Het onderwerp (groen)onderhoud in het openbaar gebied blijft de gemoederen flink bezighouden en de Goudse Post heeft het zelfs op de voorpagina over "met vuur spelen" en merkt op dat ik "kennelijk mijn controlerende taak de afgelopen jaren niet heb uitgevoerd". Sommigen beweren zelfs dat ik me niet in zou zetten voor de belangen van de bewoners in de stad.
Marianka Peters (Goudse Post) vindt dat ik me opwerp als ombudsman en in mijn nopjes zou zijn over mijn successen.
Het zal wel te maken hebben met het gegeven dat ik raadslid ben en de door mij gekozen toonzetting, maar ik herken me totaal niet in deze kritiek. De ChristenUnie heeft zich altijd ingespannen voor een schoon en goed onderhouden stad. Ik heb me enige jaren geleden o.a. ervoor ingezet dat het Willem Vroesenplantsoen beter onderhouden wordt, mijn collega Gerard Schotanus heeft zich o.a. ingezet voor beter onderhoud rond de St.-Janskerk, het Omlooppad en Park Atlantis. We doen ons werk vaak in stilte, maar we hebben zeker niet zitten slapen.
Daarnaast ben ik helemaal niet trots op zgn. successen, maar ik baal juist dat zoveel bewoners vele malen moeten melden en dan nog geen resultaat zien en dat stel ik aan de kaak. Mijn gemelde `succes´over het eiland was cynisch bedoeld, want het had natuurlijk al lang geregeld moeten zijn en het direct reageren na het stuk in het AD vond ik bepaald geen sterke actie van Cyclus!
Wellicht denkt u, maar waarom treed je juist nu naar buiten?
Het antwoord is eenvoudig: de laatste tijd is het onderhoud behoorlijk verslechterd en ik kreeg sinds mei van diverse kanten meldingen. Dat was voor mij aanleiding om stevig aan de bel te trekken.
Inmiddels weer een ander verhaal, ditmaal over het Ronssepad:
Bewoners aan de Ronsseweg zijn in 2009 geconfrontreerd geweest met werkzaamheden in het gazon, vanwege het verleggen van kabels en gasleidingen en het plaatsen van afsluiters.
Gevolg van deze werkzaamheden: veel troep en onkruid tot een hoogte van soms wel 1.30 meter.
Diverse bewoners zijn toen in het geweer gekomen, er zijn allerlei meldingen gedaan en afgelopen mei is er toen uiteindelijk wat actie ondernomen.
Er is o.a. wat gras gezaaid en wat gemaaid, maar het resultaat is niet fraai, veel kale plekken en vooral onkruid (zie de foto). Men noemt dit een "ecologisch gazon"....
Als het meezit wordt in het najaar weer gemaaid, maar dan zullen ze met het gras maaien snel klaar zijn...
Een paar jaar geleden werd er volgens de bewoners nog iedere veertien dagen gemaaid. Dat is misschien wel erg veel, maar nu moeten de bewoners het doen met zicht op onkruid dat meer dan een meter hoog staat en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Foto´s ontvangen van bewoner aan de Ronsseweg, waarvoor mijn dank!
2 opmerkingen:
Theo, goed dat je nu actiever in de pen kruipt....vooral volhouden ook!
Maar de klachten die jij noemt zijn echt niet van het laatste half jaar. Ruim 10 jaar geleden startte wijkteam Binnenstad met wijkschouwen (ver voor de huidige systematiek met A, B of C kwaliteit; gewoon rondlopen en kijken wat niet 'klopt'). En gedurende al deze jaren is de constatering: klagen helpt...voor het oplossen van concrete knelpunten. Maar structureel onderhoud volgt niet. Als de verantwoordelijke uitvoerders zelf goed rondkijken, is er genoeg werk te vinden: kapotte lantaarnpalen of scheefstaande paaltjes die weken "onopgemerkt" blijven.
T.a.v. het groen/onkruid: volgens Van Dale is de definitie van onkruid "ongewenste plant(en) tussen gekweekte gewassen". Dus alles is afhankelijk van wat je wilt.... "onkruid" kan bijzonder mooie planten bevatten, waarom daar niet van genieten? Of zelf de grasmaaier ter hand nemen en aan de slag gaan? Kaap gewoon een stuk groen, niks mis met wat guerilla gardening (zie http://www.guerrillagardeners.nl/).
Ik wilde een reactie plaatssen, maar las eerst even het stuk van Leon. Nu, daar sluit ik me bij aan en doe er een schepje bovenop. Het komt vaak voor dat wordt opgeschoond net voordat een schouw plaats vindt. Dat is ook structureel, maar het resultaat telt. Ben van Bommel (KA)
Een reactie posten