Betrokken

Betrokken

donderdag 6 januari 2011

De vergeten wijk - Witboek deel 1

Naar aanleiding van mijn mededeling dat de ChristenUnie gaat werken aan een Witboek is voor diverse Gouwenaars aanleiding geweest om mij een bijdrage te mailen. Dank daarvoor! Nog steeds kan u uw reactie mailen naar theo.krins@gouda.nl

Eén situatie wil ik vast in deze blog - als een voorbeeld - naar voren brengen:
de situatie bij de Vlinderbuurt (Middenwillens).

Nadat er enorm veel sneeuw was gevallen duurde het lang voordat de doorgaande wegen enigszins begaanbaar waren, maar voor de bewoners van Middenwillens duurde het wachten wel heel erg lang. Er kwam namelijk nooit een strooiauto om de uitvalsweg (Goudvlinderstraat) naar de Goudse Houtsingel te strooien.

Er werd even gedacht dat Gouda mogelijk een verouderde kaart heeft gehanteerd, maar navraag door een bewoner bij Meldpunt Openbaar Gebied leerde dat de ontsluitingsweg van deze wijk buiten het strooigebied van het Gladheidsbestrijdingsplan van de gemeente valt.


De uitleg die de bewoner kreeg luidde o.a.:
"De gemeente Gouda heeft bepaalt dat deze straat of locatie niet gestrooid wordt. Het uitgangspunt voor de gemeente Gouda is dat er op wijkniveau een goede ontsluiting is en dat elke inwoner binnen 350 meter vanaf zijn of haar woonstraat op een gestrooide weg kan komen."

Die afstand is boeiend, aangezien de bewoners die aan het einde van wijk wonen 500 meter moeten afleggen om op de Goudse Houtsingel te komen.
De bewuste bewoner heeft (terecht) nu gevraagd om deze ontsluitingsweg alsnog op te nemen in het Gladheidsbestrijdingsplan.

Het antwoord op zijn laatste vraag moet nog komen, maar deze weg moet naar mijn mening gewoon voortaan bij het strooien worden meegenomen.
Er wonen nota bene zo'n 300 bewoners in deze wijk die allemaal aangewezen zijn op deze ene ontsluitingsweg.

Wordt vervolgd...

3 opmerkingen:

gert zei

Beste Theo,

Het strooi beleid was zeer slecht op wijk nivo geregeld zoals jezelf al verwoord.
Het enige geluk die de gemeente had was dat veel mensen vrij af hadden en van de kerstvakantie genoten.
Alleen diegene die toch moesten werken waren echt de klos.
Ik kon zelf ook maar amper wegkomen. Leuk dat er een nieuw stadskantoor komt maar het beleid is om de burgers te laten stikken.
Kijk dat we ons eigen straatje schoonmaken is onze burgerplicht maar niet de toegangswegen om de wijk in te komen. Theo het is jammmer dat wij zo de dupe zijn van het bezuinigingsbeleid van onze gemeente.
Wij waren in Friesland maar daar is het strooibeleid niet zoals in Gouda. Daar worden gewoon alle wegen goed en direct bij een aankondiging gestrooid ook in de wijk. Als Gouda reclame wil maken met kaarslicht in de stad staat ze vooraan maar boodschappen in de binnenstad doen was rampzalig. Voor de jeugd is dit nog te overzien maar voor de ouderen was dit dramatisch. De Tiendeweg,Kleiweg en Markt waren een baggerterrein van sneeuw.
Ze moeten goed doorgaan zo !!!!

Ben van Bommel zei

Het begon op 17 december, mijn verjaardag.
Alle mensen van buiten de stad nog net op tijd afgebeld.
Lobke mijn hond vond het fantastisch. Spelen en springen,
snuiven in de sneeuw. Dus vaak buiten, uren. Het duurde twee
dagen voordat ik een strooiwagen zag.
Overigens: 350 meter voor een bestrooide weg wordt bereikt,
levert voor een 70-jarige altijd nog zeker vier kansen op om zijn
benen te breken.

Gert Mallegrom zei

Dag Theo,

Misschien hier nog iets voor je witboek. Vanavond werd er bij ons op de Karnemelksloot gestrooid. De strooiwagen kwam heen en terug de straat over (met volle snelheid). Waarom is me niet duidelijk. De straat is droog, er wordt geen neerslag voorspeld en ook geen noemenswaardig vorst.
Kortom zoutverspilling of beleid zonder visie.

Groet
Gert