Betrokken

Betrokken

maandag 17 januari 2011

Gouda moet Transferium krijgen!


In het AD Groene Hart werd begin dit jaar vermeld dat sportieve bezoekers aan Gouda over binnenkort hun auto kwijt kunnen in de Goudse Poort en met een leenfiets naar de binnenstad kunnen rijden.
In de Goudse Poort wil Green Real Estate namelijk een grote winkelconcentratie verwezenlijken met daarbij een parkeerfaciliteit voor maar liefst 1.000 auto´s.

De ChristenUnie in Gouda pleit al jarenlang voor een grote parkeerplaats (Transferium) aan de rand van de stad om de verkeersoverlast in de binnenstad te verminderen
Vanaf de Goudse Poort kan je prima met een leenfiets of pendelbus naar de binnenstad, waarbij de pendelbus bijvoorbeeld de mensen kan afzetten bij het station aan de Bloemendaalzijde. Als de ontwikkeling van Multivastgoed doorgaat en het nieuwe station klaar is heeft de bezoeker vanaf die halte een aantrekkelijke looproute naar de binnenstad en zal de doorstroming van het verkeer rond de singels aanzienlijk kunnen verbeteren.

Daarnaast kan de verkeersdrukte rond de singels teruggedrongen worden door zowel de in- als uitgang van de parkeergarage, die Multivastgoed wil realiseren in de Spoorzone, aan de noordzijde te situeren. Daarmee wordt ook voorkomen dat er verkeersoverlast ontstaat in de Kadebuurt.

Het wordt hoog tijd dat Gouda zich niet weer laat verleiden om alleen meer parkeerfaciliteiten rond de singels te gaan creëren, maar ook structureel voor een alternatief kiest, waarbij de Goudse Poort een heel interessante optie kan zijn.

Collega Gerard Schotanus gaat zelfs nog een stap verder: als deze aanpak gerealiseerd wordt en inderdaad succesvol blijkt te zijn, zou hij het een goede zaak vinden als het college vervolgens ook naar een geschikte parkeerlocatie aan de zijde van de Krimpenerwaard gaat zoeken.

10 opmerkingen:

Gert Mallegrom zei

Prima idee!

Gert zei

Beste Theo,

Eindelijk eens een goed idee, mensen moeten leren om eens de fiets te pakken om naar de binnenstad te komen of de auto op een centrale plek te parkeren zoals dit voorstel en zoals je aangeeft buiten de singelgordel. Voorstel van Multivastgoed is een zeer slecht idee alleen maar belast dit de aangrenzende wijken.
Tevens frustratie van de bewoners. Ga zo door.

Theo Krins zei

Dag Gert, "eindelijk eens een goed idee"....
Dank voor je compliment voor onze fractie, maar volgens mij hebben we wel meer goede ideeën gehad de laatste jaren...:-)

Léon van der Meij zei

Inderdaad een goed idee. Daarom heeft het Wijkteam Binnenstad Gouda dit in 2001 al geopperd in haar notitie "Hoe komt de Goudse binnenstad op adem?" :-)

Daarin kwam onder andere terug:
- De mogelijkheid nagaan van een transferium, bijvoorbeeld in de Goudse Poort.
En:
- Shuttlebussen inzetten vanaf de parkeerterreinen die op grotere afstand (bijvoorbeeld zuidkant van de IJssel) gelegen zijn. Deze terreinen duidelijk aanbieden, bv. door ze als P + bus-terreinen (zie gemeente Leiden) aan te duiden.

ZOu het er dan toch van komen?

Peter Paul Kloosterman zei

Het idee is al oud: gewoon zorgen dat het gáát gebeuren RT @TheoKrins: Gouda moet Transferium krijgen ! / http://bit.ly/dZqsMT

(reactie via Twitter)

Chris Schaapman zei

Goed idee ... “@TheoKrins: Gouda moet Transferium krijgen ! / http://bit.ly/dZqsMT”

(reactie via Twitter)

Wouter zei

Het wiel hoefd niet opnieuw uitgevonden te worden. Ga eens kijken in Leiden bij de Haagweg zou ik zeggen, http://www.stadsparkeerplan.com/

Gr
Wouter

Ben van Bommel zei

Ik ben groot voorstander van een transferium, om meer redeenn dan de ruimte in deze reactie mij toelaat. MAar niet alleen voor bezoekers, die verdr met de fiets gaan. Zeker ook vor bevoorrading van bedrijven met kleine wagens.
Wat dat voor voordelen heeft in nauwe straten hoef ik niet te vertellen. Financiering via parkeergelden. Ben van Bommel

Hans zei

Theo, prima idee. Volgens mij is het zelfs beter om aan de kant van de Krimpenerwaard met een transferium te beginnen. Dat zou mooi kunnen bij de sluizen. Dan kun je zowel uit de kant van R’dam, W’veen als Goverwelle / Haastrecht regelrecht met een pendelbus de binnenstad in. Een voorwaarde: maak het parkeren daar dan een stuk goedkoper en zorg voor de veiligheid.

Hans Suijs zei

Theo,
Leuk dat eerder weggewoven ideeen nu spontaan door de politiek worden opgepakt. Veel succes bij de realisatie.