nederland weer onrustig verlopen en kunnen we constateren dat het blijkbaar bij de jaarwisseling hoort. Het is ongelooflijk dat ondanks allemaal maatregelen, het toepassen van “supersnelrecht” en veel blauw op straat het maar zo door blijft gaan en we veel zaken blijkbaar niet meer verontrustend vinden.
Even een paar feiten op een rijtje:
- 800 mensen zijn gearresteerd
- 1.370 gevallen van brandstichting
- 216 auto’s in de fik gegaan
- 7.641 vuurwerkincidenten
- 97 incidenten tegen hulpverleners, waarvoor 87 verdachten zijn opgepakt. In Nijmegen werd zelfs een molotovcocktail naar een brandweerwagen gegooid.

Gelukkig was het in Gouda rustig en waren er maar twee kleine incidenten: een vreugdevuur zonder toestemming en enkele ingegooide ruiten.

Het is te hopen dat we landelijk een keer grote stappen gaan maken, want dit is natuurlijk onacceptabel! Wellicht dat het toepassen van het Supersnelrecht in combinatie met hogere straffen wat kan helpen.

Oud en nieuw zelf was trouwens in onze wijk Gouda Goverwelle erg gezellig en we hebben genoten van prachtig vuurwerk. Er is momenteel bij Groen Links een hele discussie gaande over het vuurwerk (http://michel.klijmij.net/2009/01/01/vuurwerkverbod/) en er is veel te zeggen om het te beperken, maar ik heb er nu in ieder geval toch wel flink van genoten.

Oud en nieuw is ook zo’n periode waarin iedereen elkaar het goede toewenst, vaak met allerlei cliché zinnen, maar soms ook op heel originele wijze.

Gouda's 50+ Partij heeft er blijkbaar de behoefte aan om toch vooral niet te worden gezien als een partij met drie oude, stijve heren in de Raad en heeft een jolig filmpje op internet geplaatst met daarbij de beste wensen voor 2009. Ze zijn daarmee in ieder geval voor mij de meest originele partij geworden voor wat betreft de nieuwjaarswensen voor 2009. Proficiat!

1 opmerking:

Michel de GLer zei

Wel een aardige column van Bert Wagendorp in de Vk vandaag over hoe erg het allemaal wel niet is met de jaarwisseling tegenwoordig:

"Je probeert de boel te normaliseren, daartoe hou je mensen aan en maak je van het mensen aan en maak je van het hele land crisisgebied, waarna je constateert dat je mensen hebt aangehouden en de staat van beleg hebt moeten uitroepen en dat zulks toch niet normaal is."

"In het Friese dorp waar ik vroeger woonde werd met Oud en Nieuw brand gesticht, de telefooncel gesloopt en de politie bekogeld. Hierna werden meestal nog even de ruiten van enkele minder populaire dorpsgenoten ingegooid, werd iedereen stomdronken, begon het vechten, liep iemand het kanaal in en verdronk jammerlijk. Hierna keerde de rust weer.
(...)
Wij hadden ons vroeger zonder politie ook geen raad geweten en we zouden om kwart over twaalf teleurgesteld zijn afgedropen zonder één vernieling te verrichten. Maar bij ons kende de politie haar taak, met Oud en Nieuw: er zijn."

"Op 2 januari 1996 luidde een kop in Trouw aldus: ‘Vijf doden, maar een rustige jaarwisseling’. Daaronder volgde een zo lange opsomming van branden, rellen, opstootjes, vuurwerkslachtoffers en zinloos geweld, dat zelfs in de Gazastrook de roep om een commissie had weerklonken."

Je kan dus zeggen: het is verschrikkelijk. Of je kan constateren dat we inderdaad steeds minder van elkaar tolereren.

Wat is eigenlijk erger?