Betrokken

Betrokken

zondag 1 april 2012

Westergouwe: uitsluitend waterwoningen!Tijdens de besloten raadsbijeenkomst deze week over Westergouwe is duidelijk geworden dat de wijk Westergouwe op heel andere wijze moet worden vormgegeven.
Het college kiest voor een kleinschaliger aanpak van de bouw in Westergouwe. Geen grote aantallen tegelijk bouwen, maar stapsgewijs locaties met ongeveer 100 (water)woningen. Zo wordt verstandig omgegaan met de huidige marktomstandigheden.

De plannen voor Westergouwe hebben de afgelopen maanden opnieuw op de tekentafel gelegen vanwege de huidige situatie op de woningmarkt
Ook is er nieuw onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de bouwgrond. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek en het uitgangspunt dat de jaarlijkse verzakking over een termijn van 20 jaar niet meer mag zijn dan 1 cm., zijn de betrokkenen tot de conclusie gekomen dat normale bebouwing niet haalbaar is.
Het risico is té groot dat de grond veel harder gaat zakken en dat zou tot enorme schadeclaims kunnen gaan leiden.


Daarom is nu besloten om aan de randen van de wijk op dijken een soort vesting aan te gaan leggen met oudhollandse accenten en daarachter komen dan uitsluitend waterwoningen.
De woningen zullen drijvend zijn en worden uitgevoerd in duurzame materialen.
Iedere waterwoning krijgt twee verdiepingen en een drijvend terras.
Er is in de wijk ook de mogelijkheid om zelf ontworpen waterwoningen te plaatsen, zodat er de nodige variatie in Westergouwe komt.


Door deze aanpak wordt het water functioneel gebruikt en is het risico van (forse) grondverzakking opgelost.

Het college is ervan overtuigd dat deze plan aanpassing het project Westergouwe tot een succes zal maken en Gouda internationaal op de kaart zal zetten.

8 opmerkingen:

Gert van den Brink AA zei

Ik ken zo'n project in Groningen :(

JanPieter Janse zei

Goede dag vandaag.
Blauwestad schijnt een financieel succes te zijn.Als Gouda zich internationaal ook nog op de kaart wil zetten, naast de kaas?
Moeten ze stoppen met het herontwikkelen van WesterGouwe.Of het aan Rotterdam geven, wordt Gouda een deelgemeente van deze steeds sterker vergroenende stad.
JanPieter Janse te Groningen!!

Anoniem zei

Martin Pols
Leuk verzonnen. Maar goed dat het 1april is. Alhoewel....
Het idee van waterwoningen is zo gek nog niet. Zeker niet als we naar de geschiedenis van het Goudse Windrooskwartier kijken. Daar zijn de verzakkingen na ruim veertig jaar nog aan de orde van de dag.

Anoniem zei

Nog beter helemaal niet bouwen in Westergouwe!
Met de handen van de unieke natuur afblijven.
En in principe is het een groot moeras, 150 jaar geleden nog een groot meer!
De vele weide vogels moeten naar de Hoeksewaard volgens de gemeente,
heeft de gemeenteraad het de vogels verteld?
En waarom bouwen? Allemaal voor mensen uit Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer
zie de de bevolking van Goverwelle.
Straks wordt daar alles net zoals dat afschuwelijk gebouw Huis van de Stad!
Wat een plek omdat gebouw daar neer te zetten! Dat kan alleen de Goudse politiek maar!
V r e s e l ij k

W Kolkman zei

Goed plan, ook graag een kanaaltje naar de binnenstad, watertaxi en aanschaf van een sloep verplicht stellen, met jaarlijkse vlootschouw op 1 april!!

Janse Groningen zei

Wat een prachtig plan.Het past helemaal bij Gouda Waterstad.Dat B&W en hun adviseurs daar zo lang over hebben moeten tobben.Maar geluk dat ze in een geheime vergadering eindelijk met hun vooruitstrevende plan en weinig kosten voor de gemeenschap zijn gekomen.En dat zo rond 1 april.Het Blauwe Stad project bij Groningen is een succes.Juist ook financieel.Het water en de bouwgrond leveren een vermogen op.En veel mensen willen er bouwen,drijven, naar het schijnt..

Hans Suijs zei

... en kan je boot aan huis ook de polder uit, of wordt het net zo'n gsloten onbevaarbaar gebied als Nesselande?

Anoniem zei

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
blllbllllllllblllllllllbllllllll