Vandaag is het weer de 3e dinsdag in september en dus Prinsjesdag. Ofschoon de plannen van het kabinet al lang waren uitgelekt, blijft het ieder jaar weer een mooi spektakel en ben ik er weer trots op dat we niet in een republiek, maar in een monarchie leven.
Naar aanleiding van de maatschappelijke onrust rond veiligheid in de steden was ik benieuwd of daar ook iets over zou worden opgemerkt in de troonrede.
Ik werd daarin niet teleurgesteld: "...Agressief of intimiderend gedrag op straat is onacceptabel. Diegenen die ernstige overlast geven, zullen effectief worden aangepakt met een gebiedsverbod. Tegen mensen die agenten, ambulancepersoneel en andere dienaren van de publieke zaak bedreigen, wordt stevig opgetreden.....Duidelijkheid over wat wel en wat niet toelaatbaar is, versterkt vertrouwen tussen burgers onderling en vertrouwen in de overheid. Toezichthouders in buurten en wijken en op straten en pleinen vergroten het gevoel van veiligheid. In 2009 komen er 125 wijkagenten bij. Gemeenten krijgen de mogelijkheid bepaalde overtredingen direct te beboeten. Burgers kunnen ook zelf bijdragen aan een veilige leefomgeving."
Er staan veel wijze opmerkingen in deze zinnen, ook als ik denk aan de situatie in Gouda.
Gouda investeert al jaren veel tijd, geld en energie in het verbeteren van de veiligheid en we zien ook dat de veiligheidsbeleving toeneemt. Tegelijkertijd zien we ook dat een kleine groep, vooral Marokkaanse jongeren, veel overlast veroorzaken. In Oosterwei bijvoorbeeld wordt daar regelmatig behoorlijk over geklaagd en deze ervaringen versterken bij velen het beeld dat het in Gouda niet veilig is, wat bepaald niet klopt.
Toch zou het goed zijn om de jongeren die blijven volharden in het veroorzaken van overlast of de mensen die de publieke zaak dienen hinderen in het uitoefenen van hun functie, harder aan te pakken en wellicht voor een bepaalde periode een straatverbod te geven, bijvoorbeeld in de avonduren. Een totaal gebiedsverbod lijkt me niet zo handig, omdat de jongeren dikwijls wonen in de omgeving waar ze de overlast veroorzaken.
Daarnaast is het goed om zo snel mogelijk extra mobiele camera's (opnieuw) te plaatsen op plekken waar veel overlast is en intensiever (ook in burger) te surveilleren in de probleemgebieden. Daarbij kan de wijkagent een belangrijke rol vervullen, omdat hij in staat is om een vertrouwensrelatie met de jongeren op te bouwen.
Maar laten we niet alleen naar de politie en de politiek kijken; we hebben allemaal ook onze eigen verantwoordelijkheid voor wat betreft leefbaarheid en veiligheid in de stad en laten we daar elkaar ook op aanspreken, niet - zoals nu vaak gebeurt - door elkaar uit te schelden, maar door met elkaar in gesprek te gaan en ook wat meer begrip voor elkaar op te brengen. We hebben nu soms wel een heel kort lontje.
De laatste dagen is veel over Gouda gezegd en geschreven en lang niet alles was positief en al helemaal niet genuanceerd. Dit doet geen recht aan hoe de feitelijke situatie in Gouda is. Laten we er met elkaar de schouders onder zetten om Gouda weer op een positieve wijze op de kaart te zetten. Ik zal in ieder geval mijn steentje daaraan bijdragen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten