zaterdag 20 februari 2010

"Over mijn lijk"



Zaterdag was het weer campagnedag voor de gemeenteraadsverkiezingen. De afgelopen week zijn er diverse debatten en bijeenkomsten geweest (o.a. Alouan, wijk Goverwelle en sportdebat) en op zaterdag hebben we flyers uitgedeeld in de wijk Korte Akkeren.

Zoals verwacht kregen we van de bewoners heel wat te horen over de val van het kabinet, maar ook viel me op dat er stevige uitspraken werden gedaan over de politieke partijen. Mensen vonden dat diverse partijen er maar een zooitje van hebben gemaakt, maar ook “over mijn lijk, dat ik op jullie zou stemmen” of “jullie zijn wel de laatste partij op aarde op wie ik zou stemmen” klonk in deze wijk.

Ik sprak een tijdje met een groep jongeren die heel fel oordelen over onze “nieuwe Nederlanders”, maar op een gegeven moment wel bereid waren dat beeld wat te nuanceren, al werd ik niet vrolijk over de verhalen van hun bevindingen.
De politiek is steeds meer aan het verharden en het is steeds moeilijker om een genuanceerd verhaal naar voren te brengen.

We hebben als partij een forse uitdaging om de komende vier jaar om een bijdrage te leveren aan het veiliger en leefbaarder maken van Gouda.
De politieke partijen en het nog te vormen college zullen, zeker met de bezuinigingen die eraan komen, alles uit de kast moeten halen om die doelen te kunnen verwezenlijken. De ChristenUnie is in ieder bereid om ervoor te gaan.



De komende dagen tot aan de gemeenteraadsverkiezingen, en waarschijnlijk ook de tijd erna, zullen mede gedomineerd worden door het gebeuren in Den Haag, nu het kabinet is gevallen en CDA en ChristenUnie enkele maanden demissionair verder zullen moeten regeren

Ik sluit ook niet uit dat de val van het kabinet de verkiezingsuitslagen in Nederland gaan beïnvloeden, waarbij het nog maar de vraag is of de PvdA het in extra kiezers kan vertalen. Wouter Bos kan weliswaar aangeven dat hij geen `draaikont` is en consequent heeft gehandeld, maar er is ook een andere kant aan dit verhaal: hij was op geen enkele wijze bereid aan een compromis mee te werken, als niet zijn eis zou worden ingewilligd, dat de brief met het NAVO-verzoek voor een langer verblijf in Uruzgan door het kabinet werd afgewezen.

Andre Rouvoet (ChristenUnie) zei het heel kernachtig: CDA en ChristenUnie waren bereid te bewegen op de inhoud van het conflict, maar de PvdA weigerde te bewegen op de procedurele eis rond het NAVO-verzoek.

Het heeft er toch wel de schijn van dat dit dossier door de PvdA is gebruikt om het kabinet te kunnen opblazen en daarmee haar verantwoordelijkheid voor de komende bezuinigingen van 35 miljard te ontlopen. Ik kan die starre houding anders niet verklaren of het zou mede uit electorale motieven moeten zijn, maar Wouter Bos vindt dat een "schandalige suggestie".

We staan bij de internationale bondgenoten in ieder geval in ons hemd en we worden hier in Nederland lamgelegd in een tijd waarin juist een krachtig bestuur nodig is.

De prijs voor het laten vallen van dit kabinet is erg hoog en m.i. onverantwoord!

2 opmerkingen:

Sjaak Ouweneel zei

De reactie van Bos op de val van het kabinet, zoals hij die bijvoorbeeld vanavond in Nova gaf, is glashelder. Je kunt het daarmee eens zijn of niet, maar de suggestie dat de PvdA de kwestie Uruzgan “heeft gebruikt om haar verantwoordelijkheid voor de komende bezuinigingen van 35 miljard te ontlopen” mist volgens mij toch wel iedere grond.

Anoniem zei

Hoe het ook zij, er ligt weer een nieuwe uitdaging. Want de heikele punten die er zijn, die blijven. Blijven ook bij een ander kabinet. En als er in Nederland nuchter (en niet al te partijpolitiekerig) wordt nagedacht en geëvalueerd, dan heeft de CU wel degelijk iets te bieden én dus kansen. Gevallen of niet, opstaan moeten we toch. Veel succes!!