Betrokken

Betrokken

dinsdag 2 juli 2013

Wereldrecords in Gouda

Afgelopen week werden er in Gouda maar liefst 2 records gevestigd voor Guiness Book of Records: langste stripverhaal en grootste stroopwafel.

Langste stripverhaal
De St.-Janskerk heeft maandag 24 juni een een poging gedaan om het record van "The longest cartoon strip in the world" te verbreken. Het record lag in handen van een groep Franse studenten met een strip van 1,7 kilometer.
De St.-Janskerk bezit tekeningen (cartons) van de glas in lood ramen die een soort striptekeningen zijn.
Nadat via een steekproef de tekeningen door een notaris waren gemeten bleek dat de totale lengte uitkomt op 2,1 kilometer en daarmee is een nieuw record gevestigd!

Grootste stroopwafel

Op zaterdag 29 juni was vervolgens, na 1,5 jaar voorbereidingen, een poging om de grootste stroopwafel te maken. Het was een boeiend spektakel, waar gedurende de dag vele duizenden belangstellenden naar kwamen kijken.
Eén helft is klaar
Er was voor deze prestatie 60 kilo deeg en 15 kilo stroop nodig. Daarnaast een wafelijzer van maar liefst 3.000 kg en een hijskraan om het bovenste wafelijzer omhoog te kunnen takelen. Rond 15.00 uur kwam na meting door notaris Wagener het verlossende woord dat er inderdaad een wereldrecord was gevestigd: een stroopwafel van 2.47 meter.

Gouda is Goud

Voor Gouda zijn beide records een uitstekende (stads)promotie en opnieuw tonen we aan dat we een bruisende stad zijn waar heel veel leuke dingen gebeuren en waar het als bewoner en toerist goed toeven is.

We hebben als stad een moeilijk periode gehad maar het is geweldig om te zien dat we de laatste jaren zo vaak positief in het nieuws zijn en veel enthousiaste reacties krijgen over onze stad. Dit moeten we vasthouden en uitbouwen!

Delfts blauw
IJzer van 3.000 kilo
De tweede wafel wordt gemaakt
De tweede wafel wordt op het ijzer geschoven

15 kilo stroop


De eerste wafel wordt voorzichtig op de andere wafel geschoven


De notaris met meetstok en burgemeester Schoenmaker

Gelukt!

Trotste burgemeester

Eerste hapje

4 opmerkingen:

J. te G zei

In het Noorden wordt wel gezegd"'Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat"".
Mooie prestaties.Landelijke pers in positieve opvallende zin.
Nu het gewone beleid nog van de stad.Op naar verdere verduurzaming,fairtrade in alle botten van overheidsgebouwen en daaraan verbonden partijen,scheepvaart en gebruikmaken van vervoer over water,aanleg haven-en overslagterreinen, energie arme woningen en renovaties, bouwen waar het kan in de stad en niet daarbuiten.Maximale duurzame inzet op hergebruik gebouwen.Een stationsbuurt waar je trots op blijven kan in plaats van ergernissen over volume, foute plannen en investeerders, te hoge ambities en geen geld.Tering naar de Nering.Broekriem ook op grenzenloze ambities.Beter een grote stroopwafel voor de inwoners goed gebakken en smakelijk, dan tien vliegende wafels over de stad.
J te G.

Anoniem zei

Beste Theo,

Gouda timmert weer aardig aan de weg en deze wafel,mits goed vacuum verpakt of direct warm opgegeten, brengt culinair zijn waarde wel op.
Wachten op de door dit leuke initiatief gelokte toeristen, gaat de Goudse middenstand hier ook wat aan verdienen, broodnodig om het zo maar te zeggen.

Ik heb wel vragen bij het strand wat achter het stadhuis gecreerd is, daar waren in ieder geval afgelopen zaterdag op de warenmarkt de marktkooplui niet echt blij mee. (is vast niet kosten dekkend, en dat in een tijd van crisis) heeft dit jouw accoord gekregen bij de aanvraag?????

Groeten,
Klaas

P.P. te G. zei

Dank voor je prachtige aankondiging van het wereldrecord “Cartoons”.

De afstanden die je noemde zijn echter niet helemaal correct. Het wereldrecord van de studenten uit Lyon staat op één kilometer en nog wat en het Goudse record op 1,7 km.

Op de film tijdens de recordpoging was de notaris wat onduidelijk en hij verwarde de die dag gemeten afstand van ruim 20 meter met de totale lengte.

Theo Krins zei

Beste P.P. en Klaas,

Dank voor je reactie en correctie!

De raad geeft geen toestemming voor uitvoerende zaken. Dat ligt in handen van het college.