Betrokken

Betrokken

zaterdag 22 juni 2013

Gouda Oost: wijk van hoop!Foto: Henriette Heuvelman

Op vrijdag 21 juni werd in het Nelson Mandela Centrum (NMC) in Gouda Oost de foto tentoonstelling “Goud in Oost” geopend. 

Henriette Heuvelman
Henriette Heuvelman (voorzitter van Stichting Wijkteam Oost) zet zich al jaren in voor deze wijk en in het bijzonder voor de Marokkaans Nederlandse jongeren. Ze maakt daarbij veel foto’s en een deel daarvan zijn nu te zien in het NMC.

DromenBurgemeester Milo Schoenmaker kwam de tentoonstelling openen en evenals Henriette Heuvelman heeft hij een droom over deze wijk.

Henriette droomt over deze wijk dat jongeren goed terecht komen, dat de organisaties goed functioneren, er minder criminaliteit zal zijn en de rommel niet meer op straat ligt.
De burgemeester droomt ook over een veilige wijk en wat hem betreft wordt het een heel normale wijk die niet specifiek in de “spotlight” staat.

HoopWe konden deze middag ook kennis maken met meiden en jongens die zich op een positieve wijze inzetten voor deze wijk en actief zich inzetten voor het zelf creëren van goede toekomst perspectieven.
De meiden groep (een aantal staan op de foto hierboven) organiseren allerlei activiteiten voor jongeren, zoals huiswerk begeleiding, debat training en muziekles.

De meiden hebben een verbindende kracht in de wijk en bereiken zowel geisoleerde moeders in huiskamers als verveelde jongens op straat.

Onbevoegd gezag

De initiatieven van deze jongeren geven aan dat er naast het bevoegd gezag een nieuwe vorm van gezag is gekomen: onbevoegd gezag
Het gaat daarbij om gezag op basis van personen die zelf met initiatieven komen (en niet wachten op officiële instanties) en dat doen op basis van eigen waarnemingen. Als omgeving heb je daar minder grip op, maar het werkt wel!

Hoge hand is beter dan lage hand

Mustapha Daher (raadslid Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West) hield als afsluiting nog een gloedvol betoog waarbij hij heel duidelijk aangaf waar het vaak mis gaat bij de Marokkaans Nederlandse jongeren, en de jongens in het bijzonder: ze verwachten dat ze worden geholpen door de maatschappij, ze kruipen in een afwachtende (slachtoffer) rol. Dit is echter in strijd met de Islam, die aangeeft dat een hoge beter is dan een lage hand, anders gezegd: de hand die geeft is beter dan de hand die ontvangt. Ze moeten actief zijn en de handen uit de mouwen steken!

In de volgende blog ga ik verder in op zijn bijdrage!

Doorgaan

Tijdens deze bijeenkomst is wel duidelijk geworden dat we er nog lang niet zijn: er zijn nog talloze problemen en er is nog veel overlast, maar er gebeuren ook mooie dingen.
Door die goede initiatieven krijgt de wijk een gezicht van hoop en dat is lange tijd anders geweest.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zou de titel eerder noemen: Een wijk van wanhoop.
Er wordt veel te veel aandacht besteed aan de allochtonen.
Deze mensen moeten gewoon, bij criminaliteit, stevig worden aangepakt.
Uitkeringen inhouden, schade laten betalen enz.

Een van de stomste dingen van de laatste tijd is dat de gemeente weer toestemming heeft gegeven voor dat koffiehuis, trekt veel Marokkaanse criminelen aan.
Er wordt veel te slap mee omgegaan en altijd staan ze in de picture.
Net alsof er geen andere mensen meer in de wijk wonen.

Op dit moment maakt de gemeente weer een nieuw getto, t.w. Bleysstraat, achter in de Gedenklaan.
Daar komen weer de zelfde dingen voor als op de Verzetslaan e.o.

Allochtonen kinderen maken, misschien twee keer per jaar o.l.v. gemeente de wijkschoon, ze komen alleen al om de beloning die ze er na krijgen.
Als de leiding (van het schoonmaken) weer weg is dan gooien ze alle chip zakjes en blikjes weer op straat en in de grasvelden.
De Rijkestraat is gelijk een varkenskot!!!!!!!

Anoniem zei

Beste Theo,

Ik ben wat laat met reaktie maar jammer al dat getrek aan een dood paard, jammer voor de betaalde krachten, Gouda heeft vast wel een ander baantje.
Niet willen inboergeren, einde oefening wat mij betreft, kossst nl veel geld waar ik als Gouwenaar op de Gemeentelijke begroting wel eens wil zien wat aan onzinnige uitgaven bespaard wordt, maar daar gaat het niet om, is CU hier het mee eens??
Gr,
Klaas

Theo Krins zei

We moeten inderdaad kritisch kijken naar waar we ons middelen inzetten.
Maar dat gebeurt al en soms moet je ook zaken "proberen" omdat de problematiek complex is.