dinsdag 1 december 2009

"Mannen bijten als je bang bent!"

Op dinsdagavond heb ik een interessante en leerzame avond gehad bij wijkteam Bloemendaal. Ze hadden Hans Kaldenbach (Hogeschool Utrecht) met een acteur trainer uitgenodigd over het thema hangjongeren en straatcultuur.

Het werd een avond met veel prikkelende opmerkingen en leerzame oefeningen!

We begonnen met een belangrijke hoofdregel: "Je moet als burger contact leggen en een eervolle uitweg bieden." Dit houdt in dat het belangrijk is om het gesprek aan te gaan en geen beter gedrag te "eisen" waar je bij bent. Geef de ander de ruimte om zichzelf te corrigeren als je bent doorgelopen.

Wat mij ook aansprak is de opmerking dat je jongeren die overlast veroorzaken (en een kort lontje hebben) niet moet benaderen vanuit...."ik vind....", maar vanuit indirect taalgebruik: "je bent vergeten....". Dat is veelal veel effectiever.

Een paar zaken die we volgens Hans moeten weten t.a.v. straatcultuur gedrag:

- Als je de jongeren aanspreekt, staan ze direct op scherp; let er dus op hoe je het aanpakt
- Ze pakken je terug op je zwakste punt; als je rust en zelfvertrouwen uitstraalt word je eerder met rust gelaten
- Je wordt al snel beschuldigd van discriminatie
- Als je ze aanraakt, is het alsof je ze in elkaar slaat

Er ontstond in de groep de nodige discussie over deze zaken, omdat je nogal eens met jongeren te maken hebt die absoluut niet bereid zijn hun gedrag aan te passen. We kregen mee dat je gradaties van overlastgevend gedrag hebt en sommige uitingen kan je als bewoner niet meer oplossen, daar heb je de politie voor nodig.

Aan de andere kant kan een heel open houding, zonder schroom ook helpen. Iemand merkte op: "Een hond bijt als die ziet dat je bang bent....dat gaat met mannen net zo."
Ik laat die opmerking voor rekening van degene die dat zei, maar het geeft stof tot nadenken.


In de oefeningen bleek het best moeilijk te zijn om de gewenste reactie los te maken. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je eigen gedrag en de mogelijke effecten. Een vriendelijk woord of een rake reactie kan meer opleveren dan er "keihard" ingaan.
Je kunt het vergelijken met judo en karate.
Kies je voor de dialoog, het gesprek of ga je gelijk in de aanval.
Doe vooral wat bij je past, maar wees ook bereid om te leren.




foto's: Wim van Beek

2 opmerkingen:

Marjan Arenoe zei

Leuk stukje. Goed initiatief van Wijkteam Bloemendaal. Dat verdient navolging!

Groeten Marjan.

Thera zei

Goed stukje,
Daar kunnen we in de dagelijks praktijk wat mee.
Kende de judo en karate aanpak al zij verdient veel meer aandacht. Straatcultuur schijnt DE cultuur te zijn op veel middelbare scholen, docenten worstelen hier ook mee.
Maar zeker ook de gewone Gouwenaar.