Betrokken

Betrokken

woensdag 8 juni 2011

Vriendschap verpest door geweldOp 27 mei jl. organiseerde het wijkteam Binnenstad het jaarlijkse “Rondje Binnenstad” voor de (burger)raadsleden van Gouda. Ook ditmaal waren bijna alle fracties vertegenwoordigd en was ook wethouder Wendy Ruwhof van de partij
Nadat de voorzitter van het wijkteam, Andries Span, iedereen welkom had geheten fietsten we gezamenlijk door de Binnenstad en stonden stil op een aantal interessante plekken:

Conventstraat
In deze straat kijken de bewoners sinds een paar jaar tegen de enorme kale muur van de parkeergarage aan die voorheen begroeid was met klimop. Er zijn ideeën genoeg om de muur te verfraaien (bijvoorbeeld muurschilderingen), maar de gesprekken met de eigenaar hebben helaas nog niets opgeleverd. De voorbeelden van muurschilderingen werden door de deelnemers bewonderd en het idee werd enthousiast begroet, maar of het (financieel) haalbaar is?? Ondertussen hebben de bewoners zelf de straat, met een bijdrage van het wijkteam uit het €3,- budget, verfraaid met geveltuintjes bij hun woningen en langs de garagemuur.

Wilhelminastraat / Cappenersteeg / Rozendaal
In dit tot voor kort verpauperde gebied wordt nu een plan gerealiseerd voor begeleid wonen en winkels, waarvan de bouw binnenkort start. In de aangrenzende stegen zijn al diverse panden mooi gerestaureerd.
Een probleem in dit gebied vormt echter de koffieshop "De Vriendschap" op de hoek van de Cappenersteeg. Er parkeren daar steeds auto’s die daardoor overlast in de straat bezorgen. De deelnemers kregen de gelegenheid om met omwonenden te praten en schrokken toen zij vernamen dat men regelmatig lastig gevallen wordt en zelfs bedreigd. Aangezien in het verleden het melden weinig heeft opgeleverd, zijn de bewoners het beu en wordt er nog maar weinig gemeld. Dit geeft nu echter helaas wel een vertekend beeld aan de gemeente t.a.v. de feitelijke overlast.Spieringstraat / Kees Faessens Rolwagensteeg
Op de hoek van de Spieringstraat en de Kees Faessens Rolwagensteeg worden momenteel de ABEE panden verbouwd tot 14 appartementen en een garage voor 9 auto’s. In 2009 hadden de omwonenden tijdens het Rondje Binnenstad verteld over de bezwaren die zij hadden tegen het bouwplan. Nu mochten we allen de bouwplaats op om te zien hoe er zoveel woonruimte op die beperkte plaats gerealiseerd wordt. In het huidige ontwerp zijn ondertussen wel, in overleg met omwonenden, diverse wijzigingen aangebracht waardoor het nu voor hen acceptabel is geworden. Door regelmatig contact met de uitvoerder ondervinden de omwonenden weinig onnodig overlast van de bouw werkzaamheden.Dit appartement mocht niet worden gesloopt


Raoul Wallenbergplantsoen
Dit relatief onbekende en prachtig stukje natuur in het hartje van de binnenstad, achter de St.-Janskerk, ziet er aan de straatzijde fraai uit, maar nodigt niet uit om er in te lopen. Op verzoek van de gemeente heeft het wijkteam een ontwerp gemaakt voor een meer open plantsoen. De raadsleden kregen het ontwerp uitgelegd en vonden het er zonder meer fraai uitzien. Men was enthousiast, maar maakte zich wel zorgen over de financiën en de schuur midden in het gebied (nu nog verhuurd en slopen kan erg duur worden als er asbest in zit). Uit het budget van het wijkteam is al € 15.000,- vastgezet voor dit project, maar dat is zeker niet voldoende. De gemeente zal instemming moeten geven en aanvullende financiën beschikbaar moeten stellen. De plannen liggen daar nu. Wethouder Ruwhof laat weten dat onderzocht zal worden in hoeverre er uitvoering kan worden gegeven aan de plannen.

