Betrokken

Betrokken

woensdag 4 januari 2012

Onrust in Oosterwei


Bushokje Rijkestraat


Na lange tijd niet veel gehoord en gelezen te hebben over Oosterwei, al was er nog wel degelijk sprake van overlast en criminaliteit, ging het met de jaarwisseling weer behoorlijk (publicitair) mis.
Er zijn op diverse plaatsen ruiten ingegooid, o.a. bij de Vredeskerk, er is een bushokje vernield, auto’s moesten het ontgelden enz.

Ofschoon de onrust en de verstoring van de openbare orde al met al nog meeviel, de ME hoefde geen charges uit te voeren, was het gedrag van een aantal jongeren schandalig en voor degenen die ermee werden geconfronteerd was het enorm vervelend.
Het is daarom goed dat deze jongeren met hun ouders een stevig gesprek hierover krijgen op het Veiligheidshuis.
Daarnaast wordt onderzocht of het mogelijk is om deze jongeren voor volgend jaar een gebiedsverbod op te leggen en/of een meldplicht voor oud & nieuw 2012/2013.
Wat mij betreft mag daar ook een passende straf op korte termijn aan worden toegevoegd, waarbij in ieder geval de kosten van de schade op de ouders van de jonge daders worden verhaald.Vredeskerk


De centrale vraag is natuurlijk of deze uitspatting voorkomen had kunnen worden.

Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we goed kijken naar wat er de afgelopen tijd is gebeurd.
Er is veel gedaan om ongewenst gedrag te voorkomen, maar ook om gewenst gedrag te stimuleren.
Rond de jaarwisseling waren daarom aan de ene kant welzijnswerkers op straat, had R&M de deuren open en waren ook de Stadsmarinier, politie en ME paraat. Aan de andere kant was aan het begin van de avond op oudejaarsdag in een gymzaal aan de grens van Oosterwei een goedbezocht voetbaltoernooi georganiseerd om de jongeren een uitlaatklep te bieden.

Het lag in de bedoeling om opnieuw in Gouda Oost meerdere wijkactiviteiten op te zetten rond de jaarwisseling, maar daarvoor heb je wel initiatieven uit de wijk zelf nodig. Daar ontbrak het dit jaar aan. Alleen R&M heeft een verzoek ingediend, maar die wilde € 5.000,- daarvoor hebben, zonder onderbouwing. Ook hebben ze geen initiatief genomen om gebruik te maken van reguliere budgetten. En met alleen geld geven heeft Gouda zo haar ervaringen opgedaan…..Verzetslaan

Lange tijd zag het er die avond ook naar uit dat het rustig zou blijven in de wijk, maar op gegeven moment sloeg toch de vlam in de plan, wellicht mede veroorzaakt door het feit dat R&M per 1 april dicht gaat (en niet al per 31 december jl zoals in het AD stond), wat niet bij iedereen goed valt in de wijk. De exacte oorzaak zullen we later vernemen, als de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling uitgebreid zijn geëvalueerd. Die evaluatie dient dan in de raad te worden besproken.

Er is een opmerking gemaakt dat de raddraaiers zich hadden ingehouden als er meer toezicht op dat moment op straat zou zijn geweest, al was het maar van burgers uit de buurt.

Hier kan ik me iets bij voorstellen, aangezien Den Haag bewust bewoners heeft ingezet om de oren en ogen in de wijk te zijn en dat heeft goed uitgepakt.

De onrust was misschien niet (helemaal) te voorkomen geweest, maar het zal wel goed zijn als voortaan er meer burgers uit de wijk actief op straat worden ingezet en er ook nadrukkelijker vanuit de betrokken partners in de wijk wordt ingezet op het aanbieden van activiteiten tijdens de jaarwisseling. Daarbij heeft de overheid een belangrijke rol, aangezien zij eindverantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid in de stad.

Daarnaast blijven natuurlijk ook de ouders zelf verantwoordelijk voor het gedrag van hun kinderen en kunnen zij niet alles van anderen verwachten als hun kinderen op straat zijn.

In breder perspectief is er met betrekking tot het aanbieden van activiteiten in Gouda Oost wel reden tot zorg, nu wijkcentrum ’t Wiel tijdelijk door de moskee wordt gebruikt als gebedsruimte en ontmoetingsplaats, sporthal De Springers en de Anne Frankschool worden gesloopt en R&M haar activiteiten stopt.
Als compensatie zijn er mogelijkheden in het nieuwe Nelson Mandelacentrum. Diverse betrokken partijen lopen niet over van enthousiasme om daarheen te verhuizen met hun activiteiten, maar dat zal een kwestie van wennen zijn.

