Betrokken

Betrokken

maandag 9 augustus 2010

Onderhoud Middenwillens moet beter! (onderhoud deel 4)

Riet langs slootrand Achterwillenseweg groeit zo hard dat soms het water nog nauwelijks zichtbaar is.


Het groenonderhoud blijft mensen inspireren om mij te benaderen, zodat mijn rol als ombudsman J steeds beter uit de verf komt....
Vandaag aandacht voor een interessante wijk: Middenwillens.

Deze nieuwe wijk met prachtige woningen heeft heel wat te melden, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk de verkeersveiligheid in het geding is:

Middenswillens en de Achterwillenseweg hebben te maken met een bedenkelijk onderhoudsniveau en dat heeft bewoners ertoe gebracht herhaaldelijk klachten daarover in te dienen, maar concrete actie blijft vaak uit, of het onderhoud gebeurt op een wijze waar je vraagtekens bij moet zetten.

Om te beginnen de sloten langs de Achterwillenseweg. Evenals op veel meer plaatsen in Gouda groeit het riet ongelooflijk hard en je ziet soms nog nauwelijks het water. Al jaren is hier niets meer aan gedaan. Daarnaast is het water ook hier en daar nog eens helemaal groen door het kroos.

Binnen de wijk is een fraaie speellocatie maar wat hier, en ook elders in de wijk, opvalt, is het vele onkruid dat overal op straat tussen de tegels omhoog komt. Dat is toch niet nodig en het maakt dat deze jonge en mooie wijk er wat armoedig uitziet.

Een onderwerp dat iedere keer weer terugkomt in Gouda is het maaien.
Vorig jaar is er in deze wijk gemaaid, maar is veel blijven liggen. Het gemaaide lag gewoon te rotten en er kwam totaal geen nieuw gras meer op. Na klagen nam iemand van Cyclus op een gegeven moment contact op met een bewoner en gaf na wat uitleg aan: "Ik weet nu precies waar het over gaat, ik ga eraan werken'. Bewoner is vervolgens hoopvol gestemd, maar er gebeurt niets....

Onlangs kwam dan weer opnieuw een ploeg maaien en met "grof geschut" werden de randen van de Middenwillenseweg onder handen genomen. Diepe sporen geven aan waar de machines hebben gereden, langs de sloot is het riet en andere planten op diverse plaatsen plat gereden en de grond is zo toegetakeld, dat hier echt nooit meer een (mooi) grasveld komt.
Al met al een treurige aanblik en het onderhoud geeft niet aan dat er zorgvuldig met het groen wordt omgegaan.

Dan kom ik op het onderwerp verkeersveiligheid i.c.m. groenonderhoud: de kruising Goudvlinderstraat / Achterwillenseweg
Verkeer dat vanuit de wijk via de Goudvlinderstraat de Achterwillenseweg op wil rijden wordt al door een geel bord gewaarschuwd, dat ze moeten oppassen voor fietsers.
Dat is prima, maar het zou nog beter zijn als de zichtbaarheid wordt verbeterd. Je kunt nauwelijks zien of er fietsers of brommers van rechts komen door het hoge groen en de begroeiing rond de bomen.
Na klachten is er alleen pal naast de Achterwillenseweg wat gemaaid, maar dat is volstrekt onvoldoende.
Omdat er nog geen ongelukken zijn gebeurd lijkt niemand zich druk te maken, maar dat is wel erg simpel gedacht. Even een uurtje maaien en alles ziet er verzorgd en veilig uit!


Mijn verhaal eindigt niet in mineur. Ik ontdekte namelijk dat de tuinen van Willenslande I en II prachtig zijn aangelegd en erg goed zijn onderhouden. Dit is echter wel een particulier initiatief!

Laat dit Cyclus mogen inspireren tot beter groenonderhoud, want het contrast is nu wel erg groot...

3 opmerkingen:

Christian zei

Wat de één mooi vindt, vindt de ander lelijk. Het beoordelen van het onderhouden van openbare ruimte is daardoor subjectief. Los daarvan vind ik dat je voorbeelden niet getuigen van degelijk onderhoud. Echter is dit niet van het laatste jaar. Je bent zelf ook raadslid geweest in de vorige periode waarbij openbare ruimte veelvuldig onderwerp van gesprek is geweest. Daarnaast hebben burgers en wijkteams, met de zgn wijkschouwen, ook invloed gehad. Heeft iedereen dan zitten slapen? Ik denk van niet. Gouda wil graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. En daar gaat het hier denk ik om: als de kosten naar beneden moeten worden gedrukt, dan zal de aannemer ook niet veel aandacht besteden aan de uitvoering en kwaliteit. Dan wordt er vaker met groot materiaal het gras gemaaid, dan dat er een extra kracht wordt ingehuurd die de kantjes met een heggenschaar zal langs lopen. Kortom, een dilemma. Misschien dat de raad zich meer moet gaan bezig houden met hoe je ervoor zorgt dat burgers zich meer gaan bekommeren om de openbare ruimte. Middenwillens is daar een goed voorbeeld van. Het scheelt ook kosten. Want een andere uitvoerder zal de kosten wellicht verhogen wat uiteindelijk zijn effect zal gaan hebben op de gemeentelijke tarieven en dat wil geen enkele burger.

Wilhelm zei

Je voorbeelden laten zien dat er op het eerste gezicht wel eea beter kan. Maar ik begrijp uit je verhaal ook dat dit onderhoud uitbesteed is (aan Cyclus). Een belangrijke vraag is dus of deze aannemer werkt volgens de specificaties. ZOu het niet handig zijn dit soort contract details op te vissen en te publiceren (Wellicht staat er ook iets in over response tijd op klachten!?)....Dan weten de brugers waar ze voor betaald hebben en hoe eea verbeterd kan worden, wellicht met inzet van burgers.

Hans zei

Ter aanvulling.
Op de kruising Goudvlinderstraat en Achterwillenseweg zijn al wel ongelukken gebeurd agv de hoge struiken en onkruid. Daarna is er beperkt gesnoeid, maar nog steeds onvoldoende. De kans op een fataal ongeluk is inderdaad nog steeds groot.