Betrokken

Betrokken

maandag 10 januari 2011

Bezuinigingsavond: waar zijn de burgers?


Vanavond was de eerste van vier bezuinigingsavonden over de bezuinigingen. De opkomst was redelijk met 70 mensen, maar na even goed kijken (met dank aan een wethouder) bleek dat er maar 18 burgers aanwezig waren. Daarbij viel het ook nog eens op dat vooral direct belanghebbenden het woord voerden. Niets mis mee overigens, maar een bredere input zou heel welkom zijn geweest.

Maar goed, de mensen die er waren kwamen wel met goede en soms heel originele suggesties.

Wat me opviel was dat we vooraf veel duidelijker hadden moeten maken waar nu echt op te bezuinigen valt en hoe het college voornemens is dat te gaan doen. Deze informatie is wel beschikbaar, maar dat had meer expliciet gemogen.

De burgers vonden het prettig dat ze in groepjes bij een wethouder om tafel mochten gaan zitten om over een specifieke portefeuille te gaan praten. Voor ons als raadsleden was het wel lastig, want je mist nu een deel van de input.

Maar goed, ik heb geprobeerd zoveel mogelijk op te vangen en via Twitter vast te leggen, wat me prompt een nieuwe bijnaam opleverde: TWITTERNOTULISTOrigineel was het idee om groene en rode kaarten uit te delen, waarop je mocht aangeven waar wel en niet op bezuinigd mag worden. Deze worden na vier avond samengevoegd en aan de Raad overhandigd als input voor de bezuinigingsdebatten.

Mede door middel van deze blog de oproep om naar één van de komende avonden te komen: het gaat over uw stad en de bezuinigingen gaat iedere burger raken!

De resterende avonden zijn op:

11 januari De Toren, Midden Molenplein 104
17 januari Concordia, West Haven 27
20 januari Garenspinnerij, Turfsingel 34

19.30 uur inloop
20.00 uur opening van de avond door burgemeester Wim Cornelis of wethouder Financiën Hans van den Akker. Daarna volgt een toelichting op bezuinigingsthema’s
20.20 uur gesprekstafels over de thema’s Stad, Sociaal en Bestuur
21.30 uur gezamenlijke terugkoppeling en reactie van college
22.00 uur einde

3 opmerkingen:

Fred IJspeerd zei

Goedendag Theo,

Bedankt voor deze oproep. Ik hoop er de 20e in de Garenspinnerij bij te zijn.

Zo zie je toch maar dat in deze digitale tijden er schitterende aanvullende communicatiemiddelen zijn op de oude brief en berichtgeving in de krant.

Co van der Horst zei

Op 31 december twitterde de gemeente Gouda (@GemeenteGouda)de aankondiging al:
#Gouda moet voor 15 miljoen euro bezuinigen. Kom naar één van de vier avonden en praat mee over de #bezuinigingen http://tinyurl.com/36bweve

Ben van Bommel zei

Goed dat dit gebeurt. Veel belangenpraters. Het valt mij op dat burgers een aan zich zelf te wijten informatiettekort hebben, gelet op vragen waar geld nu aan wordt uitgegeven.Op zich logische vraag, want dan pas kun je gaan schrappen. Hoed ons voor nog hogere lasten. De presentatie had een hoog Sesamstraatgehalte.
Ben van Bommel