Wethouder Wendy Ruwhof en raadslid Mea Hiskes-Willemse

Raadsleden Hilde Niezen en Gerard Schotanus


Lange Groenendaal / Binnenstadservice
In de Lange Groenendaal komt de Binnenstad Service ter sprake omdat daar 8 van de momenteel 34 deelnemende winkeliers zitten. Een ervan is Sari Fairtrade Wereldmode. De winkelier vertelt over haar goede ervaringen met de Binnenstad Service. Ze vraagt zich af waarom niet alle kleine winkeliers mee doen. Dit zou de gemeente moeten stimuleren. Het kost de deelnemende winkelier namelijk niets, men moet alleen met leveranciers afspreken dat de goederen voortaan bij de Binnenstad Service afgeleverd worden. Die zorgt dan voor distributie naar de winkels zodat er maar één (vracht)auto de goederen komt leveren, een veel efficiëntere en milieu vriendelijker wijze van bevoorrading.Naaierstraat
In deze straat is tijdens de Rondjes van 2008 en 2009 jaar ook met bewoners gesproken, maar nu was er goed nieuws te melden. De bewoners zijn blij dat de straat vorig jaar werd aangepakt. Het trottoir is nu verbreed zodat er nu minder hard gereden wordt in de smallere straat en de bewoners hebben zelf bloembakken geplaatst ter voorkoming van foutparkeren op de stoep. Verder zijn de twee (te kleine) invalide parkeerplaatsen vervangen door één volwaardige invalide parkeerplaats met voldoende ruimte om in en uit te stappen.
Er is nog wel een wens: Nog steeds rijden auto’s, ondanks het verbod, vanaf de Turfmarkt de Naaierstraat in op zoek naar een parkeerplaats. Door eenvoudig de punt van het trottoir op de hoek Naaierstraat/Turfmarkt wat te verlengenLafeberhof / Lang Dwarsstraat
Op de hoek van de Lange Dwarsstraat en Lafeberhof hebben bewoners onlangs een fraaie speelplaats laten aanleggen met een bijdrage vanuit het € 3,- budget. Ook de beplanting is aangepakt. Het geheel ziet er goed uit.
Helaas heeft de gemeente kort geleden bekend gemaakt dat deze speelplek niet (meer) in het speelplekkenplan past en dus niet onderhouden zal worden. Erg teleurstellend voor de bewoners die zoveel energie hebben gestoken in het opknappen van hun buurt.Slapperdel
De rondleiding door de stad eindigde – bijna traditioneel – bij de Slapperdel waar bewoners bezwaar maken tegen de (ver)bouwplanen van de Zeemanwinkel om H&M daarin te krijgen. De bewoners maken duidelijk niet tegen H&M of een (ver)bouwing te zijn, maar wel tegen de wijze waarop men dat wil realiseren. Volgens de huidige plannen komt er een kolossaal gebouw met een goothoogte van 8 meter meer dan 10 meter het huidige parkeerterrein op. Daarmee wordt een grote dode hoek geschapen en verdwijnen er vele parkeerplaatsen. Zij hebben daarvoor een uitgebreide zienswijze ingediend bij de gemeente.
De bewoners laten ons zien wat de impact van de plannen zijn doordat zij de omtrek van het nieuwe gebouw op de parkeerplaats getekend hebben en met een 8 meter lange stok de hoogte laten zien.
Ook de raadsleden maken zich zorgen over de sociale veiligheid i.v.m. de dode hoek. En de vraag van bewoners hoe lang H&M in het pand zou blijven na oplevering van de vernieuwde Spoorzone met de grote winkelruimtes zette ook enkele raadsleden aan het denken.


Tenslotte
Onder genot van een drankje evalueren we met elkaar deze rondgang door de binnenstad. Velen van ons gaan al jaren mee en zien zo elk jaar de veranderingen. Dit jaar konden we positieve veranderingen constateren (zoals de Naaierstraat), naast al jaren slepende zaken (muur parkeergarage) en diverse bouwplannen/activiteiten (Slapperdel en ABEE panden).
Volgend jaar zal ik bij gezondheid zeker weer van de partij zijn. Complimenten voor het wijkteam dat ieder jaar weer een interessante rondgang organiseert.


(Met dank aan Marie-Louise Pierson, Wijkteam Binnenstad)

1 opmerking:

Chris Bellekom zei

Dankjewel voor het uitgebreide verslag! Zeer aantrekkelijk en overzichtelijk om te lezen en fijn om te weten dat de raad weer op de hoogte is van een aantal (pijn) punten in de binnenstad.