Betrokken

Betrokken

zaterdag 8 juni 2013

Rondje binnenstad Gouda 2013: "uitvoering en handhaving"

Op 24 mei organiseerde het Wijkteam Binnenstad weer het jaarlijkse Rondje Binnenstad voor raadsleden.
Ondanks wat dreigende wolken hielden we het nagenoeg droog en af en toe was het zelfs stralend weer.
Onverwacht ging burgemeester Milo Schoenmaker ook mee, wat voor het Wijkteam natuurlijk erg leuk is.


Thema van dit rondje is “uitvoering en handhaving”

Agnietenkapel

Het rondje begint ditmaal achter de Agnietenkapel waar enkele weken geleden een straattekenaar een mooie tekening heeft gemaakt met een koe op een bank. Er wordt middels een bordje verwezen naar de nieuw te bouwen wijk Westergouwe.
Het is een aansprekende tekening en het Wijkteam overweegt in de toekomst ook  dergelijke uitingen op straat en op gevels te realiseren.

Wilhelminastraat 21

De volgende locatie is Wilhelminastraat 21. Dit pand ziet er bijzonder slecht uit en vormt een “rotte plek” in een straat die de laatste jaren mooi wordt opgeknapt. Aan de zijkant van dit pand bevindt zich de Speldemakerssteeg waar zelfs bomen uit de gevels groeien. Eind mei zal over deze locatie de knoop worden doorgehakt en de verwachting is dat dan zeven woningen en 5 pandjes zullen worden opgeknapt.
Verder zijn er ook een aantal woningen in deze steeg die voor een groot deel verbouwd waren, maar waarvan het werk nooit is afgemaakt. Dat wordt nu ook voortvarend ter hand genomen.

Paradijs


Alle mooie associaties bij “Paradijs” gingen tot voor kort niet op in de gelijknamige straat van Gouda, die haaks op de Wilhelmastraat is gelegen, pal tegenover koffieshop De Vriendschap.
Bij het Paradijs zijn nu echter prachtige woningen gebouwd, die de straat daar een mooi aanzien geven. De benedenverdieping was voor winkels bedoeld, maar door de huidige crisis is besloten hier ook woningen van te maken. Op dit moment zit Kwintes daar met een project van begeleid wonen.

Koffieshop De Vriendschap geeft in de avonduren nog altijd de nodige verkeersoverlast. Nu het nieuwbouwproject klaar is, zijn de parkeerplaatsen daar weer beschikbaar, maar de overlast is niet verdwenen. Punt van overweging blijft om aan het einde van de Wilhelminastraat een zakpaal te zetten. Wel zal dan voor de bewoners een passende oplossing moeten worden gevonden.

Zeugstraat


Via de Cappenersteeg gaan we naar de Zeugstraat, alwaar we even stilhouden bij het voormalige pand van Van der Goes Woninginrichting. De ChristenUnie heeft aandacht gevraagd voor dit pand, omdat achterin dit pand zich nog heel oude hofjes bevinden (“Hofje van Jongkind”) en er tot 1988 ook een mooie toegangspoort in de gevel zat, die nu als ingang dient voor de tuin van het Verzetsmuseum. Op dit moment kijkt Houtman Aannemingsbedrijf samen met Abram Makelaardij of herstel van de hofjes haalbaar is.

Lange Tiendeweg


Evenals vorig jaar, vertelt ook dit jaar een bewoonster over de geluidsoverlast van taxi’s die in het weekend de bezoekers van Woodie’s ophalen. De overlast begint rond 2.00 uur en gaat vaak door tot 6.00 uur in de ochtend. De overlast wordt vooral veroorzaakt door muziek in de taxi’s, klappende deuren en het steeds weer opschuiven in de lange rij

Vanwege de veiligheid mogen de taxi’s niet in de Zeugstraat staan, maar nu zijn de bewoners op de Lange Tiendeweg al lange tijd het dupe. Ondanks diverse pogingen om er met alle betrokkenen uit te komen is dat tot op heden niet gelukt. Wellicht een mooie uitdaging voor de burgemeester.
Een reële optie is om de taxi’s te verplichten op Klein Amerika te gaan staan of bij het Wallenbergplantsoen. Een maximum stellen aan het aantal taxi’s op de Tiendeweg heeft geen zin, daar je dan groepjes met wachtende jongelui gaat krijgen die overlast gaan veroorzaken.
Het wordt tijd dat dit opgelost gaat worden en daarbij zal ook Woodie’s haar verantwoordelijkheid moeten nemen.

