Betrokken

Betrokken

vrijdag 3 oktober 2008

Korpschef heeft genoeg van politiciLEIDERDORP - Korpschef Jan Stikvoort van de politie Hollands-Midden is verbaasd over de ophef die in de Tweede Kamer is ontstaan na het incident met Marokkaanse jongeren in Gouda. Hij vindt dat een betrekkelijk klein incident door zowel 'linkse' als 'rechtse' Kamerleden is opgeklopt.

„Ik ben klaar met politici die iets kleins heel groot maken en vervolgens zeggen dat de politie haar werk niet goed doet.” Stikvoort denkt dat Kamerleden hebben gehandeld uit drang om electoraal te scoren. Volgens hem hebben ze in zijn gebied vaker last van autochtone plattelandsjongeren die snuiven, spuiten en zuipen. „Maar ik zie dat de politiek liever in de hypesfeer duikt op allochtonen”.
Gouda kwam vorige maand in het nieuws toen chauffeurs van vervoersbedrijf Connexxion weigerden langer met hun bus door een deel van de wijk Oosterwei te rijden na bedreigingen door Marokkaanse jongeren.
De korpschef zegt dat in Oosterwei een kleine kern van ongeveer twintig jongeren de boel probeert te verzieken. „Die gasten pakken we keihard aan. Landelijk is het niet echt bijzonder”. Hij vindt dat de Kamer het imago van Gouda kapot heeft gemaakt. „De bewoners herkennen zich niet in het beeld dat de politici en media schetsen. De mensen zijn niet angstig en voelen zich niet bedreigd.”

Heldere taal waar ik weinig meer aan toe te voegen heb. Laat dit degenen die allerlei ongenuanceerde taal uitkramen tot bezinning mogen brengen.
Aan de andere kant is het nu wel van belang dat die harde kern zichtbaar en merkbaar minder overlast gaat geven. De politie geeft aan deze jongeren te confronteren met een "keiharde aanpak". Ik ben benieuwd of dat op korte termijn daadwerkelijk leidt tot een verbetering van de situatie in de wijk.

Verder moeten we ervoor waken niet de focus alleen op Oosterwei te richten, aangezien er ook in andere wijken kleine kernen actief zijn die moeten worden aangepakt.

1 opmerking:

Criticus zei

Ik ben het deels met de uitspraak van de Korpschef. Ik kan me alleen niet vinden in de statement dat de politiek het imago van de stad kapot heeft gemaakt. Wat de Korpschef nu eigenlijk aangeeft is dat de ophef onzin is. Volgens mij is het de media te verwijten dat ze de boel hebben opgeklopt en heeft connexxion ook haar steken laten vallen. Incidenten die in grote steden als Rotterdam en Amsterdam helaas vrij normaal zijn, worden (omdat het in het Gouda gebeurde) ineens voorpagina nieuws (dan heb ik het over het steekincident in de Achterwillens). Connexxion had overigens tijdig aan de bel moeten hangen door de BGM te informeren over de incidenten, dan was het busincident ook geen donderslag bij heldere hemel geweest.

Ik vind het overigens wel goed dat de korpschef gezag uitstraalt en duidelijk taal spreekt richting anderen maar, dan ook graag binnen zijn eigen organisatie! Anticipeer op ontwikkelingen binnen de steden van de regio en zorg ervoor dat de manschappen goed worden verdeeld, zodat de politie snel ter plaatse is. ( En niet dat de politie, zoals onlangs in de supermarkt in Achterwillens, gebeurde, een uur na de melding pas op locatie is).
Daarnaast vind ik het aan de lokale politiek om te oordelen of kritiek terecht is of niet.

Wellicht dat de gemeente samen met de politie de burgers kan betrekken bij het veiligheidsbeleid. Dat werpt wellicht een ander licht op de veiligheidscijfers.