Betrokken

Betrokken

maandag 28 december 2009

Gouda bij Kitschlicht


Vorige week ben ik foto's gaan maken van het verlichte stadhuis en ik heb daar met gemengde gevoelens gestaan. En erzijds vanwege de wijze waarop het stadhuis als decor wordt gebruikt en anderzijds vanwege het totaal ontbreken van sfeer.

Ten aanzien van de beeldprojecties: het is zonder meer leuk dat er nu Goudse scholen bij zijn betrokken en dat voor het eerst alle zijden wisselend zijn belicht. Maar waar de Franse kunstenaar Patrice Warrener de afgelopen jaren de lijnen van het stadhuis meestal bewust benutte en versterkte (http://theokrins.blogspot.com/2008/12/terugblik-op-2008.html), is het stadhuis nu vooral een soort projectiescherm om afbeeldingen te laten zien en wordt het stadhuis als zodanig m.i. tekort gedaan. Ofschoon over smaak niet valt te twisten, vond ik het geheel soms ronduit kitsch.

Maar dan de sfeer: ik stond op een avond bijna alleen foto's te maken en het enige geluid dat ik hoorde kwam van de succesvolle ijsbaan op de markt. Hier en daar werd er door voorbijgangers belangstellend naar mijn "prestaties" gekeken, maar het was er overwegend saai en verlaten.
Wat zou Gouda bij Kunstlicht aan aantrekkingskracht winnen als er op de markt meer een kerstsfeer zou zijn met kerstkramen, waar je lekker wat kunt drinken en inkopen kan doen. Vorig jaar schreef ik daar ook al over en opnieuw valt het me op, dat Gouda vol goede bedoelingen zit, maar het lukt niet om mensen in grote getale op en rond de markt te laten komen en vast te houden.

Volgens een organisator kunnen die specifieke kramen of chalets er alleen komen als er sprake is van een sterke groei en dat je dan aanloopt tegen de beperkte ruimte op de markt en het feit dat tweemaal per week er een warenmarkt is.

Met zo'n redenering kan ik helemaal niets! Het moet toch mogelijk zijn om als gemeente, kerkbestuur van de St.-Janskerk en ondernemers (horeca en winkeliers) met elkaar tot een oplossing te komen, zodat onze stad in de kerstperiode ook in de avonduren een aantrekkelijke stad waar de toerist enige tijd met veel genoegen kan verblijven.
Laat het mede met middelen vanuit Ondernemersfonds in 2010 eens tot een goede voorzet komen!

Tenslotte wens ik u een gezellige en veilige jaarwisseling toe en vooral een voorspoedig en gezond 2010!

9 opmerkingen:

Arjan Vink zei

hallo Theo,
leuk dat je mij telkens een berichtje stuurt over hetgeen je meemaakt en beleeft. Graag wil ik reageren op Gouda bij kitschlicht. Ik kan voor een zeer groot gedeelte met je meegaan. Ik vind het ook weinig sfeer hebben. helaas ben ik nog niet in de gelegenheid geweest om het te gaan bekijken. Dat heb je als je als ZZPer het jaar nog even netjes af moet sluiten. Laten we in ieder geval de sfeer die op kaarsjesavond is ontstaan vast proberen te houden zonder KITSCH. Fijne jaarwisseling gewenst en een gezond 2010. een hartelijke groet van Arjan Vink

Anoniem zei

Hi Theo,

Helemaal terecht wat je zegt over het ontbreken van die kerstmarkt!

Het ontbreken van een kerstmarkt is natuurlijk te gek voor woorden als je zon mooi marktplein hebt. En zo ontbreekt er nog heel, heel veel moois en aardigs in de stad. Houtmansplantsoen concerten afgelast. Jazzfestival verdwenen. En wat is er bij gekomen? Waarom is Gouda nooit het toneel geweest van de landelijke intocht van Sinterklaas. Of het vertrek of de aankomst van een nationaal of internationaal sportevenement? Of laten we het Glazen Huis hier verwelkomen. Een Festival Oude Muziek. In andere steden zie je dat een college van BenW de motor is in het aanjagen van enthousiasme. Een ondernemend college heb je nodig die bruggen slaat en mee wil bouwen. Ik ga me er sterk voor maken dat we dit de komende vier jaar op de kaart gaan zetten. Het nagatieve imago van Gouda komt niet alleen door vervelende incidenten die de stad landelijk op de kaart zetten, maar ook door een gebrek aan grote, positieve evenementen. Zonder met landelijk mooie dingen op de kaart te komen, vallen je nagatieve dingen meer op. We hopen toch niet dat Kaarsjesavond over vijftig jaar nog steeds een van weinige evenementen is waaraan we plezier beleven?