Raoul Wallenbergplantsoen


De bewoners van de binnenstad zijn erg blij met de nieuwe aankleding van het Raoul Wallenbergplantsoen. Het ligt er fraai bij en het is een mooi bewijs dat bewonersinitiatieven succesvol kunnen zijn.
Wel een bron van ergernis is de overlast door hondenpoep, overigens geldt dat voor meer plaatsen in de binnenstad.
Het Wijkteam vraagt om actieve handhaving en mogelijk zou het plaatsen van bakken en zakjes een oplossing kunnen geven. Deze oproep klinkt de ChristenUnie als muziek in de oren, aangezien we al jaren strijden voor betere handhaving en meer bakken met zakjes. Het wordt tijd dat deze meurende overlast echt wordt aangepakt, want het is een aanfluiting voor onze uitstraling als toeristenstad.

Opvallend is overigens dat het verbodsbord om honden uit te laten niet eenvoudig was te verkrijgen, omdat als uitgangspunt geldt dat er formeel (APV) geen geen honden mogen los lopen en uitwerpselen op geruimd dienen te worden en dus een bord niet aan de orde is. Een heel vreemde redenering die nadere aandacht vanuit de politiek vraagt.

Op de vraag vanuit de raadsleden of bewoners de overlastgevers aanspreken op hun gedrag werd geantwoord dat dit niet zonder risico is en er al eens een handgemeen is geweest. Wat honden al niet kunnen losmaken bij mensen….

Spieringstraat / Kees Faessens Rolwagensteeg


Op de hoek van de Spieringstraat en de Kees Faessens Rolwagensteeg zijn de ABEE panden verbouwd tot 14 appartementen en een garage voor 9 auto’s. In 2009 hadden de omwonenden tijdens het Rondje Binnenstad verteld over de bezwaren die zij hadden tegen het bouwplan. Het eindresultaat is nu vanaf de Spieringstraat heel aardig, maar de zinken woning boven de parkeergarage in de Kees Faessens Rolwagensteeg is een aanfluiting. Om niet te hoeven heien is voor dit materiaal gekozen, maar het ontsiert helaas de omgeving.

Doelenstraat


In de binnenstad komen nieuwe zakpalen die er weer helemaal up-to-date uitzien. Aan het einde van de Doelenstraat kunnen we zo’n nieuw exemplaar bewonderen.

Houtmansplantsoen


Vanaf de Doelenstraat lopen we door het Houtmansplantsoen (parallel aan de Fluwelensingel) en verbazen ons over de smerigheid in het gras. Wie verzint het nu weer om een uitlaatplek voor honden te creëren langs een toeristische wandelroute… Je gaat er bijna van over je nek, zo smerig ziet het eruit.
Laat de wethouder heel snel gaan beslissen dat hondenpoep altijd moet worden opgeruimd, want die overlast moet nu echt een keer ophouden.


Uiteraard hebben we in het Houtmansplantsoen ook nog even de Kroningsboom bewonderd, die door burgemeester Milo Schoenmaker is geplant i.v.m. de inhuldiging van Koning Willem Alexander.

Tuinstraat


In de Tuinstraat staan we stil bij de pandjes van Punselie die hoog nodig moeten worden opgeknapt, al weet ik uit eigen ervaring dat je er heel fraaie foto’s van kan maken…
Het was de bedoeling dat de panden werden gesloopt en er woningen zouden komen, maar door een financiële injectie gaat het weer goed met Punselie en wil ze op deze locatie blijven. Het is nu de bedoeling dat ze de panden zelf gaan aanpakken, waarbij een nieuwe fundering wordt gemaakt en de panden wat worden “opgekrikt” om staruimte te krijgen op de verdieping.

Spieringstraat

In de binnenstad is gebleken dat het niet mogelijk is om overal ondergrondse containers te plaatsen. Op sommige locaties  dreigden er semi-ondergrondse containers van 1,5 meter hoog geplaatst te worden, maar nu mogen de bewoners vuilniszakken blijven gebruiken.
In de Spieringstraat (hoek Walestraat) worden de containers geplaatst  op een plek waar nu een boom staat en fietsenrekken voor de scholieren. Een wat ongelukkig keuze dus. Nu maar zien dat die rekken elders een plek krijgen, want de kinderen moeten wel hun fiets kwijt kunnen.
  
