Betrokken

Betrokken

maandag 29 juni 2009

Burgemeester Cornelis gewiekste politicus?

foto: Marianka Peters

Het blijft verbazingwekkend hoe vaak Gouda in het nieuws is en dan ook (vooral in de landelijke media) dikwijls op een negatieve manier. Menigeen denkt nu misschien direct, hoezo verbazingwekkend? Het is toch een zooitje in sommige buurten.

Blijkbaar denkt (de in Gouda woonachtige!) columnist Bart Jan Spruyt ook op deze manier. Hij schrijft in het nieuwste nummer van Elsevier o.a. “Gouda als stad is een metafoor geworden voor alles wat er in Nederland misgaat op het terrein van het multiculturalisme. Gouda staat voor de ontwrichting van een samenleving als gevolg van een politiek die een parallelle samenleving heeft doen ontstaan, die wegkijkt voor de grote problemen die gerelateerd zijn aan slechte lijstjes (werkloosheid, schooluitval, criminaliteit).”

Vervolgens beschrijft Bart Jan diverse situaties en geeft daarbij aan dat burgemeester Cornelis een voordracht verdient voor een alternatieve Machiavelli-prijs. Een prijs, gebaseerd op de gedachte dat het bij politiek gaat om macht en dat alle middelen geoorloofd zijn om die te verwerven of te behouden. Hij is van mening dat burgemeester Cornelis misschien wel de gewiekste burgemeester van het land is, door steeds op te roepen om de goede toon te hanteren en de onrust in Gouda te benutten om extra geld van het Rijk te vragen. Hij vindt zelfs dat we de burgemeester in de gaten moeten houden.

Laat ik helder zijn, inderdaad acteert onze burgemeester doordacht rond de gelden die we van het Rijk vragen, vanuit de gedachte dat het noodzakelijk is. Het is toch niet onlogisch om wanneer een deel van de 2e Kamer van mening is dat het in Gouda het een puinhoop is, dat er maar tanks naar toe moeten en wellicht F-16 vliegtuigen moeten worden ingezet, dat je dan als burgemeester doorpakt. Je moet het ijzer smeden als het heet is.

Opvallend vind ik het alleen dat na talloze publicaties en interviews er zo’n hardnekkig en onjuist beeld over Gouda en de inzet van de burgemeester blijft bestaan en zelfs een respectabele columnist als Bart Jan Spruyt geen juiste weergave weet neer te zetten. Het lijkt erop dat een genuanceerde weergave niet lekker scoort en daarom de beeldvorming rond Gouda bewust wordt opgeblazen.


Dat Gouda bij het Rijk aanklopt heeft alles te maken met de wens om meer bevoegdheden en specifieke inzet, waarvoor middelen en wettelijke mogelijkheden nu ontbreken. Gouda opteert daarbij nadrukkelijk voor het idee om een soort “proeftuin” te willen zijn.


Het gaat niet om 10 miljoen euro voor 20 probleemjongeren, dat is een karikatuur! De gelden worden ingezet voor gezinsmanagers, streetcoaches, wegwerken taalachterstand, jongerenwerkers enz. De mensen die worden ingezet bereiken daarbij een veel grotere groep dan die zgn. 20 probleemjongeren, nog afgezien van het uitstralingseffect. Uiteindelijk is het de bedoeling om in vier jaar in de eerste plaats Gouda-Oost, maar ook de andere wijken, nog veiliger te maken. Ik gebruik nadrukkelijk de term “nog veiliger”, want de situatie is de afgelopen jaren echt enorm verbeterd, dat bewijzen de uitkomsten uit de Veiligheidsmonitor. Er wordt echter blijkbaar een bepaalde beeldvorming gekoesterd.


De situatie in Gouda moet absoluut beter, met name ook de communicatie rond het onderwerp veiligheid, maar de beeldvorming dat Gouda wegkijkt van de problemen en de situatie uit de hand heeft laten lopen is pertinent onjuist.

Die suggestie voor die – niet bestaande – prijs moet de burgemeester maar als een “steun in de rug” beschouwen en laten we met elkaar de komende maanden ons ook (vooral communicatief) richten op de positieve kant van Gouda. We hebben zo ontzettend veel moois te bieden: kaas, kaarsen, stroopwafels, historische binnenstad, mooie terrassen, prima eetgelegenheden enz.


Het wordt tijd voor tegenoffensief! Ik verwacht veel meer van een positieve grondhouding als het om het oplossen van de problemen gaat, dan iedere keer het stereotype beeld te herhalen.


Laat daarbij het rijk snel met de benodigde gelden over de brug komen, dan kunnen we de komende jaren goed doorpakken. Met het goed benutten van deze gelden en een positieve grondhouding van de inwoners moeten we toch heel ver kunnen komen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4277886/__Buschauffeur_Gouda_opgepakt__.html?p=21,1

2 opmerkingen:

Marianka Peters zei

Beste Theo,
Let je er wel op dat niet zomaar ongepast foto's van het web kan 'plukken' en kostenloos publiceren op je weblog. Foto's zijn auteursrechtelijk beschermd, zoals deze van burgemeester Cornelis. De copyrights berusten bij mij. Vanwege de positieve stuk zie ik het dit keer door de vingers. (haha)
Groet, Marianka

Theo Krins zei

Oops, ik heb gelijk je naam erbij gezet. Top foto van een topfotograaf! Zal gelijk je website hier vermelden voor het maken van een rapportage: http://www.mariankapeters.nl/

Ik heb diverse fotografen gevraagd om aan te geven of er op de site www.gouda.nl foto's staan die op basis van copyright alleen na vooraf gekregen toestemming mogen worden gebruikt. Ik heb daar nogal onduidelijke en soms zelfs geen reactie op gehad. Dus dan maar volgens het piepsysteem....