Maar goed, het aanbieden van activiteiten en ruimtes aan jongeren zal helaas niet alle problemen oplossen. Er is nog steeds een groep jongeren die overal lak aan heeft en de boel steeds weer verzieken.
Wat dat betreft complimenten aan de politie die op oudejaarsnacht adequaat heeft ingegrepen en de daders in de kraag hebben gevat.Eendrachtsweg


Tenslotte, de gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan zijn niet te accepteren en we moeten hier lessen uit leren voor de toekomst. Alleen dan maken we weer een stap(je) voorwaarts in het veiliger maken van onze mooie stad.
Foto's: Henriette Heuvelman-Beelaerts

8 opmerkingen:

Lafdil Chihib zei

prima blog Helemaal voorkomen is bijna onmogelijk. Ik ben t met jou eens, dat ook de ouders de verantwoordelijkheid moeten nemen. (via Twitter)

Ben van Bommel zei

1. Meldplicht, uitstekend idee, maar dan om het uur, andes werkt het niet.

2. Idere keer als iemand schijft of zegt dat geleerd moet worden geleerd, bgreng ik het korte termijn geheugen van overheid, politici en organisaties ter sprake.
Ben van Bommel

Anoniem zei

Beste theo,

KORTE REAKTIE VAN MIJN KANT, ouders verantwoordelijk?? is hier wat van te merken, zijn ze het daar zelf ook mee eens?

Ik heb nog ruim EUR 700,00 tegoed van een van deze door jouw genoemde raddraaiers, criminelen vind ik, ouders verantwoordelijk?? vraag het de rechtsbijstandsverzekering hoe het werkelijk in elkaar steekt.

Draai mensen geen rad(draaiers voor de ogen zorg politiek dat dit wettelijk beter wordt geregeld.

En dan de zogenaamde kale kip theorie, niets van te merken als het tuig cobra6 afsteekt.
Slaap lekker allen,
klaas

groet

Anoniem zei

Ach mensen wat weer een dommigheid. Weer een politicus die alleen maar wensdenkt en geen echte oplossingen heeft. Wat heeft de kiezer aan deze man?

Anoniem zei

Heel goed Theo!

Het beste van alles is nog de ouders te pakken, ze oplaten draaien voor de schaden die hun kinderen hebben veroorzaakt.
Gewoon korten op de uitkeringen en tot de laatste cent laten betalen.

Dat De Anne Frankschool wordt gesloten en R&M dan niets kan bieden is geen ramp, wij hebben onze kinderen ook altijd moeten begeleiden en bezig houden, waarom Marokkanen niet.
En als de jongelui eens ernst gaan maken met hun studies, hebben ze het daar al druk zat mee.

Dat ze niet enthousiast zijn voor het wijkcentrum, met de verkeerde naam, kan ik deels begrijpen want je zit daar in een aquarium en dat moeten Marokkaanse jongelui namelijk niet.

Maar ik begrijp dat de gemeente best problemen heeft, want met kwaadwilligen is het moeilijk hazen te vangen.

Anoniem zei

vivenuBeste theo,

Geef je nog reaktie op alle jouw blogs reagerende burgers? of denk je waarom???

Dan haak ik af.

Theo Krins zei

Dank voor de diverse reacties en hierbij wat inbreng van mijn kant:

Ben, iets leren van een situatie wil niet altijd zeggen dat je te maken hebt met een korte termijn geheugen. Je ziet in het land dat we bepaalde zaken moeten proberen en dan werkt iets wel of niet en daarnaast wordt ook wettelijk gezien steeds meer mogelijk en dat moet je dan gaan gebruiken

Klaas, ja ouders zijn primair verantwoordelijk voor de daden van hun kinderen en moeten ook financieel opdraaien voor de schade. Dat ze het wellicht niet kunnen of willen betalen doet aan dat uitgangspunt niets af.

Anoniem, ik doe zeker niet aan wensdenken, maar doe vanuit mijn rol er van alles aan om het beleid te beïnvloeden en zinvolle suggesties te doen. Tot nu niet zonder resultaat.

Anoniem, jongeren moeten inderdaad naar school, maar het is daarbij ook goed dat ze ergens kunnen ontspannen.
Nieuwe locaties met andere regels leveren vaker wat problemen op, maar dat is meestal een kwestie van tijd.
Of je in het Nelson Mandela centrum in een aquarium zit weet ik niet, maar het is een mooie locatie en ik denk dat de bewoners in deze wijk er heel blij mee moeten zijn.

Anoniem zei

Beste theo,

Leuk jouw "politiek" antwoord, ouders veranwoordelijk?? Sorry theo doe je huiswerk, alleen de flitspaal en de zo hoogstaande overheid door "God" gegeven (belasting) neemt wat zij nodig denkt te hebben,

Trouwens mooi gebaar heb ik ge- lezen, de Vredeskerk in gouda oost krijgt een bloemtje voor de aangerichtte schade afgelopen oud en nieuw, schandalig dat de pers het hier bij laat.

Theo, weet jij wat een cobra6 kost? Vast wel eens een bloementje aan jouw gelievde echtgenoot gegeven. Wat is het financieel verschil tussen deze drie??

Gouwrokko moet een goede burgemeester krijgen, Wim (C oorspronkelijk wonend te Groningen)neemt het goede voorbeeld, maakt de weg vrij om van een Gouwrokko weer een hopelijk leefbaar Gouda te maken,
Cu is daar denk ik ook aan toe,

Gr
klaas

Het verschil is? ik ben benieuwd