zaterdag 16 februari 2019

Haal mensen uit de eenzaamheid!


Jacques Rozendaal (SGP) zit er geharnast in... :-)
Verslag werkbezoek aan Solingen

 
Met 25 raadsleden uit Gouda hebben we op 8 en 9 februari jl. een werkbezoek aan onze zusterstad Solingen gebracht.

Bij dit werkbezoek was ook waarnemend burgemeester Mirjam Salet aanwezig.

Klaar voor vertrek

Samen met griffier Eleonore Karman en waarnemend burgemeester Mirjam Salet voorin de bus

Stedenband

Na een voorspoedige busreis starten we onze tweedaagse bij de beroemde Müngstener Brücke. De eerste presentatie in een restaurant aan de voet van deze brug ging over de jarenlange stedenband. Deze band is gestart in 1952 door een uitnodiging voor “Stadskapelle Solingen” voor deelname aan een Muziekfestival. De dirigent van dit orkest was de eerste Duitser die na de Tweede Wereldoorlog het stadhuis in Gouda betrad…

Welkom in Solingen

Stedenband

Welkomstwoorden door Oberburgermeister Tim Kurzbach
 
Later volgde in 1954 de Mondharmonica vereniging “Rheinperle”. Vanuit Gouda ging dat jaar de Pionier naar Solingen.
 
De stedenband, officieel gestart in 1958, wordt vanaf de start bezield door “Mitarbeiten an einer besseren Welt” (citaat uit een brief van wethouder Polet uit 1954) en het is mooi om te zien en te ervaren dat er sprake is van een hechte stedenband en veel herkenning en waardering voor elkaar.

 
 
Unesco Wereld Erfgoed

Na dit verhaal kregen we rondleiding door het “Bergisches Habitat” bij de brug en een aansluitend een presentatie over de Müngstener Brücke. Ze willen heel graag deze brug op de lijst van Unesco Wereld Erfgoed. Een aanvraag daarvoor werd afgewezen. Ze kregen daarbij het advies om het in een breder verband te proberen en nu komt er een aanvraag voor zes vergelijkbare bruggen in Europa. Daarbij horen o.a. de Ponte Maria Pia in Portugal en Garabit Viaduct in Frankrijk. Beide bruggen zijn ontworpen door Gustave Eiffel. Bij dit initiatief heeft Portugal de lead genomen omdat ze relatief weinig aanvragen voor de Erfgoed lijst hebben gedaan en dat verhoogt de kans van slagen.

Het hele verhaal is inspirerend voor Gouda, al moeten we ons realiseren dat zo’n aanvraag een doorlooptijd van 10 jaar kan hebben en kostbaar is.

Integratie langdurig werklozen en vluchtelingen

In Solingen is er relatief veel werkloosheid. Zo’n 10% van arbeidsgeschikten ontvangt een uitkering. Extra uitdaging daarbij is dat er 2.300 vluchtelingen zijn gehuisvest die ook toegang moeten vinden op de arbeidsmarkt.

Werkloosheid heeft veel impact op mensen, mensen kunnen er zelfs ziek van worden en het kan leiden tot eenzaamheid. Het beleid is er daarom op gericht dat mensen activiteiten aangeboden krijgen en zo uit de eenzaamheid worden gehaald. Daarnaast is het ondersteunen bij het zoeken naar een baan uiteraard ook inzet van het beleid. Belangrijk voor het vinden van een baan is een diploma en een middelbare of hogere schoolopleiding.

Solingen zet zich dus actief in voor langdurig werklozen. Daarbij wordt, zoals zojuist opgemerkt, ingezet op zinvolle tijdsbesteding en het creëren van banen. Het instrument dat ze daarbij hanteren is 100% loonkosten subsidie gedurende 2 jaar en dan 5 jaar afbouw van de subsidie. Ze krijgen hiervoor extra gelden en doel is (minimaal) 1.500 mensen door deze maatregel aan het werk te helpen. Daarbij hanteren ze een interessant uitgangspunt: op het moment dat iemand een baan vindt, zijn er minder uitkeringskosten. Die “winst” wordt weer ingezet om anderen aan een baan te helpen.

De hele aanpak is vanuit een positieve insteek: ze willen mensen graag helpen. Werken met sancties wordt zoveel mogelijk voorkomen. Je raakt daarmee namelijk gelijk een heel gezin! Het gaat om een goede balans tussen “moeten” en “helpen”.

Er is ook sprake van een specifieke aanpak voor vluchtelingen. Daarbij is er ook aandacht voor de groep die moet vertrekken, maar op dit moment gedoogd wordt. Deze groep krijgt een opleiding aangeboden om in eigen land met deze vakkennis meer kans te hebben op een betere toekomst.

