Betrokken

Betrokken

maandag 8 februari 2010

Local Hero


De ChristenUnie in Gouda vraagt nadrukkelijk aandacht voor het frequenter ophalen van de zakken met plastic afval. Eenmaal per vier weken ophalen werkt niet stimulerend om actief mee te werken aan het scheiden van afval. Als alternatief of – indien dit financieel haalbaar is – als aanvulling, wil ze graag dat er ook containers of afvalbakken worden geplaatst bij winkelcentra.
Duurzaamheid vraagt inspanning van de gemeente en alle inwoners van Gouda. Het correct en regelmatig inzamelen van plastic afval is daar één element van.

Ik was afgelopen zaterdag in Goverwelle aan het kijken of er wellicht al een container was geplaatst, maar dat was niet het geval.

Op zaterdagmorgen 13 februari tussen 10.00 en 12.00 uur is het echter wel mogelijk om plastic afval in te leveren op de parkeerplaats Middenmolenplein bij het winkelcentrum Goverwelle.De ChristenUnie zorgt voor aflevering bij Cyclus.

Naar verwachting zal er nog een flinke discussie ontstaan rond die containers, omdat, naar nu blijkt, de capaciteit van die containers beperkt is en er dus heel regelmatig een auto moet komen om die containers te legen.

In een dorp vlakbij Gouda hebben ze containers geplaatst met een dermate kleine opening, dat de mensen de zak niet eens daarin kunnen deponeren, maar de inhoud vanuit de zak in de container moeten zien te krijgen.

De vraag is eigenlijk of er wel een afgesloten container moet komen. In het buitenland zijn er vaak open bakken waarin je heel simpel je plastic kon deponeren. Die zijn ook erg goedkoop.

Het zal u niet ontgaan zijn dat de discussie over plastic afval in een breder verband wordt getrokken en er steeds meer stemmen opgaan om afval niet meer bij de huishoudens te scheiden, maar bij de afvalwerking. Mogelijk zal de gemeente in het licht daarvan geen grote investeringen willen doen in alternatieven, maar dan is juist zo’n open bak als (voorlopige?) oplossing een goed alternatief.

De wethouder zal de komende tijd wat rekensommetjes gaan maken en wij zien uit naar een praktische en betaalbare oplossing.


1 opmerking:

Anoniem zei

Plastic scheiden gebeurt nog lang niet door iedereen. stimuleren door ophaal restafval fors te verhogen.
Als scheiden achteraf beter gaat, weet ik nog niet of daarvoor een fabriek beschiikbaar is en hoe belastend die is voor het milieu.
Ben van Bommel