Betrokken

Betrokken

woensdag 12 februari 2014

ChristenUnie Gouda op 17 februari te zien bij de NCRV


In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen is er op 17 februari een speciale uitzending bij Schepper & Co van de NCRV (17.05 op Nederland 2).
Belangrijke onderwerpen zijn dan populisme en het moeilijk kunnen vinden van kandidaten voor de kieslijst. 

Bij het onderwerp populisme kwam de NCRV bij een blog van mij uit:
http://theokrins.blogspot.nl/2013/02/verziekte-sfeer-in-goudse-raad.html. Naar aanleiding daarvan hebben ze mij gevraagd om een bijdrage te leveren aan de uitzending op 17 februari. Hoofdgast is overigens Karsten Klein, CDA-wethouder in Den Haag.

Bedreigend

Tijdens de opname ben ik in De Nieuwe Marktpassage in gesprek gegaan met diverse voorbijgangers, waarbij ik vroeg of ze met mij een appeltje wilde schillen over de veiligheid in Gouda.  Het viel daarbij op dat de meeste passanten tevreden zijn over de veiligheid van Gouda en tussen de 6 en 8 als rapport cijfer geven. Wel werd regelmatig genoemd dat hangjongeren als bedreigend werd ervaren en een aantal ouderen gaat ’s-avonds liever niet meer de straat op. 

Jongeren

Daarnaast ben ik ook geïnterviewd over het moeizaam mensen kunnen krijgen voor de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de ChristenUnie Gouda is dat een heel ander verhaal. 
Er is een team van 10 mensen die staat te popelen om op hun manier hetzij in de raad hetzij op straat iets te betekenen voor Gouda. 
De jongeren van nu willen wel, maar op een eigentijdse manier. Je moet ze de ruimte geven en niet in het keurslijf duwen van bestaande mores. Laat ieder doen waar hij /zij goed in is.
Zo ben je met elkaar een team en sta je Samen Sterk!

 En dat is ook het motto waarmee ChristenUnie Gouda de verkiezingen ingaat: Gouda Samen Sterk.

Populisme

Over populisme in de gemeenteraad heb ik aangegeven dat vooral lokale partijen kiezen voor een populistische manier van politiek bedrijven. 
De ChristenUnie kiest vooral voor de inhoud. Je moet je als raadslid namelijk altijd ervan bewust zijn dat je met elkaar de stad bestuurt en dat het niet alleen om het winnen van stemmen moet gaan.

Inhoudelijke politiek

Populisme spreekt mensen wel vaak aan, het refereert namelijk aan het onderbuik gevoel.
De uitdaging is: verpak de inhoud zo dat het begrijpelijk en 'leuk' is.Anders gezegd: inhoudelijke politiek moet zo aantrekkelijk worden gepresenteerd dat er geen behoefte meer is aan populisme.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Theo we blijven je volgen ook op de tv Populisme is schadelijk voor de politiek en de samenleving We zien daar de laatste jaren helaas de gevolgen.Het populisme heeft ook Gouda geen goed gedaan
Gelukkig is de ChristenUnie er, die wel voor de inhoud gaat en die krijgen daarom ook de kandidatenlijst vol

Anoniem zei

Uiterst merkwaardig. Heb in het verleden via school een onderzoek gedaan in een probleemwijk te Schiedam. Midden in de wijk passanten benaderd en gevraagd hoe gedacht werd over de veiligheid aangezien de misdaad cijfers er niet om logen. Iedereen gaf hetzelfde cijfer als in deze steekproef en ook gaven de mensen aan last te hebben van hangjongeren. Daarnaast gaf de wat oudere generatie aan inderdaad niet meer 's avonds over straat te durven. Misschien geven passanten wel geen eerlijk antwoord of is het niet heel relevant om veiligheid te meten en daar uitspraken over te doen via willekeurige voorbijgangers? Vraag me af wat met deze steekproef is aangetoond….