maandag 6 oktober 2014

ChristenUnie Gouda kiest voor De ArkDe ChristenUnie zet zich in Gouda al jaren in voor geschikte huisvesting voor De Ark, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen (ZLMK). De Ark is inmiddels al ruim 10 jaar (!) op zoek naar geschikte huisvesting. 
De Ark wil graag een pand betrekken in samenwerking met het medisch kinderdagverblijf van Gemiva. De Ark en Gemiva kunnen dan voorzieningen delen. Daarnaast kunnen sommige kinderen op het medisch kinderdagverblijf met extra begeleiding wellicht een paar uur naar school bij De Ark. Voor deze kinderen is een normale schooldag te belastend. 
Wanneer De Ark en Gemiva in een pand zitten is meer maatwerk mogelijk en kan op kosten worden bespaard.
Motie

In 2011 riep een meerderheid van de gemeenteraad het college in een motie op om te streven naar gezamenlijke huisvesting voor De Ark en Gemiva. Basis voor deze motie was dat de gemeente wettelijk verplicht is om voor adequate huisvesting te zorgen. Het college heeft nu een uitstekende mogelijkheid om alsnog te voldoen aan haar verplichtingen en uitvoering te geven aan de motie. 
Het ministerie van Defensie is namelijk bereid de Prins Willem Alexander Kazerne middels een abc-constructie te verkopen aan de gemeente.
Dat betekent concreet dat de gemeente de kazerne koopt en dan op haar beurt de kazerne voor hetzelfde, relatief lage, bedrag door verkoopt aan een partij die uiteindelijk deze locatie wil verhuren aan De Ark en Gemiva. 
De initiatiefnemers (Van Wijnen en ABC Nova) hebben grootse plannen met de kazerne en willen naast De Ark en Gemiva ook kantoren, een therapiebad en seniorenwoningen realiseren.Moskee

Toch is het college niet zonder meer bereid om mee te werken aan een abc-constructie ten behoeve van huisvesting van De Ark en Gemiva. Reden daarvoor is dat sinds enige tijd vanuit de islamitisce gemeenschap de wens bestaat om de PWA-kazerne aan te kopen, waarbij de gemeente dan ook de abc-constructie toepast. Deze gemeenschap wil er een multifunctioneel islamitisch centrum realiseren. 

Huisvestingsplicht

Anders dan bij De Ark heeft het college geen wettelijke huisvestingsplicht ten aanzien van het islamitisch centrum. De ChristenUnie vindt daarom dat het college voorrang dient te geven aan de huisvesting van De Ark. Ook is onze fractie van mening dat De Ark en Gemiva bij elkaar moeten worden gehuisvest en dat is in de PWA-kazerne heel goed mogelijk.
Anna van Popering, zal als woordvoerster van de ChristenUnie bij dit dossier, zich komende woensdag (8 oktober) hiervoor sterk maken tijdens het raadsdebat.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Goede argumenten Theo, gebaseerd op de WMO afspraken waaraan de gemeente behoort te voldoen.
Ik hoop oprecht dat dit doorgang gaat vinden. Mijn hart gaat uit naar de genoemde doelgroepen, naar deze mensen die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen. Ik noem dat rechtvaardigheid en ben er blij mee!
Joke

Gert zei

Beste Theo,

Als de Gemeente dit voorstel handhaaft zou dit geweldig voor de Ark en Gemiva
zijn, en houdt zich aan de WMO afspraken, prachtige locatie voor deze doelgroep. De islamitische gemeenschap heeft toch al voldoende onderkomens !!
Ik zou dit zoals vorige spreker een rechtvaardig besluit noemen en ik denk dat een heel groot deelvan de Goudse gemeenschap achter dit besluit staat. Gert

Anoniem zei

Een prachtig plan om dit zo te realiseren Deze twee doelgroepen verdienen een goede huisvesting in Gouda
Dus ChristenUnie raadsleden Ga ervoor!

Hans W. zei

Mee eens! PWA = functionele locatie voor De Ark en Gemiva. Een plan waar de meerderheid van Gouda ongetwijfeld achter staat.

Anoniem zei

Ik zou het erg fijn vinden als de Ark leerlingen eindelijk een fijne plek krijgen om naar school te gaan. De Gemeente moet daarvoor zorg dragen. Ventilatie-problemen, geluidshinder, lekkage, vieze vloerbedekking, ruimtegebrek zijn dan verleden tijd.

Anoniem zei

Omdat ik op toch al op jouw blog wordt geparodieerd als radicale Marokkanendenker wil ik graag en bloedserieus de suggestie doen dat Moslims een echte moskee bouwen (met torentje). Dat zou de godsdienstige diversiteit in onze tolerante stad goed doen.
Ben van Bommel

Anoniem zei

Verstandig. Jammer dat het College er zo'n janboel van maakt, maar als ze advies willen dan kunnen ze het krijgen. En niks mis mee om als partij je inzet voor het debat duidelijk te maken. Waren er maar meer...

Anoniem zei

Wat mij opvalt is dat we er als omwonenden niet in gekend waren en het er in twee maanden doorgedrukt wordt met die moskee. Zogenaamd omdat er eerder nog niet genoeg bekend was (behalve dus dat Gemiva/De Ark er ideaal in passen), maar er liep al een crowdfunding en de architect was al klaar met de basisopzet (of zelfs verder).
Zo maken de moslims toch een beroerde start hier, nu we er zo mee overvallen worden. Terwijl ze bij het raadsdebat stelden dat ze dit samen met de omwonenden willen oppakken (er komt zelfs een boetseerworkshop en ze gaan actief fietsbeleid invoeren). Dan moet de politiek die gelegenheid bieden, en het niet bij een regeltje in het aanvragenkadertje van de krant blijven. We moesten elkaar optrommelen om op de publieke tribune plaats te nemen, waarvoor je een plek moest reserveren. De moslimgemeenschap wist dat al. Na het debat en de discussie of er nou 4.500 bezoekers verwacht worden (stond op de moskeewebsite) of ineens ¨slechts¨ 1.500 (namelijk 1300 huidige bezoekers plus voortaan vrouwen plus voortaan jongeren, kennelijk veel vrijgezellen in die kringen dus) hebben ze die website uit de lucht gehaald. Dus voor vanavond kunnen we ons maar half voorbereiden. En zonder toegangsbewijs kom je er niet in maar we hebben op de gok moeten mailen of er vanavond een tweede ronde kwam. Inderdaad. En we hebben plek 1 en 2, dus gaan we zelf weer kennissen inseinen.
Een overheidsinstantie kun je nog terugfluiten op de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur, maar de politiek kan dit kennelijk doordrijven. En alleen handtekeningen van de wijk zelf tellen mee (?), we staan met 300-5.000 achter. En hebben we al het enorme vrijliggende terrein aan de Gouwe bekeken, te huur voor slechts dertig euro per vierkante meter bij Basis? Waarom moeten trouwens alleen christelijke samenkomstgebouwen naar de randen uitwijken? Dat terrein is ideaal voor een moskee met regiofunctie, op de fiets bereikbaar en meer parkeergelegenheid dan de 200 bij de vroegere kazerne...
Edward

Unknown zei

Fijn dat u zich wil inzetten voor de huisvesting van de Ark, heb ik de laatste keer niet voor niets op de Christenunie gestemd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen!