zaterdag 23 februari 2019

Crimineel heeft eigen verantwoordelijkheid


Op zaterdag 23 februari stond er in het AD een opvallend verhaal over een verdachte uit de Top-60 in Gouda met als titel “Goudse Top 60-cliënt meer op de huid zitten.”

Woninginbraken

Vervolgens gaat het verhaal over een 22-jarige man uit Gouda (Faissal el K.) die is betrokken bij een strafproces die handelt om maar liefst 32 woninginbraken of pogingen daartoe. De Goudse verdachte zou bij 22 van de 32 inbraken betrokken zijn geweest. Hij is een bekende van de politie en heeft in diverse jeugdinstellingen gezeten.


Gouda Positief

De advocaat van de verdachte is van mening dat de verdachte meer op de huid gezeten had moeten worden door o.a. de casusregisseur. Volgens Gouda Positief zou er ook meer aandacht moeten zijn voor de zorgkant. Deze partij veronderstelt zelfs dat er geen regisseurs zijn. Al eerder vroeg Gouda Positief in de gemeenteraad aandacht voor de huidige aanpak van het veiligheidsbeleid in Gouda en werd toen door burgemeester Schoenmaker (op basis van feiten) de oren gewassen. Duidelijk is dat de huidige aanpak succesvol is en de recidive flink is gedaald. Dat betekent dat de aanpak inclusief begeleiding van criminelen door een "casusregisseur" leidt tot minder herhaal gedrag.



Eigen verantwoordelijkheid

Natuurlijk kan het altijd nog beter en is er terecht steeds meer aandacht voor een integrale aanpak, waarbij ook de achtergrond en leefomgeving van criminelen mee wordt genomen.
Laten we echter vooral de verantwoordelijkheid bij de dader(s) zelf leggen. In dit geval heeft de Goudse verdachte maar liefst 22 keer een verkeerde keuze gemaakt, nog afgezien van mogelijk meer zaken die in het verleden hebben gespeeld. Hij heeft dus heel wat keren de keuze gehad om anders te handelen, maar heeft dat niet gedaan. 

Een effectieve aanpak veronderstelt in ieder geval dat je open staat voor begeleiding en verandering van gedrag en daarvan lijkt in dit geval geen sprake..

AD, 23 februari 2019

1 opmerking:

Anoniem zei

Een mens is geheel (niet: "vooral") verantwoordelijk voor zijn eigen daden.

Een integrale aanpak is goed, maar mag niet afleiden van de kern van de zaak. Er mag natuurlijk rekening gehouden worden met de achtergrond en de omstandigheden van de crimineel. Maar de basis is en blijft dat de crimineel verantwoordelijk is. Ik pleit er voor dat de vrijblijvendheid van het beleid af gaat!


P.S. Nog 1 keer Milo.
https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2019/02/geachte-milo-schoenmaker-vertel-het-hele-verhaal-674122/