Betrokken

Betrokken

woensdag 16 februari 2011

Hoop voor Gouda Oost


Vanavond begonnen we met een korte les over de iPad, waarbij raadsleden elkaar vaardigheden konden bijbrengen. Resultaat was echter dat de meesten druk waren met het uitwisselen van leuke apps....

Daarna begon de voorbereidende raadsbijeenkomst en kregen we een presentatie door Woonpartners en One Architecture over een deelplan van Gouda Oost: De Zuidelijke Stempel.
Hiervoor is een stedebouwkundig raamwerk opgesteld.
Aan de hand van een maquette en tekeningen kregen we een goed beeld van de plannen.

Het ziet er allemaal veelbelovend uit. Wel zijn er een aantal zaken die echt opvielen en nadere overdenking vragen:
- Wat gebeurt er met bewoners die hun woning moeten verlaten en gebruik willen maken van de terugkeer garantie, maar de hogere huren niet kunnen betalen?
- Er schijnen maar 4 gezinnen gebruik te willen maken van de terugkeer regeling. Dat betekent dat deze wijk een heel andere sociale samenhang gaat krijgen en die verandering kan ook gevolgen gaan krijgen voor de andere wijken.
- Een deel van de openbare ruimte wordt vervangen door besloten ruimtes rond de woonblokken. Wat voor effecten heeft dat voor de leefbaarheid en veiligheid?

Het meest opvallende was wellicht dat nu opeens niet zeker is dat de bewoners van de Eendrachtsweg (koopwoningen) verplicht hun woning moeten verlaten. Het kan namelijk zijn dat deze woningen kunnen blijven staan. Dat zal voor diverse bewoners goed nieuws zijn, aangezien ze (tot nu toe) niet altijd een goede prijs hebben aangeboden gekregen en het daar prima naar hun zin hebben.

Ik vind het - afgezien van de genoemde aandachtspunten - een verheugende zaak dat Gouda Oost opnieuw ontwikkeld wordt. Woonpartners gaat er een mooie wijk van maken en dat zal de leefbaarheid absoluut ten goede komen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Tja er is inderdaad hoop......nu maar afwachtend op een stukje zekerheid, want zo durven wij niet te invensteren in ons huis op de eendracht.