Joostbrug


Aan het einde van de Lange Groenendaal is de Joostbrug en ook op deze plek is er overlast door een coffeeshop. Vanaf 17.00 uur zie je dagelijks automobilisten een rondje rijden of hun auto illegaal op de brug parkeren om even een snelle inkoop bij de coffeeshop te doen.

Verder wordt er over de Lage en Hoge Gouwe té hard gereden, wat met BSO kinderen die uit de Groenendaal komen kan leiden tot gevaarlijke toestanden. Gelukkig heeft de politie toegezegd een keer te gaan handhaven. Wellicht dat het wat helpt.

Naaierstraat


De Naaierstraat ziet er heel verzorgd uit doordat bewoners met elkaar de handen uit de mouwen steken. Daarbij zijn ze ondersteund vanuit het Wijkteam met het 3 euro budget. Ook hier zie je weer welke mooie resultaten je kunt boeken met bewonersinitiatieven.

Hoogstraat


Aan de Hoogstraat vind je een pand dat ernstig is verwaarloosd, terwijl het om de drukste winkelstraat van Gouda gaat. Het uiterlijk schijnt nog net acceptabel genoeg te zijn om niet te worden aangeschreven, maar het is te hopen dat deze “hotspot” toch op afzienbare termijn wordt aangepakt. De Kleiweg (die overgaat in de Hoogstraat) is de laatste jaren zo mooi opgeknapt, dat dit pand niet kan achterblijven.

Vrouwepoort


De Vrouwepoort is een verrassend mooie plek om te wonen en te spelen. De toegang kan aan weerszijden worden afgesloten, zodat het ook een veilige plek is. De bewoners wilden graag een speelplek en hebben daarvoor een ontwerp gemaakt. Met behulp van diverse financiële potjes is het na 2,5 jaar gelukt om een keurige speelplek te realiseren. Overigens kunnen de kinderen ook op het plein van de Clarissenhof (voormalig brandweerkazerne) heel leuk spelen.
 
Burgemeester Milo Schoenmaker laat zijn nieuwe woning zien
SlapperdelOok dit jaar eindigt het Rondje Binnenstad bij de Slapperdel.
De pand waarin de H&M is gevestigd is nu gereed en de bewoners likken hun wonden. Ze zijn bepaald niet tevreden over het resultaat en laten ons o.a. zien dat aan de rechterzijde grote rekken zijn geplaatst voor begroeiing, maar er is geen plant te bekennen en het wordt nu vooral als klimrek gebruikt, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Aan de linker zijde is trespa gebruikt, tegen het advies van de ARK (adviescommissie ruimtelijke kwaliteit).
Zelf vind ik dit niet onaardig om te zien, maar de bewoners vinden het vreemd dat men zomaar een advies van de ARK in de wind kan/mag slaan. Het thema ‘handhaving’ is hier weer van toepassing.
 
Geen plant te zien....
Verder is de aanpassing van het parkeerterrein nog niet gerealiseerd, terwijl dit eind 2012 al zou zijn gestart. Naar de beleving van de bewoners worden er wat vage argumenten hiervoor gebruikt en ze zijn het – na alle andere teleurstellende ervaringen – behoorlijk zat en dat is ook wel te begrijpen. Ze hebben op veel punten hun zin niet gekregen, al moet wel gezegd worden dat de gemeente zich heeft ingespannen om samen met de bewoners de herinrichting aan te pakken. Maar ja, dan moet dat plan wel worden uitgevoerd. Tijdens de borrel na afloop heeft Leo Mauritz (Hoofd B&Wtoezicht) beloofd het uit te zoeken en de bewoners te informeren.

Het was opnieuw een boeiende en leerzame middag en veel waardering voor het Wijkteam en bewoners die deze middag hebben georganiseerd. Graag tot volgend jaar! 

2 opmerkingen:

Adrie zei

Theo Dank voor het bericht,
Dit was waardevol om te lezen en te zien.
Leuk om de foto,s te zien van al de oude en opgeknapte panden in de binnenstad.

Sinds wanneer moet de gemeente zakjes verstrekken..
is dit niet de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter?

Ik kijk al uit naar het rondje Plaswijck.. maar mischien heb ik dat in het verleden gemist.

Peter zei

Gaat het opknappen van de huisjes bij Punselie nog door? Een paar jaar later zie ik nog geen veranderingen daar..