De groep vluchtelingen in Solingen is relatief jong (31,6% jonger dan 15 jaar en 21,6% tussen de 15 en 24 jaar). Van de vluchtelingen is 55 man. Ze komen vaak alleen Duitsland binnen en halen daarna hun vrouw en kinderen over. 63% van de vluchtelingen komt uit Syrië 10% uit Irak en 6% uit Afghanistan (dit is vergelijkbaar met Gouda). Van de in totaal 2.300 vluchtelingen zijn er 1.382 arbeidsgeschikt. Door het bieden van taalcursussen (doorlooptijd 2 jaar) worden de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verbeterd. In het kader van integratie krijgen ze ook onderwijs over praktische zaken, zoals medische zaken en gebruiken in Duitsland.


Tsja...



 
Schloss Burg
 
Na een leerzame en intensieve middag stond ontmoeting en kennismaking centraal in de avond. We werden daarvoor ontvangen in het prachtige Schloss Burg. We kregen voor het diner eerst nog een rondleiding door de indrukwekkende zalen. Het was jammer dat het al donker was, waardoor we de buitenzijde niet goed konden zien.


Kaas voor de Oberburgermeister
 
Aan tafel had ik geanimeerde gesprekken met de Oberburgermeister Tim Kurzbach en de Stadtdirektor Hartmut Hoferichter. Zowel de burgemeester van Solingen als onze waarnemend burgemeester beklemtoonden tijdens hun toespraak het belang van onze stedenband.



Wijkontwikkeling

 


Mohammed Mohandis (PvdA) zit verstrikt in zijn eigen web :-)


Zaterdagmorgen hadden we onze wandelschoenen nodig en hebben we met een aantal raadsleden uit Solingen een stadswandeling gemaakt, waarbij we kennis hebben gemaakt met wijkontwikkeling in Solingen. Daarbij is aandacht voor groen, speelvoorzieningen, nieuwbouw en hergebruik van gebouwen.

Een bijzonder project is Galileum Solingen: in een oude tank voor gasopslag wordt nu een planetarium gerealiseerd. Bijzonder dat het gelukt is voor dit project maar liefst 8,5 mln euro op tafel te krijgen.

 




We eindigen onze rondwandeling bij Ebbtron. In dit bedrijf werden in het verleden onderdelen gemaakt voor de beroemde Zwilling messen, maar dat hield op een gegeven moment op. Nu heeft het gebouw een metamorfose ondergaan en zijn er ruimtes voor startende bedrijven, zalen voor presentaties en is er een horeca faciliteit.

Tenslotte

We kunnen terugzien op een leerzame en interessante ontmoeting met raadsleden in Solingen en het was mooi om te zien en te ervaren dat er een goede stedenband tussen onze steden bestaat en we op veel terreinen vergelijkbare uitdagingen hebben.







Mooie spreuk!




Stadsontwikkeling

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Mogen zieke ouderen dan ook weer SAMEN naar het Verzorgingshuis? Ook dat kun je gewoon "gezinshereniging" noemen, zoals voor onze nieuwe vrienden geldt, Theo.

En geen: "zelfredzaamheid" en eenzaam worden, graag.

Anoniem zei

Waar lees ik iets over haal mensen uit de eenzaamheid? Leuk reisje naar solingen, had dit niet met 3 man gekend. Dan hadden jullie met het 💶een leuk reisje voor de eenzame kunnen organiseren. Wij leven in een IK maatschappij en daar moet eerst iets aan gedaan worden.

Theo Krins zei

"Werkloosheid heeft veel impact op mensen, mensen kunnen er zelfs ziek van worden en het kan leiden tot eenzaamheid. Het beleid is er daarom op gericht dat mensen activiteiten aangeboden krijgen en zo uit de eenzaamheid worden gehaald."

Anoniem zei

Theo,
Het siert de CU dat ze als enige partij bij dit bezoek in de schandpaal plaatsneemt!
 
Drs. J.

Anoniem zei

Voorstel dat de SGP deze helm altijd draagt!

Anoniem zei

@Theo

Geld het aanbieden van activiteiten ook voor ouderen en zieken en psychiatrische patienten, of zijn die alleen goed voor bezuinigingen? Voor duidelijkheid: dit is een retorische vraag, want ik weet het antwoord al. Ik vind uw opmerking over het beleid dus een beetje hypocriet.

Ik heb de indruk dat alleen probleemgroepen en minderheden bediend worden. Als je maar een grote waffel open trekt, komt het helemaal voor elkaar. En daarom zijn zieken en ouderen de klos. Ik zal het netjes zeggen: dit doet me heel veel pijn.