zaterdag 9 februari 2013

Meer koopzondagen in Gouda?



Gouda heeft op dit moment 12 koopzondagen. Diverse winkeliers maken hier gebruik van, maar ook heel veel winkels blijven op deze dagen gesloten. Dit gebeurt deels uit principiële overwegingen, maar deels ook vanwege het feit dat er op die dagen naar hun mening gewoon te weinig (extra) omzet wordt gedraaid.
Met name de kleine winkeliers kiezen er vaak niet voor om 7 dagen per week open te zijn.

Bron: AD, 7 februari 2013

In de gemeenteraad heeft een raadsmeerderheid middels een motie het college opgeroepen om te streven naar meer koopzondagen. Deze wens komt voort uit een wetsvoorstel die onlangs in de Tweede Kamer is aangenomen om het aantal koopzondagen te verruimen.
De gemeenten krijgen op basis van dit wetsvoorstel de mogelijkheid om zelf de koopzondagen in te vullen.
Naar verwachting zal de Eerste Kamer ook met het wetsvoorstel instemmen.

Onderzoek ChristenUnie in Leiden onder de winkeliers (najaar 2012)

Over enkele weken organiseert de raad een hoorzitting met inwoners uit de stad om argumenten voor en tegen te vernemen en zo een afgewogen standpunt te kunnen innemen.

Het is belangrijk dat u ook uw mening geeft en dat kan u doen door te reageren op deze blog, maar het kan ook op de website van de gemeente Gouda: www.gouda.nl/koopzondag
U kunt daar tot 15 februari terecht voor uw reactie.

De ChristenUnie is kritisch over uitbreiding van de koopzondagen, maar wil in deze fase vooral goed naar u luisteren.


9 opmerkingen:

Anoniem zei

Theo,

Maak je nu eens druk over andere belangrijke zaken in onze stad, daar kozen we je voor. kijk eens naar uitbreidingen van scholen zonder dat daar rekening gehouden wordt met andere burgers. nee daar kijk je niet naar want daar zijn waarschijnlijk de belangen te groot? kijk eens naar het geld wat we als gemeente weg smijten en wat we ten onrechte binnenhalen van de brave burgers!

Anoniem zei

Prima als we omzet kunnen vergroten, want de winkels worden al genoeg getroffen. Niets mis mee of willen we opzettelijk onze economie verpesten. Daar lijkt het soms wel op?

Gert Olbertijn zei

Ik denk dat je vooral naar de winkeliers zelf moet luisteren. De overgrote meerderheid van de normale middenstanders zit er helemaal niet op te wachten. Het werkt sterk kostenverhogend en de omzet stijgt niet of nauwelijks. Zitten burgers te wachten op (nog) hogere prijzen. Theo, het is heel goed om hier actie in te ondernemen, want het lijkt een uitbreiding van de keuzevrijheid van de consument, maar in feite is het een verschuiving van de macht naar de grootwinkelbedrijven. Daarnaast proef ik ook bij niet kerkelijke mensen een enorme waardering voor 1 dag rust in de week. Mensen met een baan, maatschappelijk actief en wellicht met een gezin zijn dolblij met 1 dag rust per week. Veel mensen op de aarde zijn jaloers op ons dat we zomaar elke week een dag vrij kunnen zijn!
Gert

Theo Krins zei

Beste "anoniem",

De fractie van de ChristenUnie zet zich al jaren in voor een gezond financieel plaatje voor onze stad. Dat is echter geen geringe opgave, mede door landelijke ontwikkelingen en de crisis.
We maken ons zoveel zorgen dat we in 2012 voor het eerst tegen de begroting voor 2013 hebben gestemd en maar liefst 14 aandachtspunten hebben meegegeven (zie eerdere blog).

Rondom scholenbouw kijken we ook naar de gevolgen voor de omgeving, maar het is niet altijd mogelijk om met alle belangen voor 100% rekening te houden.

Ronald zei

Beste Theo,

Goed dat je dit weer doet. Ik ben ook blij met de reacties. Wat ik vooral zie is dat mensen de nadruk graag willen zien op vrijheid, meer dan ideologische of andere niet ter zake doende emoties.

