donderdag 15 januari 2009

Geit en segregatie

Ik schreef onlangs dat ik op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Gouda een geit heb gekocht voor de actie `Adopteer een geit` (http://www.adopteereengeit.nl/). De organisatie mailde mij vervolgens deze week een originele certificaat als dank. Deze originele geste wil ik u niet onthouden.

Daarnaast wil ik nog even terugkomen op de voorbereidende raadsbijeenkomst van deze week. We hebben het namelijk ook nog gehad over de Woonvisie.

Bij deze visie gaat het kort gezegd om nieuwbouwbeleid versus woningvoorraad. Daarbij is het van belang om na te denken welke soort woningen je waar en wanneer bouwt. Bij strategisch bouwen van met name duurdere woningen ontstaat er een dynamiek op de woningmarkt en heb je meestal een goede doorstroming.
De ChristenUnie is tevreden over de huidige Woonvisie maar Gerard Schotanus heeft o.a. wel gevraagd om de gevolgen van de Kredietcrisis goed te monitoren. Het kan namelijk zijn dat over een half jaar de woningsituatie er heel anders uitziet en er uitvoeringswijzigingen moeten worden voorgesteld om stagnatie op de woningmarkt zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook vroeg Gerard aandacht voor het blijven "opplussen" van seniorenwoningen en het terugdringen van de hoge energiekosten van oudere woningen door meer aandacht voor isolatie en energiezuinige oplossingen.
Bij het behandelen van de Woonvisie ontstonden wat leuke momenten toen de woordvoerder van de SP een nogal ingewikkeld en moeilijk te volgen betoog hield over de woningmarktsituatie in Gouda, waarbij hij wel blijk gaf zich goed in de materie te hebben verdiept. De mooiste term vond ik wel: "sociaal economische segregatie" en "emancipatie door segregatie". Toen de voorzitter vriendelijk vroeg of hij wellicht de bijdrage op papier kon krijgen (zo'n verzoek komt bijna nooit voor) reageerde Hans-Daniel van Alphen onverstoorbaar met: "Als jullie het leuk vinden en het boven jullie pet gaat.".... Er ontstond door een interventie van Groen Links (http://michel.klijmij.net/2009/01/15/welkom-bij-de-raad/) zowaar een soort debat met de SP en er gingen allerlei termen over de tafel: "streven naar witte wijken", "spreiding naar oogkleur", "jullie hanteren een soort dwang als in China" en " China is veel kapitalistischer dan Nederland."
Een nogal saaie avond eindigde zo toch nog enigszins "sprankelend".

1 opmerking:

Anoniem zei

Interessant leesvoer:
"De Mantra van de Mix"
"Na de sloop"
"Helpt herstructurering?"

Diverse publicaties over de woning"markt", segregatie en de vroeg-naoorlogse wijken. Weliswaar maar een klein deel van waar de woonvisie over gaat, maar handig voor het debat over de voorstellen van de SP straks.