Betrokken

Betrokken

zaterdag 6 april 2013

Zwarte dag voor Gouda


Vrijdag 5 april 2013 is voor Gouda weer eens een zwarte dag. Bij Eén Vandaag kwam Gouda op een heel negatieve manier in beeld en bij mij kwamen gelijk weer de herinneringen uit 2008 boven.
Dat is misschien gelijk ook juist het opvallende aan die rapportage.  Het leek wel of ik bij Beeld en Geluid in Hilversum een film uit het archief aan het bekijken was, waarbij de redactie de film wat geactualiseerd heeft.


Oud-raadslid Mohammed Mohandis (PvdA) mocht ook een duit in het zakje doen en vergat even dat het inmiddels 2013 is en dat er op het gebied van veiligheid wel degelijk stappen zijn gezet en enkele voorstellen die hij doet zijn al lang opgepakt. Ik denk daarbij aan het in kaart brengen van overlast gevende jongeren en het voorkomen van schooluitval.

Wel goed dat hij de oproep van de politie ondersteunt dat mensen de daders moeten aangeven als ze weten wie het zijn. Dit gebeurt vanuit de Nederlands Marokkaanse gemeenschap tot op heden echter onvoldoende.
Dat is niet te verteren en dat leidt terecht tot frustratie bij de politie(leiding)!Het nieuws in de uitzending van Eén Vandaag is overigens allemaal al eerder in lokale media aan de orde geweest, maar dat laat onverlet dat we met die vele inbraken en overlast wel een serieus probleem hebben in Gouda.In de uitzending kwamen diverse bewoners aan het woord. Het levert een nogal eenzijdig beeld op, maar het geeft wel aan dat in Gouda het onderwerp veiligheid de gemoederen flink bezig houdt.
We moeten daarbij wel alert zijn en naar het geheel blijven kijken, want op het gebied van veiligheid zijn de laatste jaren wel degelijk verbeteringen bereikt.

Met name het aantal inbraken (auto's en woningen) is echter zorgwekkend. Een extra probleem is ook dat de daders steeds jonger zijn. 
Wat dat betreft moet het aanpakken van deze daders gepaard gaan met het actief betrekken van de ouders bij gewenste verbetering van het gedrag. De ouders zijn primair verantwoordelijk en we kunnen niet alle verantwoordelijkheid bij de gemeente en de politie leggen.

Buurtvaders

Toevallig heb ik deze week met buurtvaders uit Korte Akkeren over de veiligheidssituatie in Gouda gesproken. Zij maken zich ook zorgen over de veiligheidssituatie in hun wijk.  Ze geven onder meer aan dat er sinds enige tijd andere jongeren in de wijk zijn komen wonen (uit Gouda Oost) die ze niet kennen en waar ze ook geen grip op hebben. Of deze groep ook de overlast in deze wijk veroorzaakt zal nader onderzocht moeten worden, maar dat zou de politie moeten weten.
Zwijgen

In de uitzending van Eén Vandaag was ruimte om vanuit de politie en burgemeester een toelichting te geven, maar zij hebben ervoor gekozen om niet via de landelijke media te reageren en alle focus te richten op de notitie over het veiligheidsbeleid die binnenkort naar de gemeenteraad gaat en het vooral als een lokaal probleem te zien.
Deze opstelling lijkt niet goed uit te pakken in de media en menigeen heeft de wenkbrauwen gefronst bij deze opstelling. Ook de Marokkaanse gemeenschap heeft overigens niet gereageerd.
Een nadere toelichting voor deze keuze zullen we nog wel krijgen. Het is altijd lastig om hierin de juiste keuze te maken.
Persoonlijk ben ik altijd geneigd de media open tegemoet te treden, zodat je ook meer regie op de boodschap hebt. Diverse bewoners hebben mij nu inmiddels benaderd en vinden het erg jammer dat er vanuit de gemeente en politie is gezwegen.

Notitie

Maar goed, ook door wel te reageren was de boodschap over de situatie in Gouda waarschijnlijk niet veel milder geweest.
De lat t.a.v. die notitie ligt nu wel hoog en het is te hopen dat er werkelijk iets baanbrekends instaat, want er zal echt iets moeten gaan gebeuren om het aantal inbraken drastisch terug te brengen.

Gouda staat door alle media aandacht, maar ook door de feitelijke situatie, op dit moment helaas weer (even?) negatief op de kaart en we zullen er allemaal hard aan moeten trekken om deze situatie op korte termijn te verbeteren. We hebben met elkaar in Gouda een stevige klus te klaren!


4 opmerkingen:

Arjen zei

Ha Theo,

Het glas is half vol, be positive. ;-)

Ik heb me deze week aangemeld voor Burgernet.

Dat er maar vele Gouwenaren mogen volgen.

Theo Krins zei

Heel goed Arjen, zo bouwen we aan een veilig Gouda!
Dat er nog velen mogen volgen!

JanPieter zei

Tja, wat een kop Theo,
Was het nu een zwarte dag ivm de feiten of vanwege de PR slag om Gouda.
Dat maak je niet duidelijk.Dat de gemeenschap hierop moet reageren is een feit.Dat er sprake is van export van criminaliteit naar Korte Akkeren ook.Dat de gemeente niet adequaat genoeg reageeerde op de PR slag ook.Echter, kan er ook in het denken en handelen van instituties , veiligheidshuis en op straat iets mis zitten. Iets dat mensen ontgaat. Ondanks de camera,s? De plegers zijn allen kinderen van ouders, hebben meer familie dan hun ouders. Praten tot je een ons weegt, maar dan vanuit mededogen ipv louter repressie en afzijdigheid lijkt me meer kansen bieden voor druk uit eigen kring op de kinderen en steeds jongere criminele jongeren.Streetcornerwerk vanuit de instellingen en dat voor lange jaren biedt kansen voor terugdringen, signaleren,oppakken en voor hulp en resocialisatie.
JanPieter

Anoniem zei

1. Van import van criminaliteit naar KA is volgens woonpartners geen sprake.
2. De buurtvaders doen je dat geloven, omdat zij onmachtig zijn de kern van de criminaliteit aan te pakken (begrijpelijk overigens)maar hebben nooit grip gehad op de criminaliteit.
3. Praten met de kern van de criminelen heeft geen enkel effect gehad en zal het ook niet hebben na 15 jaar
4. Het is een politieke partij die de klachtenlijst naar buiten heeft gebracht en niet de Klankbordgroep.
5. De aandacht voor de publicitaire effecten leidt af van het werkelijk probleem.
Ben van Bommel
(Ervaringsdeskundige en KA watcher)