Groeten,
Pieter Stroop

Theo Krins zei

Leuke reacties en helemaal eens met Arjan dat we het goede van kaarsjesavond moeten vasthouden.
Pieter, je draaft wel gelijk helemaal door. Gouda moet zich wat mij betreft beperken en we hebben niet voor niets "sterevenementen".
Je pleit voor een nationaal sportevenement. Zoals je wellicht weet heb ik een lans gebroken voor NK kaastillen. Haak dus aan, zou ik zeggen.
T.a.v. kerst gaat het mij vooral om een meer aansprekende aanpak, daar hoort een kerstmarkt bij, maar ook activiteiten in de kerken etc. Alle facetten van kerst moeten op een leuke manier een plek krijgen.

Hilde Niezen zei

Toen ik de titel van dit blogbericht zag hoopte ik even dat er een pleidooi zou komen voor de terugkeer van de kunst naar Gouda bij Kunstlicht. Want daarmee is het toch begonnen: lichtkunst op verschillende plekken in de stad. Ik mis dat. Ik kan me best voorstellen dat veel mensen een kerstmarkt leuk vinden. Maar heel veel steden hebben een kerstmarkt, juist de lichtkunst maakte Gouda bij Kunstlicht bijzonder en interessant.

Overigens vind ik de uitgelichte Goudse glazen nog steeds adembenemend mooi, en vind ik ook de nieuwe projecties op het Stadhuis leuk om te bekijken. Het is nog steeds een evenement om trots op te zijn.

Anoniem zei

Theo,

Doordraven kun je ook beschouwen als drive en passie.

Groeten,
Pieter

Hans Suijs zei

In Gouda is het inderdaad moeilijk om tot een verantwoorde invulling van publiektrekkende evenementen te komen. Al jaren wordt er vergaderd en vergaderd en gestudeerd en nog een rapport, etc. over "stadsmarketing". Voor mij is dat simpe": een plan maken dat zorgt voor anderhalf keer zoveel bezoekers in minder dan 5 jaar. Dat zijn redelijke doelstellingen en het plan is te maken als de handen ineen gaan. Stichting Marketing Gouda zou dat samen met de VVV doen (al jaren geleden overigens) Is SMG opgeheven? is het plan van de baan? Ga daar eens achteraan als raadslid in plaats van de bal in de lucht te schoppen.
Een heel goede jaarwisseling
Hans Suijs

Johan Weeber zei

@Hans Suijs,

Op het gevaar af dat Theo dit bericht gaat verwijderen :-). Wij hebben een plan klaarliggen om de bezoekersaantallen in het centrum omhoog te krijgen, met respect voor de bewonersbelangen (teveel drukte is ook niet goed). Met dank aan de bij ons aangesloten ondernemers, die mede Gouda bij Kunstlicht hebben georganiseerd.

groet

Johan Weeber
(Gouda Positief)

Léon van der Meij zei

@ diversen: vanwaar de stellige afkeer tegen kitsch? Volgens mij is wat de een kitsch noemt, kunst (of vermaak) voor de ander. in ieder geval levert kitsch ook iets positiefs op: plezier voor de maken & eigenaar (naast wat omzet). En er zijn diverse succesvolle (lokale en regionale) evenementen. Vanwaar die hang naar nationale exposure via de weg van feesten & partijen?

@ Theo: kaastillen? Meen je toch niet serieus om Gouda te promoten? Maar, gerelateerd aan mijn 1e opmerking: wat voor de 1 kunst is, is voor de ander ... :-).

@ Hans: SMG inderdaad per 1-1-2010 opgeheven/opgegaan in de gemeente....ben benieuwd of (en zo ja: wat) effect is.

@ Johan: Mooi dat er een plan ligt... en dat er over de verschillende belangen is nagedacht. Maar GoudaPositief was toch voor ondernemers & bewoners? Zijn er ook bewoners(groepen) betrokken bij jullie plan? ;-)

Theo Krins zei

Ik kan niet op alles reageren, maar als ik iets kitsch vind, dan is dat een persoonlijke opvatting. Daarnaast vind ik het uiteraard leuk dat we het stadhuis in het "zonnetje" zetten, maar ik ben nu driemaal na 21.00 uur op de markt geweest en het is er dan echt heel stil.

Hans, ik houd de bal niet hoog, in afwachting van..., want ik noem in het rijtje van initiatiefnemers ook de gemeente!

Tsja Léon, we zijn het wellicht niet eens over wel geen activiteit met landelijke exposure. Wij gaan ervoor, en ja, we zijn serieus over het idee van NK Kaastillen. Het staat zelfs in het verkiezingsprogamma. Het heeft alles in zich: kaas, sportief, Gouda promotie en landelijke uitstraling.