Betrokken

Betrokken

woensdag 8 oktober 2008

Beeldenoorlog in Gouda

Vanavond was er een indrukwekkende raadsvergadering waarin burgemeester Cornelis een verklaring aflegde waarin nauwkeurig verslag werd gedaan van de gebeurtenissen en aanpak in de afgelopen weken in Gouda. Ons imago is flink op de schop gegaan en het heeft veel van de burgemeester en alle mensen om hem heen gevraagd om in de media een juist beeld van Gouda neer te zetten en tegelijkertijd in Gouda op allerlei plaatsen de bevolking te woord te staan. De feiten geven aan dat onze “misdaad”cijfers naar het landelijke gemiddelde gaan, maar de strijd gaat op dit moment niet over waarheid (feiten) of onwaarheid; er is een “beeldenoorlog” gaande.

Een grote meerderheid, waaronder ook onze fractie, stak de burgemeester een hart onder de riem en gaf aan vierkant achter hem en zijn optreden te staan. Markante uitspraken op deze avond waren: “We moeten veel kopjes muntthee met elkaar drinken”, “Men moet van onze burgemeester afblijven”, We moeten oppakken, aanpakken en doorpakken”, “Ik drink geen thee met criminelen, maar met mensen van goede wil”.

De burgemeester gaf aan dat een plan van aanpak voor de hardnekkige raddraaiers vandaag is ingediend bij verschillende ministeries en dat het er nu op aankomt dat zij bereid zijn om middelen vrij te maken om extra steun aan Gouda te verlenen. Daarnaast wil hij o.a. steun hebben om de gezinnen die echt niet willen meewerken financieel te kunnen aanpakken of in het uiterste geval de ouders uit hun ouderlijke macht te kunnen laten zetten.

Wat mij pakte is dat we te maken hebben met een trits: hinderlijk gedrag – overlast –crimineel gedrag en dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat jongeren met een hinderlijk gedrag overlast gaan veroorzaken of nóg verder wegzakken, maar dat we daarnaast ook energie moeten steken in het voorkomen dat jongeren hinderlijk gedrag gaan voorkomen.

Er is nog genoeg in Gouda aan de hand waar we ons zorgen over moeten maken en het is daarom van groot belang dat er steun uit Den-Haag komt om die stappen te kunnen maken, die nodig zijn om ook de harde kern doeltreffend te kunnen aanpakken en daarmee een forse stap te maken in het creëren van een veilig Gouda.
Het zou daarbij mooi zijn als onze aanpak nog eens als voorbeeld gaat dienen voor andere steden.

Ik ben benieuwd of de Telegraaf het lef heeft om als alles in Gouda straks op orde is ook een aantal positieve foto’s op de voorpagina te plaatsen, want dat hebben we wel verdiend.

Geen opmerkingen: