Betrokken

Betrokken

zaterdag 20 april 2013

Trots van Gouda
Op 20 april is het Groenhovenbad in Gouda officieel geopend. Na pittige debatten en lang wikken en wegen is enige jaren geleden door de gemeenteraad besloten om de drie bestaande zwembaden te gaan sluiten en te kiezen voor één nieuw zwembad.
Het nieuwe complex is bevat meer zwemwater dan het naastgelegen zwembad De Tobbe, Het Spaardersbad en De Trefkuil. In totaal is er 1385 m2 zwemwater met ruimte voor recreatief zwemmen, zweminstructie, doelgroepzwemmen en (top)sport. Er zijn o.a. 2 grote (wedstrijd)baden, een doelgroepenbad met beweegbare bodem, 2 peuterbaden, een buitenbad en een ligweide. In het zwembad bevindt zich ook de horeca en de kantoren van Sport.Gouda.
Bij de opening konden we rondkijken in en rond het zwembad en het is een prachtig zwembad geworden. Voor velen, zeker de zwemliefhebbers, zal het dé trots van Gouda zijn. Het enige minpunt(je) is het buitenbad, dat betrekkelijk klein is en het is jammer dat de ligweide geen zicht heeft op het buitenbad.

Rol ChristenUnie
Nu het zwembad is opgeleverd is het ook leuk om nog even terug te blikken op wat er aan vooraf is gegaan.  Voordat er een besluit voor een nieuw zwembad is genomen heeft onze fractie een enquete uitgezet via de website van de ChristenUnie om te peilen hoe de inwoners van Gouda dachten over het al dan niet sluiten van de bestaande zwembaden en daarvoor in de plaats bouwen van één nieuw zwembad. We hadden toen een primeur: de resultaten mochten worden getoond tijdens een raadsbijeenkomst. Het leverde nogal wat tumult op, aangezien enkele fracties het geen representatief onderzoek vonden en voortaan mochten er geen presentaties meer op dergelijke wijze worden verzorgd. Het maakte ons niet zoveel meer uit,  we hadden ons doel bereikt en het was een leuke noviteit :-)


Rond de aanbesteding hebben we ons nogmaals nadrukkelijk met de besluitvorming bemoeid. Door de financiële crisis was het plan aangepast waardoor er o.a. minder zwemwater zou komen. Belanghebbenden waren hier terecht niet blij mee en uiteindelijk heeft de ChristenUnie toen voorgesteld om ook het oorspronkelijke plan in de aanbesteding te doen, omdat er door de crisis een goede kans zou zijn dat we voor een gunstige prijs toch het grotere zwembad zouden kunnen realiseren. Een raadsmeerderheid vond dit een goed plan en uiteindelijk is het bij de aanbesteding ook daadwerkelijk gelukt.
Compliment
 
Gouda mag zich gelukkig prijzen dat in deze financiële zware tijden het gelukt is om een dergelijk project succesvol te realiseren en een compliment voor wethouder Marco Kastelein is hierbij op zijn plaats.

Sluiting
 
Rond de zomer zullen de oude zwembaden worden gesloten en dat zal voor heel wat bewoners best jammer zijn, zeker voor degenen die nu dicht bij één van die zwembaden wonen. Hopelijk zal het nieuwe gebouw met alle faciliteiten dit gemis snel compenseren.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Vandaag naar de opendag van het Groenhovebad geweest. Een geweldige aanwinst voor onze stad. Perfect!


Cees Kooij

Anoniem zei

Als Gouwenaar zou ik blij moeten zijn met deze schaalvergroting in de stad. Schaalvergroting? Ja, want de twee kleine buurtzwembaden worden opgeheven ten faveure van een grote zwwemvereniging en de veronderstelling dat alle Gouwenaars dit geweldig vinden. Dat laatste is niet zo. Jam mer dat bij de planvorming niet automatisch een bestemming wordt gezocht voor de te verlaten gebouwen.
Ben van Bommel

Anoniem zei

We zijn bij de opendag geweest en vinden de binnenbaden echt super.
We wilden nog een zomerabonnement nemen, (deden we in het verleden elk jaar)maar toen we het kleine buitenbad zagen was de keuze snel gemaakt. Dit jaar geen zomerabonnement voor ons. Helaas is het buitenbad naar mijn idee veel te klein voor een stad als Gouda.

Anoniem zei

Wat ik erg jammer vind: Dat aparte hoofdstukje: "De rol van de Christen Unie". Altijd en eeuwig dat OP JE EIGEN borst kloppen van deze blogger, stuit mij steeds meer TEGEN de borst.

Een volbloed propaganda-blogger deze 'imago-Theo'. Hij zet nog nét geen voet tussen onze deuren om zijn CU-partijprincipes door de strot te duwen.

En dat vreselijk lelijke zwembad had nooit gebouwd moeten worden. Kleinschaligheid in de wijk moet altijd de vorkeur krijgen, zeker voor de ouderen in de wijk. Zie hier de rol van de CU, knap hoor !

Een nuchtere Gouwenaar