Betrokken

Betrokken

maandag 9 april 2012

Schetsen van Schoonheid


Christus' getuigenis over zichzelf (1536)

Vandaag - 9 april 2012 - kon voor het laatst de tentoonstelling in Museum GoudA "Schetsen van Schoonheid" worden bezocht.

De tentoonstelling presenteerde de mooiste tekeningen van de beroemde glasschilder Dirck Crabeth (ca. 1510-1572), die werkte voor onder andere Prins Willem van Oranje en koning Philips II van Spanje. Deze ontwerpen (cartons) voor de glazen in de St.-Janskerk zijn op ware grootte, van 5 tot maar liefst 22 meter hoog.
Ze tonen niet alleen het ontwerp proces van de ramen; het zijn kunstwerken op zich!

Afgelopen vrijdag ben ik zelf nog eenmaal naar deze prachtige tekeningen gaan kijken en graag deel ik met u enkele indrukken.


Doop van Jezus (details onder)
De prediking door Johannes de Doper (details onder)

1 opmerking:

Anoniem zei

Inderdaad een bijzondere tentoonstelling. Bij de afsluiting ervan gaf directeur Gerard de Kleijn terecht aan, dat de cartons voor veel bezoekers ook een eyeopener boden voor de waarde van de Goudse glazen in de kerk met betrekking tot de historie van Gouda. Iets waar de inwoners van Gouda trots op mogen zijn. Circa 20.000 bezoekers hebben de cartons bekeken. Het was dus ook een publiekstrekker die in minder dan 5 maanden evenveel bezoekers heeft getrokken als Kaarsjesavond of The Passion. Alle drie hebben bovendien naast culturele ook religieuze kenmerken gemeenschappelijk. Mooi voor Gouda!
Hans van den Akker