Betrokken

Betrokken

dinsdag 24 augustus 2010

Eind goed al goed voor bewoners langs Aschpotpad? (onderhoud deel 5)
Sinds 2007 voeren bewoners langs het Aschpotpad (wijk Achterwillens) "strijd" voor hun privacy.
Na enkele jaren van intensieve contacten en frustraties van bewoners lijkt er nu daadwerkelijk iets te gaan gebeuren.

weinig privacy - boompje is initiatief van een bewoner


Een terugblik

In april 2007 worden de bewoners uitvoerig geïnformeerd over allerlei werkzaamheden rond de Molenmeesterslag, Dijkgraafslag en Wethouder Venteweg en daarbij wordt concreet aan de bewoners bij het Aschpotpad het volgende toegezegd: "Bij de besluitvorming met betrekking tot het planten van de struiken zal zoveel mogelijk rekening gehouden worden met de wens van een groot aantal bewoners om zo snel mogelijk opnieuw privacy te hebben." Door de aanleg van een fietspad direct langs de achtertuinen van de bewoners van de Molenmeesterslag waren ze namelijk hun privacy kwijt.
De werkzaamheden zouden voor eind juni 2007 zijn afgerond.

Dan vindt er in mei 2007 een bewonersavond plaats en wordt toegezegd aan de bewoners van de Molenmeesterslag, dat "het bestaande beplantingsplan zodanig wordt aangepast dat achter de woningen struiken worden geplant die ten minste zo'n 3 meter hoog worden."
De beplanting zal in het najaar van 2007 worden gerealiseerd.

Vervolgens wordt er uiteindelijk voor een beplanting gekozen die nauwelijks groeit, waardoor de bewoners al jaren nauwelijks enige privacy hebben. Een aantal bewoners krijg na veel klagen wel aangepaste beplanting, maar de meesten niet.
De bewoners laten het er niet bij zitten en hebben talloze malen contact met diverse instanties, maar het lukt hen niet om iets voor elkaar te krijgen.
Begin 2010 wordt expliciet meegedeeld dat Cyclus als enige de bevoegdheid heeft om iets aan de beplanting te kunnen doen, maar van die kant blijft het erg stil.
In april komt er iemand van Cyclus kijken en deze geeft aan dat de beplanting inderdaad niet voldoet en dat dit destijds ook door hen is aangegeven....
Nu ontstaat hierdoor een ping-pong tussen de gemeente en Cyclus, waarbij de bewoners als tussenschakel fungeren. Dat is niet handig. Cyclus had m.i. beter via Meldpunt Openbaar Gebied kunnen communiceren om tot een oplossing te komen.

Recente ontwikkelingen

Maar goed, uiteindelijk na opnieuw een initiatief van de bewoners kwam er onlangs een concrete toezegging vanuit Cyclus dat uiterlijk in maart 2011 de beplanting op orde zal zijn en lijkt aan deze onverkwikkelijke gang van zaken een eind te komen.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Privacy prima, maar deze mensen wonen helemaal niet verkeerd. Ben zelf laatst in die buurt op visite geweest, een oase van rust en geen mens aan de overkant gezien. Dus wat privacy-aantasting betreft valt dit wel mee. Er zijn talloze Gouwenaars die minder privacy in hun woonomgeving hebben en die hoor je niet. Je moet een keer tevreden kunnen zijn met wat je hebt.

Anoniem zei

Sorry, vorige opmerking was niet anoniem bedoeld om mijn privacy te beschermen. Verkeerde toets ingetikt. Grt. Marianka

Theo Krins zei

Beste Marianka, jouw punt is een andere discussie en ik ben het uiteraard met je eens dat er talloze bewoners in Gouda veel minder privacy zullen hebben. Maar er was hier wel sprake van concrete toezeggingen die echter lange tijd niet zijn nagekomen.

Ben van Bommel zei

Privacy? Achter een struik wonen?
Theo, waar hebben die beoners het over?
Ben van Bommel

WH Kolkman zei

Groen-geel ergenis?

Toch wel 'opvallent' te zien dat de beheersing van het groen in onze gouds-gele kaasstad er toe kan leiden dat menzen zich aan eaa groen-geel gaan ergeren....

Lijkt me toch dat eea met een beetke inzet en goede wil van Cyclus, de gemeente en de beowners op te lossen moet zijn

Rob zei

Wij wonen er al sinds het begin (1987) en natuurlijk was het even wennen toen de oude beplanting weg ging omdat het onderhoud een probleem werd en we ineens een wijd uitzicht maar ook 'inkijk' hadden.
Onze ervaringen zijn nu prima: Cyclus luistert naar de wensen van bewoners (meer of minder beplanting) en het onderhoud is ook veel beter dan vroeger. Inderdaad hebben sommige bewoners de voorlichting gemist, maar ik neem aan dat Cyclus de openstaande wensen prima zal invullen.
En Marianka: inderdaad zullen veel Gouwenaars jaloers zijn op deze mooie lokatie !

Joke zei

Dank voor de inhoud van deze blog Theo!
Ik vind voorgaande opmerkingen behoorlijk ongenuanceerd.
Er zijn beloften gedaan, toezeggingen die zwart op wit staan. Belofte maakt schuld! Dat is een kwestie van fatsoen. En dan wordt het stil, heel stil..drie jaar lang worden bewoners aan het lijntje gehouden terwijl zij gehoorzaam en volgzaam als schaapjes er op vertrouwen dat het goed komt. Niet dus!
Er zijn alleen voorzieningen getroffen voor een selecte (lees beperkte) groep bewoners die, door naar de pers te gaan, uitsluitend voor hun eigen belangen opkwamen...in het kader van "Ben ik mijn broeders hoeder?"
Ik woon hier 23 jaar, en spreek namens het grootste deel van de overige bewoners uit:
Dank Theo, we hebben veel waardering voor je inspanningen, dat je durft op te staan tegen onrecht.