woensdag 4 september 2013

Stank en troep voor de toerist in GoudaVorige week is de opgeknapte parkeerplaats Klein Amerika door wethouder Ruwhof geopend en het resultaat ziet er mooi uit. Ook is het een goede zaak dat er veel meer plekken beschikbaar zijn gekomen.
Ook aan de campers is gedacht en er zijn nu maar liefst 30 plekken beschikbaar en daarmee geeft Gouda de titel van kampeerauto vriendelijkste gemeente van 2011 een nieuwe impuls.
Echter, het gaat mis als je kijkt naar de troep bij de afvalbak en de (locatie van de) put waar de campers kunnen lozen. Daarnaast is via de bewegwijzering deze plek niet eenvoudig te vinden. Er is dus nog wel werk aan de winkel.

Bewegwijzering

 “Het is maar goed dat we de weg weten want er staan nergens verwijsborden naar de camperplaats”, zo merkte iemand op.
Voor zover ik heb kunnen nagaan is er bijna nergens een verwijsbordje te signaleren die naar de officiële camperplaats Klein Amerika leidt. Het gevolg is dat regelmatig op andere plaatsen in de stad en dan met name in het centrum campers van verschillend formaat rondrijden op zoek naar een parkeerplaats c.q. overnachtingsplaats. Het komt volgens een bewoner regelmatig voor dat campertoeristen op de Vest overnachten en daarbij hun camper aansluiten op een stroompunt die  bestemd is voor de watertoeristen.


Afvalbak en put

Er is op het nieuwe parkeerterrein een speciale plek ingericht om vuil water te lozen, chemisch toilet te reinigen en afval in een bak te doen.
Het is echter heel vreemd dat daarbij voor een locatie is gekozen die pal bij enkele woonhuizen is gelegen en ook erg in het zicht. Deze bewoners klagen nu over behoorlijke stankoverlast en het geeft ook een heel smerige aanblik. Geloosd afvalwater loopt over de straat en de vuilnisbak puilt regelmatig uit met afval, wat ook geen prettige geur oplevert….  Dit is bepaald geen visite kaartje voor onze stad!

Iemand schreef ons: “De container was overvol en naast de container was vuil gedeponeerd variërend van plastic zakjes, lege (wijn)flessen en schillen van eieren, meloen etc. Het was warm weer en het vuil trok de aandacht van tientallen tot honderden vliegen. Op die plek moesten we dus onze vuilwatertank en chemisch toilet legen. Bedenk daarbij dat er een bord bij staat waarop vol trots wordt vermeld dat Gouda een kampeerautovriendelijke stad is. Wij hadden op dat moment even een andere gedachte.”

De put is dicht bij het trottoir aangelegd, waardoor campers die de uitstortkraan niet aan de zijkant hebben maar moeilijk kunnen lozen en dat verklaart waarschijnlijk mede de sporen van vuil water op de parkeerplaats. Het viel me trouwens op dat ook niet alle campers de moeite hebben genomen boven de put te lozen….

Parkeerplaatsen zijn te klein voor de meeste campers. Wordt er nu ook dubbel betaald?

Ik baken graag mijn terrein af  :-)

Groeimarkt

Campertoerisme is in Europa een groeimarkt. Ondanks de huidige economische situatie stijgt het aantal campers. Je ziet het ook aan het groeiend aantal campers dat de stad jaarlijks bezoekt. Dat Gouda hiervan probeert mee te profiteren is begrijpelijk en toe te juichen en het levert een bijdrage aan de doelstelling van 1 miljoen toeristen per jaar. Maar er zijn nog wel een aantal aandachtspunten!