Laat de ondernemers vrij open te zijn wanneer zij dat willen en geef het winkelend publiek de vrijheid te kiezen voor wanneer zij gebruik willen maken de diensten van de ondernemers. Ondernemers en winkelend publiek kan die keuze heel goed zelf maken.

Vrijheid is sinds de Griekse oudheid al de basis van politiek. Het lijkt me dan ook goed dat we deze basis verstevigen en verder gaan met de onderwerpen die er echt toe doen.

Groet,

Ronald

Anoniem zei

Beste Theo,

Hierop kan ik alleen maar antwoorden met de woorden van de "La Fontaine"

DE KIP MET DE GOUDEN EIEREN
Hebzucht verliest het al door alles te begeren.
Als voorbeeld worde hier beschouwd de man wiens kip naar fabelen beweren,
hem legde dagelijks een ei van goud.

Hij dacht misschien verbergt ze in haar buik een schat en slachte haar en vond haar gans van binnen als die van wiens eieren met koopt bij de boerinnen,
zodat hij zichzelf het kostbaarste ontnomen had.


Het kwaad waart rond in ons land en doet zijn uiterste poging op gemeenschapszin onze stad en land uit te bannen.

Als je weet wat het bedrag is wat mensen uitgeven in zes dagen, hoe kan je meer winst maken tegen meer kosten!

Olie maatschappijen breken zich het hoofd erover.

Wh kolkman zei

Omdat meer mensen overdag werken, is er denk ik wel behoefte aaan ruimere openingstijden, zoadt je niet je hele zaterdag hoeft te lopen stress-shoppen! maar waarom zou die extra opening niet kunnen door door de week later open te zijn, bijvv tot 2000 of dmv een extra koopavond? Dan kun je ook nog je boodscchappen doen zonder kids! En kunnen we de zondag houden zoals die was, voor familie en ontspanning. dus mijn voorstel zou zijn om ook deze optie te onderzoeken.

. Ps, als zondag opening inderdaad 'gewoon' wordt zullen de extra vergoedingen ook snel stoppen!

Anoniem zei

Veel reacties zonder onderbouwing, hierbij een poging om met wat cijfers te komen. Volgens het I&O Research 2011 koopstromenonderzoek winkelde in 2011 66 % van de randstadinwoners op zondag. Dit aantal neemt volgens dit onderzoek jaarlijks toe met 4 %.

Volgens het DeLoitte Consumentenonderzoek 2012 mochten in 2012 iets meer dan de helft van alle supermarkten open op zondag, en 36% van alle supermarkten mochten elke zondag open.

In de afgelopen paar jaren hebben omliggende gemeenten zoals Rotterdam, Zoetermeer besloten om alle winkels elke zondag de vrijheid te geven om open te gaan of niet. Aandere gemeenten zoals Reeuwijk hebben het aantal koopzondagen uitgebreid en/of geven een beperkt aantal supers de vrijheid elke zondag open te gaan.

Gouda is geen eiland, de consument in Gouda gaat of winkelen in Gouda zelf of elders. De keuze is aan de raad.

Anoniem zei

In mijn eerdere reactie wees ik op het belang van een goede onderbouwing mbt de koopzondag discussie .
Hierbij enkele relevante recente cijfers over 2014.
het consumentenonderzoek van DeLoitte 2014 is begin september gepubliceerd. Onderdeel van dit jaarlijks onderzoek betreft ook de koopzondagen. Sinds 2012 is het aantal supermarkten dat op zondag open is nagenoeg verdubbeld . Slechts één op de 4 supermarkten is niet op zondag open. 64% van de supers is elke zondag open.
Begin augustus publiceerde het GfK de supermarktkengetallen , uit dit recente onderzoek volgt dat ruim 60 procent van de Nederlanders doet boodschappen op zondag.
In een tiental gemeenten zoals Zuidplas is de discussie gaande en is een verruiming van de koopzondag restricties te verwachten, dus het aantal supers dat op zondag open is en het aantal zondagshoppers zal nog toenemen.