Betrokken

Betrokken

zaterdag 17 september 2011

Cameratoezicht Winkelcentrum GoverwelleIn en rondom het winkelcentrum Goverwelle zijn op 17 september 13 camera's door burgemeeser Cornelis in werking gezet.
Vanwege overlastgevende jongeren is door zowel bewoners, winkeliers als politici aangedrongen op maatregelen en zodoende is enige tijd geleden besloten om cameratoezicht toe te passen.

Rond het winkelcentrum Goverwelle is al enige tijd sprake van aanhoudende overlast door jongeren zoals het plegen van vernielingen, intimiderend optreden en het uiten van bedreigingen.

Na uitgebreid onderzoek bleek dat er 13 camera's nodig zijn om het totale gebied goed in beeld te kunnen brengen. Hierbij is ook het totale zicht op het Speelmoleneiland naast het winkelcentrum en het gedeelte gelegen tussen het winkelcentrum en de hoge muur aan de achterzijde van het winkelcentrum meegenomen.

Keurmerk Veilig Ondernemen
De gemeente neemt 8 camera’s voor haar rekening en de ondernemers de overige 5. Het cameratoezicht maakt onderdeel uit van het toegroeien naar het Keurmerk Veilig Ondernemen dat begin 2011 is opgestart. Op 17 september werd vanwege deze stap de eerste ster voor KVO uitgereikt en het streven is nu om zo snel mogelijk ook de tweede ster binnen te halen.

Hoe werkt cameratoezicht?
Door cameratoezicht kan snel op overlast worden gereageerd of kan het voorkomen worden. De beelden helpen bij de opsporing van ordeverstoorders en verdachten van delicten. De camerabeelden worden 24 uur per dag, 7 dagen per week vastgelegd. De beelden worden zowel overdag als ‘s avonds live uitgekeken op de meldkamer van Stadstoezicht. Dat gebeurt op verschillende tijden, in overleg met de politie. Bij het constateren van bijzonderheden schakelt Stadstoezicht de camerabeelden live over naar de meldkamer van de politie. Indien gewenst onderneemt de politie direct actie.

Tevreden
De ChristenUnie is blij dat adequaat met de klachten over de veiligheid in en rond het Winkelcentrum Goverwelle is omgegaan en dat er nu maar liefst 13 camera's zijn geplaatst. We gaan ervan uit dat de overlast hiermee nu tot het verleden behoort.


Ondertekenen convenant voor veilig ondernemen
Alle ondertekenaars op een rijtje3 opmerkingen:

B.R. de Heer zei

Het is jammer dat er steeds maar aan symptoombestrijding wordt gedaan: kost ook nog eens veel geld. Maar de vraag hierbij is dat symptoombestrijding misschien het probleem in dat gebied helpt, maar zich waarschijnlijkerwijs zal verplaatsen... immers het gedrag van de jongeren is daarmee niet aangepakt.
Hetzelfde doet zich voor wanneer er een metershoog traliehek op een bruggetje ergens in de buurt tegen overlast is geplaatst. Of een slot voor een toegangsdeur van de flat, die al 47x is gerepareerd! Zegt dit niet genoeg dat het symptoom overlast daarmee niet is opgelost?!
Het bureau Halt krijgt te weinig meldingen, omdat bewoners niet daarvan op de hoogte zijn èn de vooronderstelling of het wel zal helpen. Want wanneer er politie patrouilleert, zie je ze hard wegrennen en de politie daarmee belachelijk maken; ze worden gewoon hard uitgelachen. Want er wordt niet handelend opgetreden. En terecht toch, het is maar boter na de vis.
Bovendien vind ik en anderen het onvoorstelbaar dat van tevoren zoveel bekend gemaakt wordt, bijv. worden de camera's 's nachts niet uitgelezen, dus kunnen jongeren deze tijd - sowieso al!! - extra goed gebruiken! De politie is dan zeker te laat om direct te kunnen ingrijpen.
Nog een vreemd geluid... van een insider gehoord, dat de camera's in de Triathlon flat geen zin hebben, omdat enkele bewoners aanspraak zouden hebben gemaakt op hun privacy!! Dit schijnt te moeten worden gehonoreerd!! Kan het nog gekker!!!!?
In Nederland mogen we blijkbaar alles zeggen en doen en blijkbaar helemaal als we de regels tegen de regels gaan inzetten... daarmee heeft de gewone rechtgeaarde burger het nakijken. Over normen en waarden gesproken; laten we even met zijn allen de regels goed naleven zodat we geen camera's nodig hebben. Dus blijf de symptomen voor; werk preventief. Zoja, dan moeten zij een goed helder beeld = logisch! hebben. Worden deze dure dingen toch aangeschaft, moet er geen ruchtbaarheid aangegeven worden en al helemaal niet met de mededeling dat de nacht geen bekijker heeft... slim al die informatie... Laat staan een ster, terwijl er nog niet eens resultaten zichtbaar zijn... Krijgt Gouda straks ook een prijs bij het vangen van meer gespuis dan enig jaar??? Belachelijke omgedraaide wereld van vandaag; de bedrijven vd security varen er wel bij, die prijzen worden zo wel opgedreven hoor, zouden we deze gang van zaken niet beter kunnen voorkomen. Dan blijft er ook nog misschien wat in de kas over!

Anoniem zei

Ben het helemaal eens met de inzending van B.R. de Heer.
Wij hebben een burgemeester die al jaren de regie kwijt is gelukkig komt daar spoedig een einde aan.
Maar van echte aanpak kan je inderdaad niet spreken, helaas.

Anoniem zei

Leuk, die camera's. Nu zitten ze dus regelmatig bij mij in de straat.Daar is dus geen cameratoezicht....