Betrokken

Betrokken

maandag 27 oktober 2014

SINTJANunder in Gouda?

In de herfstvakantie hebben we met het gezin onder meer genoten van een dagje Utrecht. Die stad blijft voor mij heel bijzonder omdat ik daar tot mijn 20e heb gewoond en daar veel heb meegemaakt.
Vooral de binnenstad van Utrecht is fraai en bevat heel veel historie.

Domplein

Eén van de hoogtepunten van deze stad is de Domtoren met kerk. Tussen deze twee gebouw ligt het Domplein, dat echter nooit als plein is bedoeld. Het ontstond toen in 1674 bij een zware storm het schip van de Domkerk instortte. 
De fundamenten van de pilaren zijn er nog steeds, maar liggen onder het Domplein en waren eeuwenlang aan het oog onttrokken.

DOMunder

Na lange voorbereidingen is er uiteindelijk besloten om zo'n 400m2 opnieuw uit te graven en toegankelijk te maken voor publiek. Zo ontstond DOMunder.
Via een trap midden op het Domplein daal je af naar opgraven. Iedere bezoeker krijgt een "slimme zaklamp" waarmee je niet alleen extra licht beschikbaar hebt, maar je ook ook sensoren aanlichten, waardoor je presentaties en geluidsfragmenten activeert.

Het meest indrukwekkende vond ik een animatiefilm over de storm in 1674 en het instorten van het schip.

St.-Janskerk

Terwijl ik daar zo liep moest ik automatisch aan onze St.-Janskerk in Gouda denken, waar momenteel onder het koor ook de fundamenten zichtbaar zijn en talloze grafkelders tevoorschijn zijn gekomen, met als meest bijzonder vondst het graf van de familie Rietveld.


Melchior Gerard van Rietveld was tussen 1672 en 1700 bestuurder in Gouda. Hij was dijkgraaf bij het Hoogheemraadschap, regent in het Goudse bestuur en vanaf 1695 burgemeester van Gouda. Hij overleed in 1700 en ligt in de St.-Janskerk begraven, samen met zijn twee zoons, zijn vrouw en twee dochters.


Naast de graven met talloze schedels en botten zijn er ook handvatten van (vergane) grafkisten en manchetknopen gevonden.


SINTJANunder

Het koor gedeelte ligt open omdat er een herstel van de fundering plaatsvindt. Er worden nieuwe palen in de fundering aan gebracht en er gaan stalen liggers door de pilaren om ze zo te fixeren.
Als de restauratie in 2015 gereed is zal alles weer dicht worden gestort en is er van de fundamenten en de opgravingen niets meer te zien.

Dat laatste vind ik erg jammer, omdat juist die grafkelders en de fundamenten van de kerk een prachtig stuk historie zijn en het zichtbaar laten blijven hiervan echt een toegevoegde waarde biedt aan deze prachtige kerk.
Het zou al mooi zijn als een beperkt gedeelte zichtbaar blijft....

Als een idee als bij de Dom in Utrecht niet haalbaar is, kan ook worden gedacht aan een glazen vloer in een deel van het koor met verlichting bij de funderingen en grafkelders.

In Utrecht hebben talloze sponsors DOMunder mogelijk gemaakt. Zou dat in Gouda ook lukken?
Het is wat mij betreft de moeite waard om het te (laten) onderzoeken..!

2 opmerkingen:

J .Van de Water te G zei

Mooi artikel van de CU , ook al om de kerk meer in de belangstelling te krijgen. Kosten gaan voor de baat uit.Dus je plan is waardenvol in de hoop dat velen je oproep voor onderaardse toegang en toegankelijkheid kunnen gaan steunen.Immers dat wat er is en zichtbaar gemaakt wordt, nu bij de megarestauratie met veel Rijksmiddelen/belastinggelden van ons allen verdienen opwaardering zoals het Utrechtse voorbeeld. Er zijn meer Utrechtse voorbeelden, bv hoe men met de waterwegen omgaat , sluizen en bruggen en waterwegen DE verbindende factor maken met toeristische vaart en beelden als extra attractie. Om te kunnen laten zien wat mogelijk is, stel ik een werkbezoek van raadsleden en inwoners voor naar Urecht.Ook verwijs ik graag naar de boeken uit de 60er jaren van David MacCauly,die op meer dan voortreffelijke wijze de ondergronden van gebouwen, kerken, kathedralen, gewone straten en stations in beeld brachten. Met een dergelijke beeldcampagne en de oude en nieuwe funderingen van de St Jan in beeld brengen scoor je als stad denk ik met iets uitzonderlijks en de Sint Jan krijgt de belangstelling die deze locatie en de kerkgeschiedenis verdient.

B. te G. zei

Een gedeeltelijk glazen vloer zou een heel mooi alternatief zijn!
Voor het nageslacht iets blijvends , ter herinnering aan voorbije eeuwen dat er in kerken werd begraven. Voorbeeld van zo iets is bij de Jeruzalemkapel, daar kan je ook nog in het graf kijken van de oprichter van
de kapel. Indrukwekkend vind ik dat. Jouw initiatief steun ik.