Aandachtspunten

  • Zorg voor een goede bewegwijzering naar Klein Amerika.
  • Laat de markering op de parkeerplaatsen kloppen met de omvang van de campers. Nu staan ze meestal op minimaal 2 plekken. Daarmee is ook duidelijk wat de camper parkeerplaatsen zijn.
  • Houdt de camperplaats schoon (ook een verantwoordelijkheid voor de eigenaren van de campers)
  • Plaats de reinigingsplaats verder van de bewoners af op een logische locatie, waarbij de put breder wordt. Aanblik is nu geen visitekaartje.
  •  Laat Cyclus afvalbakken neerzetten waarbij het afval ook gescheiden kan worden aangeboden, zoals papier, glas, plastic en grijs en laat deze regelmatig legen.
  • Zorg voor goede (sanitaire) voorzieningen zoals watertappunten, stroompunten.
  • Overweeg ook een toilet en douchevoorziening, omdat niet alle campers hierover beschikken. 


6 opmerkingen:

Unknown zei

Idee om een gemeentecamping te realiseren. Met echt gras... Zoals ze dat in Frankrijk goed kunnen.

J te G zei

Stank zonder dank>?
Gouda wil graag vanwege omzetten en imago veel toeristen. Een miljoen per jaar? De beste reclame is de staat van je voorzieningen en hoort zegt het voort op internet van gasten die ervaringen delen. Dat mist op de site van de gemeente en zou een goede graadmeter zijn voor kritiek en bedankjes.Verder een camper heeft bijna alles "'aan boord".Met een GPS in de mobiele telefoon kom je overal en heb je geen bordjes nodig.Nu de gemeente zelfs een speciale ambtenaar heeft voor vrije tijd en toerisme moet een gratis App via de gemeentesite makkelijk te leveren zijn.Campers hebben hun aanvullende voorzieningen op een prachtige plek.Met ruime harde bestrating. Het contract , de DVO met cyclus moet voorzien in perfect ritme en capaciteit van schoonmaak gedurende seizoenen.Camperseizoen is het jaar rond.
Watersport: er was een actieprogramma Watersportsteller Olieman)nooit meer wat van gezien .Meer met water is mogelijk, maar dan moet je het actieprogramma updaten en uitvoeren.Stap voor stap, kleine maar in tijd goed gedoseerde voorzieningen.Ruim gecommuniceerd met ANWB, artikelen in Waterkampioen en op tijd voor herdrukken van Almanak. Denk aan optie benutten oude Gouweloop, brugopeningen en naar de super met je boot of sloep aan de Wachtelstraat.Eenvoudig afmeren, ruimte houden voor te zwaaien/draaien net ligplaatsen.Denk voor toeisten aan het eindelijk realiseren van een prachtoge Pannenkoekenboot met een historisch beeld op een beeldbepalende plek. raadpleeg fractiegenoot Gerard voor het hem bekende initiatiefplan van J te G/ J te G

C. de W. te G. zei

Is er wellicht nog iets te doen aan het uitzicht van de toerist in hotel Best Western?
Er is gras gezaaid en wat nu te zien is als men Gouda binnenrijdt is alweer een hondenuitlaatplaats
die er nu onvriendelijker uitziet dan momenteel ons "parkje" aan de Raam, naast de Speelwinkel.

Gras zaaien is gemakkelijk, iets onderhouden is moeilijk, terwijl ik mensen heb gesproken die
daar zelf canna's in wilden zetten en het ook wilden onderhouden.
Gouda is zo mooi, maar er wordt zo raar met groen omgegaan.

Arie zei

Het plaatsen van maar een enkele kliko is natuurlijk vragen om problemen. Dat kan een kleuter nog verzinnen!

Anoniem zei

Wij zijn blij verrast over alle aandacht die in de Goudse Post van 4 september geschonken wordt aan de problematiek rondom de campervoorzieningen op parkeerplaats Klein Amerika.

Treffende foto, goede verwoording!
Fijn dat u de klachten serieus neemt en zo, via publiciteit, meehelpt aan een hopelijke oplossing.

Gerard Overkamp zei

Theo, prima blog en zoals het er naar uitziet opgepakt. Ik zal als de werkzaamheden volledig zijn afgerond weer met de camper de voorzieningen uit proberen.