Betrokken

Betrokken

donderdag 25 september 2008

Debat in de Tweede KamerWat een lange debat vanavond in de Tweede Kamer en toch wel ontroerend hoe parlementariers over Gouda praten alsof ze de stad al jaren kennen....
Helaas, Gouda leek soms meer de aanleiding voor stevige taal over Marokkanen of aanleiding om landelijke onderwerpen aan de orde te stellen, dan dat het debat inhoudelijk gericht was op Gouda om de situatie daar te verbeteren.
Agnes Kans (SP) hamerde bijvoorbeeld de hele avond op problemen bij de politie in Nederland rond o.a. de bezetting bij korpsen en de wijkagent, wat blijkbaar belangrijker punten waren, dan op basis van feitelijke gegevens inhoudelijk over Gouda te debatteren.
Allerlei terminologie├źn en voorstellen gingen de Kamer door: Gouda maatregelen, signaleringssystemen, mogelijkheid om incapele burgemeesters te kunnen ontslaan, analyse-moe, behoefte aan concrete maatregelen, leger inzetten om orde te herstellen, vliegende brigade en veiligheidshuizen.

Aan het slot van het debat kwam toch met enige regelmaat de prangende vraag aan de orde: "Wat heeft Oosterwei concreet aan het debat gehad?"
Nu, volgens mij niet veel en eigenlijk is dat ook logisch. Gemeente en politie in Gouda kunnen zelf de problemen prima aan en daar ligt ook de eerste verantwoordelijkheid. Ze maken behoorlijke vorderingen in de aanpak. De Kamer suggereert ten onrechte dat er weinig of niets gebeurt. Wellicht dat vanuit Den-Haag extra ondersteuning wel nuttig is, maar dan als aanvulling.

Minister Hirsch Ballin zei het heel puntig: "Het wiel draait, ze hoeft niet te worden uitgevonden! Er zijn duidelijke verbeteringen te signaleren in Gouda Oost. Er is nog genoeg te doen, maar doe niet alsof er opeens iets nieuws gesignaleerd wordt."

Laat het nu eens gaan ophouden met al dat gedebatteer en geschrijf, geef de wijk Oosterwei tijd om tot rust te komen en geef de gemeente en de politie de ruimte om haar beleid verder te ontwikkelen en in de praktijk te brengen.

Geen opmerkingen: